„Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

Belpol

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk