Navracsics Brüsszelben: A kormány hajlandó változtatni az egyetemi kuratóriumok összetételén

  • narancs.hu
  • 2023. január 25.

Belpol

"Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó", ezért már márciusban tudnák módosítani. 

A magyar kormány kész a jogszabályváltozásra annak érdekében, hogy a közalapítványi kuratóriumokban megszüntessék az összeférhetetlenséget – jelentette ki Navracsics Tibor Brüsszelben a hvg.hu beszámolója szerint.

Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források megszerzéséért is felelős miniszter két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben, a téma az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar észvétel volt.

Az ügy előzménye, az uniós források védelme érdekében a tagállamok úgy döntöttek, az alapítványi fenntartásban lévő magyarországi egyetemek a következő tanévtől nem juthatnak hozzá az Erasmus+ oktatási csereprogram pályázati összegeihez, valamint a Horizon Europe, európai kutatásokat és fejlesztéseket támogató uniós pályázati lehetőségekhez sem. A problémát az Európai Bizottság már tavaly novemberben jelezte a kormánynak, bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón azt állította, hogy "eddig a Bizottság nem vetette fel nyilvánosan" a kérdést, és hogy "egy hosszú határozat tizennyolcadik sorában" volt szerinte elrejtve a dolog. 

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta, megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban.

Navracsics azt is elmondta, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

"Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani"

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni. "Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni" – mondta a várható időzítésre.

Az azonban szerinte még nem világos, hogy a politika milyen szintjeiről van szó, aggályos-e például egy polgármester poszt, vagy egy képviselő-testületi tagság, de a miniszteri pozíció biztosan az.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk