Nem sikerült az ügyészségnek megállapítania, valótlanságot állított-e a vezérkari főnök

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Ruszin-Szendi Romulusz egy sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy menekülő afgán már az őt kimenekítő gép vécéjében bombát szerelt. A NATO nem tudott az esetről.

"[A] feljelentés alapján nem vonható le megalapozott következtetés, hogy Ruszin-Szendi állítása elferdített vagy valótlan állítás lett volna" – mondta ki az ügyészség Hadházy Ákos feljelentése alapján a Magyar Honvédség vezérkari főnökének arról az állításáról, mely szerint a tálib hatalomátvétel után a nyugati szövetségesekkel együttműködő afgánok kimenekítésére indított akció során az is előfordult, hogy az evakuálást végző egyik gépen egy utas "már a bombát szerelte a vécében, amikor sikerült lekapcsolni".

Ruszin-Szendi Romulusz mindezt az "Operation Sámán" névre keresztelt magyar mentőakcióról szóló sajtótájékoztatóján közölte mindenféle részletek, konkrétumok ismertetése nélkül. Mindez talán nem is akkor csoda, vagy kivételesen nem is csak a pökhendi kormányközlés része, hisz' a NATO hivatalos tájékoztatása alapján a katonai szervezetnek nem volt tudomása ilyen esetről, nem tudták megerősíteni a magyar vezérkari főnök állításait, mert ilyen esetet egyetlen, a menekítésben részt vevő ország kormánya sem jelzett a NATO-nak.

Hadházy ezek alapján tett feljelentést Ruszin-Szendivel szemben, mivel szerinte a vezérkari főnök megalapozatlan állításai alkalmasak a félelemkeltésre, közveszéllyel fenyegettek, és akár rémhírterjesztésnek, uszításnak is minősülhetnek. Az ügyészség viszont elutasította a feljelentést. Pedig Hadházy szerint csak annyi lett volna a dolguk, hogy megkérdezzék a vezérkari főnöktől, hogy sajtótájékoztatóján melyik NATO-tagállam vagy légitársaság melyik repülőjére utalt, majd megkereshették volna az érintett légitársaságot vagy NATO-tagállamot, valóban úgy történt-e az emlegetett eset, ahogy azt Ruszin-Szendi elbeszélte.

(Facebook/Hadházy Ákos)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk