NKA: További milliók a haveroknak

  • Hamvay Péter
  • 2015. december 9.

Belpol

Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma 115 millió forintot oszt szét, ismét meghívásos pályázatokkal. Kálomista humorfesztiválra kap 10 millát, de Doncsev és Hoppál városai sem maradnak karácsonyi ajándék nélkül.

Előző részeink tartalmából: az NKA Bizottsága máig nem írta a ki a művészeti folyóiratok támogatását, viszont a Színház- és Táncművészeti Kollégium a rendelkezésükre álló keret 80 százalékát saját tagjainak, illetve azok barátainak adta (lásd erről cikkünket itt).

Szappanoperánk legfrissebb epizódjában elmeséljük, hogy az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a december 2-i beadási határidővel meghirdetett pályázatai esetében jóval visszafogottabban, mondhatnánk, elegánsabban járt el. A rendelkezésükre álló 115 millió forintot ugyan ők sem nyílt, hanem meghívásos pályázaton osztották szét, de csak a kákán is csomót keresők kifogásolhatják, hogy Bodrogai László, a kollégium vezetője meghívta az általa irányított  Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontot, hogy pályázzon  5 millió forint erejéig a Haydn Fesztiválra. Nagyon hiányozhatott ez a pénz, hiszen a Haydn Fesztivált is magába foglaló Eszterházy Vigasságok idén csupán negyedmilliárd forint állami támogatásban részesült. Nem megy haza üres kézzel karácsonykor a kollégium tagja, Kálomista Gábor producer, a Thália Színház menedzserigazgatója sem. Ő a dupláját, 10 milliót pakolhat bele a méltán híres Thália Humorfesztiválba, mely nélkül bizonyára jóval szürkébb volna az ország kulturális palettája. Az adventi készülődés idején gondoltak a kuratórium tagjai egyik ideiglenes kollégiumuk, a Kulturális Turisztikai Fesztiválok támogatásáról döntő grémium tagjára, Rózsa Zoltánra, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető helyettesére is. A szervezet 5 milliócskát kaphat a Zsolnay Fesztivál megvalósítására.

Megszokhattuk, hogy az üzleti alapon működő könnyűzenei fesztiválok is könyékig beletúrhatnak a közpénzekbe, ígynem csoda, hogy az EFOTT is kap 5 milliót jövőre. A turisztikai paradicsomnak számító balatoni városban működő Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. három projekttel (Füredjam Fesztivál, Füredi Tavaszi Fesztivál, Balatonfüredi Művészeti Fesztivál) is indulhat, összesen 10 millió forint erejéig. Tudják, itt volt kulturális alpolgármester Doncsev András, aki most az NKA alelnöke. De a Hoppál Péter kulturális államtitkár kedvenc városában működő Pécsi Férfikar Alapítvány is meghívást kapott az „Európai Bordalfesztivál” megrendezésére, és lesz lovasfesztivál is a Helikon Kastélymúzeumban, a Fehérvári Programszervező Kft. pedig 3 milliót kaphat a Koronázási Játékok Fesztiválra.

A meghívottak több mint négyötöde és a pénz kétharmad része dunántúli fesztiváloknak jut, az ország gazdaságilag és kulturális infrastruktúráját tekintve hátrányos helyzetű tréségeire viszont alig jutott figyelem. Az igazsághoz tartozik, hogy 25 millió forinttal támogatják a Miskolci Operafesztivált, viszont egyetlen határontúli projekt kapott meghívást: a Kincses Kolozsvár Egyesület – a Kolozsvári Magyra Napok megrendezésére maximum 3 millió forinti erejéig. Inkei Péter, a kollégium egyik tagja, a Kelet-Közép-Európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány igazgatója szerint készen kapták a meghívottak listáját. A kollégiumban helyet foglaló, szakmai szerveztek által delegált tagok a fent részletezett problémákat érzékelve igyekeztek módosítani a helyzeten, de erre nem volt módjuk. Inkei ezért nem vett részt a szavazáson.  Ám az előterjesztés bizonyára nélküle is átment.

Figyelmébe ajánljuk