Neonfényes szelek

  • Miklósi Gábor
  • 2005. május 19.

Belpol

A héten startol az Amőba, a Gyurcsány Ferenc bábáskodásával nemrég indított internetes játék országos kampánya. A verseny célja a politika iránt érdeklődő tehetséges, de mostanáig inaktív fiatalok közéleti mozgósítása.

A héten startol az Amőba, a Gyurcsány Ferenc bábáskodásával nemrég indított internetes játék országos kampánya. A verseny célja a politika iránt érdeklődő tehetséges, de mostanáig inaktív fiatalok közéleti mozgósítása.

A kezdeményezés, amely az Alapítvány a Modern Baloldalért februári létrehozásához vezetett, tavaly decemberben a miniszter-elnök környezetében született. Az alapítvány kezdőbetűit idéző "Amőba" nevű "országos baloldali társasjáték" (www.amoba.hu) első évének 56 milliós költségét magánszemélyek - köztük maga Gyurcsány Ferenc és a kuratóriumi elnök Horváth Lóránt -, valamint gazdasági társaságok dobták öszsze, az egyes adományok összegét a befolyásolás elkerülése érdekében egymillió forintban maximál-va. A Narancs felvetésére, hogy az egyértelműen pártcélokat szolgáló Amőba céges támogatása ma Magyarországon még legalábbis szokatlan, Horváth Lóránt azt válaszolta: az érintett társaságok vezetése a magánszemélyekhez hasonlóan egyetért az alapítvány céljaival, és nem a későbbi anyagi megtérülés reményében támogatja a kezdeményezést.

De melyek is ezek a célok? Horváth szerint itt az ideje, hogy a politikusok teljesítményelvű kiválasztódása lépjen az eddigi "urambátyámozás" helyébe, és ennek a résztvevők munkáját pontokban mérő Amőba kiváló eszköze lehet. Az a cél, mondja a kuratórium elnöke, hogy olyan fiatalokat találjanak, akiknek a politikára

megfelelő rálátásuk van,

és emellett rendelkeznek a szükséges meggyőzőképességgel, kiállással. "A fiatalokat érdekli a baloldali politika, de eddig nem léteztek azok a csatornák, amelyeken keresztül bekapcsolódhattak volna. Érthető, hogy nem tolongtak a pártirodákon; az Amőba viszont működik, és eszközöket ad a kezükbe" - mondja lelkesen a vállalkozásai révén biztos egzisztenciával bíró és az Amőbát elmondása szerint pusztán társadalmi elkötelezettségből vezető Horváth.

A jelentkező fiatalokat első körben lakóhely szerinti tízfős csapatokba osztják. A játékosok egyéni és csoportos feladatok megoldásáért szerezhetnek pontot: az egyéni feladatok jellemzően az Amőba-központ által meghatározott elméleti, az aktuális politikai eseményekkel összefüggő kérdések, a csoportosak pedig a helyi közösség konkrét, gyakorlati problémáival kapcsolatosak - ezeket a csapat találja ki saját magának. A játékosok az életben is találkoznak, például így választottak maguknak vezetőt az elmúlt hetekben elsőként megalakult csoportok. Pluszpont jár az új tagok toborzásáért; a húszas létszám elérésekor a csapat kettéoszlik. Emiatt az Amőbáról kezdetben tudósító lapok az Amway-féle piramisépítő értékesítési séma politikai célú felhasználásán élcelődtek. Horváth szerint az ilyen internetes közösségek a civil célú társadalmi szerveződésnek külföldön már jól bevált eszközei, és mivel az Amőbánál anyagi érdek nem fűződik a tagok beszervezéséhez, a hasonlat ostoba.

