Novaj polgármestere időnként kitűzi az orosz zászlót

  • narancs.hu
  • 2022. november 26.

Belpol

És Facebook-posztban köszöntötte születésnapján a cárként ábrázolt Putyint.

Demkó Gábor (Fidesz–KDNP), a Heves megyei Novaj polgármestere a háború kitörése óta időnként kitűzi a házára az orosz zászlót. A közösségi oldalon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön viccelődő posztokat közöl, Vlagyimir Putyint viszont 70. születésnapján olyan fotóval köszöntötte, amelyen az orosz elnök szép szakállt és cári öltözetet visel.

Demkó Gábor Trump-rajongó is, szerinte a korábbi amerikai elnök a háttérhatalom ellen küzd, és ebben az Isten segíti.

Demkó Gábor kisteherautóján nagy Z betű díszlik, ez az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg járművein is látható.

A Telex riportban mutatja be a novaji polgármestert. 

A portál újságírójának kérdésére a helyiek zömmel azt felelték, az égvilágon semmit sem gondolnak arról, hogyan vélekedik a világról és a háborúról a polgármesterük. Páran inkább azt kifogásolták, hogy Demkó Gábor azonnal letiltja a Facebook-oldaláról azokat, akik valamilyen kritikus megjegyzést írtak oda, akkor is, ha a hozzászólásban nem volt trágárság. A polgármesternek az ifjúsági körrel, egyes polgárőrökkel és a futballcsapattal is volt vitája. Abban viszont a többség egyetért, hogy amióta ő a település vezetője, sokkal több pénzből fejlődik Novaj. A korábbi ciklusban független polgármesterük volt, miközben az országgyűlési képviselőt akkor is a Fidesz adta. Így utóbb ennek tulajdonítják, hogy az idő tájt Novajon a fű sem nőtt.   

A Telexnek két önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy nem foglalkoznak azzal, miket posztol a háborúról Demkó Gábor. Nyilvános önkormányzati rendezvényen még nem mondott olyat, ami ne tartozott volna oda. Kicsit hirtelen haragú, így könnyű vele összeveszni, viszont a faluért dolgozik, nagyon igyekszik megfelelni az embereknek, és saját eszközeivel – így a hatalmas Z betűt viselő kisteherautóval – is végez munkát az önkormányzatnak, ingyen.

A polgármester is nyilatkozott. Demkó Gábor előrebocsátotta, nem oroszpárti és igazából elítéli a háborút. Családi kötődése nincs Oroszországhoz, csak annyi, hogy a nagyapja harcolt a második világháborúban, és orosz fogságba esett.  A zászlót és a Z betűt az ukrajnai invázió kezdetén tette ki.  Ukrajnát azért nem szereti, mert egy idős ismerőse, aki a Donbaszban lakott, arról mesélt neki, milyen atrocitások érték ott az orosz kisebbséget korábban. Az ukrán nyelvtörvény is felháborította, szerinte egy ország akkor erős, ha felemeli a kisebbségeit. Az orosz kisebbség ukrajnai helyzete pedig párhuzamba állítható a határon túli magyarok sorsával.

Arról is beszélt a polgármester, hogy Trianon miatt a magyar nemességet is felelősség terheli, mert más nemzetiségű embereket telepítettek a birtokaikra, akik olcsóbban dolgoztak, mint a magyarok, de talán több jogot kellett volna nekik adni, és akkor nem esett volna szét a történelmi Magyarország. A Telex kérdésére, mit tartana jobbnak, hogy Magyarország Ukrajnával legyen határos, vagy Oroszországgal, azt felelte Demkó Gábor, hogy jobb, ha Ukrajnával vagyunk határosak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk