Nem nyomoz a rendőrség a jakuzzipiac éllovasának építkezését érintő ügyben

Belpol

Egy magánszemély még tavaly tett ismeretlen tettes ellen környezetkárosítás miatt feljelentést a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. építkezése miatt. 

Tavaly számoltunk be róla, hogy egy 1600 négyzetméteresnél nagyobb budai telken építkezik a Wellis Zrt. vezérigazgatójának, Czafik Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó Winner Ingatlan Kft. Egy környékbeli lakos azonban feljeletést tett ismeretlen tettes ellen, ugyanis állítása szerint az építési-bontási, valamint kommunális hulladékot nem megfelelően tárolják, amivel károsítják a környezetet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a feljelentést elutasították. 

A Czafik Zsolt – aki amellett, hogy Európában piacvezető jakuzzigyártó vállalatot visz, onnan lehet ismerős, hogy az ő céges magángépét vette igénybe Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban egy pozsonyi útjára – tulajdonolta Winner Ingatlan Kft. 2015 óta birtokolja a XII. kerületi (hegyvidéki), közel 1700 négyzetméteres nagyságú telket magába foglaló ingatlant. Az építésügyi hatóság nyilvános adatbázisában elérhető műszaki tervek alapján egy több emeletes, medencével, jacuzzival, zöldtetővel ellátott minimalista stílusú luxusvilláról van szó, ami értesüléseink szerint még nem készült el.

A feljelentést tevő környékbeli lakos állítása szerint az építkezés során az utca is megsérült, kátyúk keletkeztek; ezeket „vélhetően cement és mészkőpor elegyével, illetve mészkőzúzalékkal” zömítették, ami miatt száraz időben jelentős, ismeretlen minőségű szállópor kerül a levegőbe, nedves időben pedig a por sárrá válik, ami az erdőbe kerül, és szennyezi a környezetet. A környéken lakó szerint egy az ingatlan melletti utat végiglocsolták betonnal, aminek nagy részét zöld területre lapátolták.  A feljelentő megkeresésünkre azt mondta, többször is jelezte a hulladékkal és az utcával kapcsolatos problémát az építkezést végzőknek, és még az önkormányzattal is felvette a kapcsolatot, ahonnan nem kapott választ. 

Novemberben a BRFK még arról tájékoztatta lapunkat, hogy elrendelte a feljelentés kiegészítését.

Újbóli, már idei megkeresésünkre viszont már azt írta, elutasították a feljelentést, magyarán nem indítottak nyomozást az ügyben. 

Az építkezéssel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is foglalkozott, illetve készített képeket a helyszínről. Azt írják, „lazán túlépíti csillebérci telkét” a Winner Ingatlan Kft. Az MKKP a szabálytalanságokat jelentette az illetékes hatóságnál. Czafik Zsolt egyetlen megkeresésünkre sem reagált. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.