A Narancs kíváncsi volt, hogy milyen problémákat kell megoldaniuk a játékosoknak. Bagatell című keretes írásunkból kiderül, hogy a központ által feltett elméleti kér-dések közül nem egyre a díjazott szempontoknak megfelelő, azaz újszerű, érdemi, koherens, őszinte stb. válasz megadása nemhogy egy érdeklődő laikus fiatal, de a komplett magyar politikai osztály képességeit meghaladja. A válaszokat ráadásul első körben nem is szakember, hanem a csapat választotta vezető pontozza a központilag megadott szempontok alapján. Mivel a teljes játék az interneten zajlik, elvileg a központ ellenőrizheti az értékeléseket; az Amőba azonban már most, a reklámkampány indulása előtt több mint 1500 tagot számlál, így érthetetlen, hogy a hatfős újlipótvárosi központ miként képzeli biztosítani a pontozás objektivitását.

Már ha a többség kezdeti lelkesedése kitartónak bizonyul. Ugyanis a bonyolult elméleti (politikai és kommunikációs) problémák - főleg ha nem jár értük nyeremény - általában erősen elkedvetlenítő hatásúak. A helyi ügyeket érintő csoportos, gyakorlati feladatok, mint (ahogy az egy csoportvezetői ismerkedési esten elhangzott) például egy játszótér rendbetételének vagy az ellátatlan idősek gondozásának a sikeres megszervezése mozgósítóbb hatásúak lehetnek; de az ilyesmihez olyan csapat kell, melynek tagjai között a véletlenül összeverbuváltakénál erősebb a kohézió. A csoportok és a játék evolúciója mindezt idővel megoldhatja, csak az a kérdés, hogy meglesz-e még akkor az Amőba. Egy ideig lehet a miniszterelnök személyes varázsára építeni, ahogy ez a vidéki turnén eddig is történt, az éveken át húzódó, kitartó, érdemi részvételhez azonban ennél több kell, különösen, ha a baloldal

esetleg ellenzéki

pozícióba kerül. Márpedig Horváth Lóránt szerint a játékosok pontjait évente, tehát először jövő májusban összesítik. A türelmetlenek addig is azzal vigasztalódhatnak, hogy a miniszterelnöknek valamennyi, a honlapra felkerülő anyaghoz teljes körű hozzáférése van, ezért bármikor megakadhat a szeme egy "zseniális megoldáson".

Az Amőba vezetői jelenleg a frissen alakult csapatok sebtében megválasztott vezetőinek alkalmasságát tesztelik, heteken át. A szervezők jóvoltából jelen lehettünk egy ilyen csoportvezetői beszélgetésen az egyik divatos pesti étterem pincéjében. A megjelentek 19-35 év közöttiek, foglalkozásuk a politológushallgatótól a filmproduceren és a könyvelőn keresztül a biztonsági őrig terjed. "Nem kampánykatonákat képzünk a választásra, nem is kecsegtetünk senkit politikai karrierrel - vázolta a kilátásokat bevezetőjében Horváth Lóránt -, de aki jó, az a párt figyelmét is felkeltheti. Márpedig - tette hozzá később a Narancsnak - ha valaki tízezerből mondjuk a tizenötödik legjobb, az elég jó ajánlás." A megjelent 18 fiatal alapján persze nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni. Az a jó kiállású, értelmesnek látszó 19 éves joghallgató fiatalember például, aki öt éve (!) aktívan követi a napi politikát, és akire Gyurcsány Ferenc személye akkora hatással volt ("tetszik a fellépése, hogy határozott, mégsem demagóg, és amit mond, az úgy is van, de tud bocsánatot is kérniÉ"), feltehetően jó esélyekkel indul.

