Neonácik összetörték a Ferenc téri Black Lives Matter szobrot

  • narancs.hu
  • 2021. április 2.

Belpol

A szobrot ledöntő Incze Bélát, a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet vezetőjét a rendőrség előállította.

Péntek reggel a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja ledöntötte és összetörte a  Ferenc téren felállított Black Lives Matter szobrot - írja a 444.hu.

Az alkotás  tönkretételéről az elkövetők videót is készítettek, amelyet a szervezet közösségi oldalára töltöttek fel. A videót azzal kommentálják: "Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk." A poszt szerint a szobor ledöntőjét, Incze Bélát, a szervezet vezetőségi tagját a rendőrség előállította.

A szobor felállítása után rögtön megkezdődött az azt ellenzők akciója, erről lapounk is beszámolt: először még csak furnérlemezekből állított paravánnal takarták el a Mi Hazánk nevű szélsőjobbos szervezet tagjai az alkotást. 

Prizma című alkotást Szalay Péter szobrászművész készítette, ez a New York-i Szabadság-szobrot formázza meg szivárványszínben, térdre ereszkedve, felemelt ökölbe szorított jobb kézzel. 

Az alkotó lapunknak adott interjújában egyébként úgy nyilatkozott, nem lenne problémája azzal, ha például ledöntenék a szobrot.

Figyelmébe ajánljuk