Népszava: Kásler mehet, Lázár visszatérhet

  • narancs.hu
  • 2022. április 20.

Belpol

A lap információi szerint felmerült az Emmi szétszedése, és visszatérhet Szócska Miklós is. 

Szinte biztosra vehető, hogy a kormányfő a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy, a kancellária – vezetőivel már meg is állapodott – írja a Népszava. 

A lap Orbán Viktor új kormányának leendő összetételéről azt írja, a hamarosan 74 éves Pintér Sándor elvállalt újabb négy év miniszterséget, és Varga Mihály is marad pénzügyminiszterként, de az ő tárcájának kevesebb funkciója lesz a korábbinál, ugyanis a gazdaságai stratégia, az energetika és a fejlesztések koordinálása egy új tárcához kerülhet.

Ez utóbbi terület irányítására a kiszivárgott információk szerint a miniszterelnök Nagy Mártont látná szívesen, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökét, aki 2020-ban azért távozott a posztról, mert elmérgesedett a szakmai vitája Matolcsy György MNB-elnökkel. Nagy azóta miniszterelnöki megbízottként dolgozik.

A lap információi szerint Gulyás Gergely is marad kancelláriaminiszterként a kormányban, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a választás utáni sajtóértekezletén maga nevezte meg fix pontként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

Orbán ugyanekkor azt is mondta, nem zárja ki, hogy Lázár János visszatérjen a kormányba, a lap szerint számára egy új, összetett feladatokkal – így az agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel – foglalkozó tárca formálódik.

A 72 éves Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterről a Népszava azt írja, az a hír járja, hogy nyugdíjba vonul. Ugyanakkor a lap forrásai szerint már hónapokkal ezelőtt szóba került Szócska Miklósnak, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárának reaktiválása az egészségügyben. Ő jelenleg a Semmelweis Egyetem (SE) közszolgálati karának dékánja, és egyben a magánosított intézmény egyik kurátora. Egyelőre nem tudni, ő vállalná-e ismét az egészségpolitika irányítójának a szerepét, Szócska nem reagált a lap megkeresésére. 

A Népszava szerint ugyanakkor az egészségügy irányításának helye, szerepe még nagyon képlékeny, éppúgy válhat önálló tárcává, mint ahogy besorolódhat a Belügyminisztérium alá. Ha bomlik az Emmi, és lesz önálló egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó tárca, akkor az oktatás és a kultúra is kap egy minisztériumot, a felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatási helyettes államtitkára lesz a felelős. Az önálló oktatási tárca azonban azért is bizonyulhat kemény diónak, mert a lap szerint Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter szintén ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez, és marad is a kormány tagja.

Egyelőre nem tudni, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője folytatja-e elődei útját, azaz kap-e valamilyen kormányzati pozíciót az új kabinetben, korábban ugyanis Lázár János és Gulyás Gergely is kormányzati szerepbe léphetett a frakcióvezetői poszt után. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.