Az egyik főváros közeli ipari létesítmény biztonsági őreként dolgozó 26 éves fiatalember viszont kevésbé. Nem elsősorban a szűkebb kapcsolati hálója és a feltűnő politikai járatlansága miatt, hiszen kellő kitartással ezek ledolgozható hátrányok. A minden jelenlevővel folytatott személyes elbeszélgetésen viszont arra a kérdésre, hogy mit jelent számára demokratának lenni, kifejtette: vannak fenntartásai, mivel - bár van cigány ismerőse - a nagy átlagtól "kiveri a víz". Később arra a kérdésre, hogy raszszista szemlélettel lehet-e valaki amőbás, a Narancs az egyik szervezőtől azt a választ kapta, hogy a játéknak ebben a fázisában senkit nem küldenek el, hiszen azzal a most alakult csapatában lévők esélyeit is csökkentenék, de idővel - ha a csoportja stabilnak bizonyul, vagy új vezetőt választ - meg fognak tőle válni. Horváth Lóránt viszont utóbb lapunknak leszögezte: a szervezetben nincs helye a raszszistáknak.

A baloldaliság (meg a demokrata szemlélet) flexibilis értelmezése nemcsak a csapatvezetők kiválasztását, hanem az Amőba egészét jellemzi. A honlap hosszadalmas meghatározásából ("Milyenek vagyunk mi, új baloldali magyarok?") egy az esélyegyenlőség és a társadalmi szolidaritás intézményi kereteit megteremtő, de azt az egyéni érvényesülés lehetőségeinek nem alávető állam képe bontakozik ki - igencsak elnagyolt vonalakban. "Nem engedjük összekeverni a hazafiságot a nacionalizmussal, a bezárkózó dacpolitika helyett a határok nélküli európai közösségben hiszünk" - így a Gyurcsány ihlette, némileg homályos kontrapunkt a fideszes nemzetpolitikai vezérszólamhoz.

Miként azt a csoportvezetőknek Horváth Lóránt is hangsúlyozta, a baloldali elkötelezettség mértéke nem hangsúlyos szempontja a teljesítmény értékelésének. Ehelyett a kulcsszó a mérsékeltség: "Közösen gondolkodó, mérsékelt fiatal demokratákat keresünk. Ebben különbözünk a polgári köröktől: mi gondolkodó demokraták vagyunk, ők a demagógiától lebutítottak. Baloldaliak vagyunk, de nem megyünk el a politikai csatározás irányába." Amikor Horváthot a Narancs arról kérdezte, hogy az egyik példafeladatban is taglalt köztársaságielnök-jelöléses kérdésekre adottak közül mégis mit tekintene szimpatikusan mérsékelt, baloldali és demokratikus válasznak és mit ellenszenves jobboldalinak, példának a Fidesz technikáját nevezte meg: az állampolgárok véleményének utcai szondázása szerinte nem mérsékelt baloldali lépés.

Az eredetileg "Keressük Magyarország miniszterelnökét" szlogennel tervezett Amőba önmeghatározásából és a versenyzők értékelési szempontjaiból egy jó kiállású, jó meggyőzőképességű, pragmatikus, önmegvalósító ember profilja bontakozik ki. Olyané, aki saját magáról gondoskodik, de szolidáris, és ezért másokat is az öngondoskodásra buzdít, amihez a maga egyelőre

szerény eszközeivel

igyekszik megteremteni a lehetőséget. A baloldali társadalompolitika és a nemzetpolitika terén nincs igazán markáns elképzelése, ezért nem is szeretne éles politikai csatározásokba bocsátkozni. Inkább a mérséklet embere ő, aki a viszályoktól és a konfliktusoktól idegenkedők szimpátiájára épít.

Az Amőba indulása érthető okokból nem kevés ellenérzést szült az MSZP-n belül. A párt káderpolitikájának (elég csak a közelmúlt tagfelvételi botrányaira gondolni), illetve Gyurcsány Ferenc villámkarrierjének fényében cseppet sem meglepő, hogy sem a vidéki szocialista vezetők, sem a párt hivatalos ifjúsági tagozatai nem tapsikolnak örömükben. Bár született megállapodás a Fiatal Baloldal (FIB) és az Amőba között a békés egymás mellett élésről, melynek szentesítéseként a miniszterelnök a hónap végén részt vesz a FIB választmányi ülésén, a nyugodtnak tűnő felszín alatt nem mindenki mentes az indulatoktól. Egy a lapunknak nyilatkozó, de neve elhallgatását kérő FIB-es politikus szerint Gyurcsány az Amőbával a párt ifjúsági szervezeteit és bejáratott karrierlétráját megkerülve "a saját katonáinak pozícióba katapultálását készíti elő".

