Akinek nem tetszik, mehet a Kúriához: nem lesz helyi népszavazás a római-parti mobilgátról

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 25.

Belpol

A Fővárosi Választási Bizottság szerint a főváros törvényesen járt el.

Megtagadta az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért – a római-parti mobilgát megépítéséről szóló – népszavazási kérdésének hitelesítését pénteki ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) – írja az MTI. Az FVB szerint a főváros törvényesen jelölte ki a védmű nyomvonalát, így a kérdésben nem tartható népszavazás.

A helyi népszavazást Béres András, a PM elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként, hogy elérjék: a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatot, mert véleményük szerint a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.
A benyújtott kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?”
Az FVB határozatában felidézte, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a főváros területén az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat törvény által előírt feladata. E feladat része a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme is, a terület érdekében megvalósítandó beruházásokat viszont kiemelkedően fontos közérdeknek nyilvánították. A kiemelkedő fontosságot nyomatékosítja, hogy a megvalósítása érdekében kötendő szerződéseket halasztást nem tűrő, ugyancsak kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződéseknek kell tekinteni. Hacsak így nem…

Közbeszerzés nélkül építenék meg a római-parti mobilgátat

A választott cég sosem tervezett még ilyen létesítményt. Olyan vállalkozással terveztetné meg a világ leghosszabb mobilgátját a Római-parton a fővárosi önkormányzat, amelynek semmiféle gyakorlata nincs a hasonló létesítmények terveinek elkészítésében. Mivel az érthetetlen megbízást a közbeszerzés megkerülésével írták ki, a Párbeszéd a Közbeszerzési Hatóság vezetőjéhez fordult – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

Az FVB szerint a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló létesítmény helyét törvény határozza meg, pontosan körülírva azt a területet, ahol a védmű megvalósítására irányuló beruházás megvalósul. Így az árvízvédelmi mű elhelyezkedésének, nyomvonalának meghatározása nem tartozik a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe. (Habár, mint az közleményben is áll: az árvízi védekezés a fővárosi önkormányzat feladata.)
Az FVB álláspontja szerint ezért a Fővárosi Közgyűlés a törvényben foglaltaknak megfelelően jelölte ki a Csillaghegyi-öblözet védelmét szolgáló árvízvédelmi védmű nyomvonalát, ezért az FVB szerint a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani.
A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.