Horváth Lóránt viszont alapvető különbségnek tekinti, hogy a FIB-et az MSZP pénzeli, az Amőba viszont független. "'k pártembereket gyűjtenek, mi a közélet iránt érdeklődő fiatalokat. Nekünk az a jó, ha van egy erős FIB, amely lejátssza a politikai meccseket. 'k viszik a politikai szerepet, mi csak egy csatornát kínálunk a fiataloknak a közélet felé." Feltehetőleg ez magyarázza, hogy az Amőba csapatvezetőinek kiválasztásakor kerülendő a FIB-tagság (a párttagság viszont nem kizáró ok), hiszen a máris aktívan politizáló fiatalokat nincs hova terelgetni. Horváth eközben jelentős fegyverténynek tartja, hogy az Amőbával beelőzték a Fideszt. Orbán Viktor a Nemzeti Konzultációs Testület kapcsán említette ugyan, hogy fiataloknak szóló interaktív játékot terveznek Klikk néven, ám erről azóta sincs hír, Horváth Lóránt szerint pedig már ki is csúsztak az időből. Lapunk kérdésére, hogy ha az Amőba sem a választási kampányhoz keres fiatalokat, akkor miről csúszott le a Fidesz, az Amőba kuratóriumi elnöke azt válaszolta: "Szeptember előtt nem tudnak már elindulni, akkor viszont túl hangos lesz már a kampány az ilyesmihez."

keret: Bagatell

1. Néhány kérdés az elméleti feladatok közül

Köztársaságielnök-választás

Hogyan mozdítanád ki a holtpontról a megrekedni látszó egyeztetést a jövendő köztársasági elnök személyéről? Milyen konkrét lépéseket tennél?

Milyen stratégiával ülnél le tárgyalni (ha különböző)

a) a koalíciós partnerrel,

b) az ellenzéki pártokkal?

Milyen elvi álláspontot tartasz fontosnak az elnökválasztással kapcsolatban, akár a jövendő államfő személyét, akár a jelölés folyamatát illetően?

Milyen szerepet szánsz a nyilvánosságnak az egyeztetési folyamatban? (Mikor és miről tájékoztatnád a sajtót?)

Mi vezetett az államfőválasztás mostani zsákutcájához? Melyik fél hibázott és miben?

Hogyan lehetett volna elkerülni a jelenlegi helyzetet?

100 lépés

Véleményed szerint mennyire alkotnak koherens egységet a "száz lépés" eddig bejelentett intézkedései?

Milyen kommunikációs nehézségek merülhetnek (merültek) fel az intézkedések tálalása során? Megfelelő volt-e az eddigi kommunikáció?

Belekezdtél volna-e átfogóbb változtatásokba? (Indokolni kell, mit, hogyan, miért, milyen sorrendben; azt is, hogy miért nem.)

A program bejelentésének előkészítését megfelelőnek tartod?

Milyen hatása lehet a politikai életre, közéletre a programnak?

Milyen hiányosságait látod a programnak?

Hogyan jellemeznéd az intézkedéssorozatot?

2. Az elméleti feladatok értékelésének szempontjai:

- mennyire baloldali (irányadó a "Mi, baloldaliak" szöveg a honlapon) 30%

- mennyire reális a megvalósíthatósága (bár ez korlátozottan

ellenőrizhető) 15%

- az érvelés kidolgozottsága, minősége 30%

- őszinteség (mennyire kezeli a megoldás felnőttként

az állampolgárokat) 20%

- kommunikációs lehetőségek 5%

Figyelmébe ajánljuk