Nyilvánossá kell tenni a látatlanban kifizetett Századvég-tanulmányokat

  • - zsip -
  • 2012. december 17.

Belpol

Első fokon pert nyert a TASZ: Nyilvánosságra kell hozni azokat a tanulmányokat, amelyeket az NFM rendelt 1 milliárd forintért a Századvégtől, s anélkül fizetett ki, hogy a teljesítéseket látta volna. Nem minősítheti a minisztérium titoknak a 27 milliós, Malévra vonatkozó tanulmányt sem.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet perelte be, hogy megkapja a „Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper”-től bruttó 27 millió forintért megrendelt, a nemzeti légitársaság pénzügyi helyzetének rendezésére vonatkozó jogi tanácsadás kapcsán keletkezett dokumentumokat. A megbízást még a Fellegi Tamás vezette NFM adta az ügyvédi irodának 2010. novemberben. A Fővárosi Törvényszék december 7-i első fokú ítéletében kötelezte a dokumentum átadására az attól a következetesen elzárkózó minisztériumot. Mint arról korábban beszámoltunk, a november végi tárgyaláson az NFM jogi képviselője, Berta Hubert József arra hivatkozva tagadta meg a dokumentum kiadását, hogy a megrendelt munka egy döntés-előkészítő anyag, amire tíz év titoktartás vonatkozik. Egyúttal megkérdőjelezte a bíróság felkészültségét, mondván, nem biztos benne, hogy kellő szakértelemmel tudná megítélni az anyag jelentőségét, ami a nemzetgazdaság érdekének szempontjából stratégiai jelentőségű információkat is tartalmazhat. Ezért még a bíróságnak sem adhatná át, ha az zárt adatként kezelné.

– Ha nem adja át a dokumentumot, egyáltalán nem tudja megítélni, mi van benne, közölhető-e, vagy hogy szükséges-e szakértő bevonása – jelentette ki akkor a bírónő. Az eljárás szerint ugyanis egy dokumentum döntés-előkészítő voltának bizonyítása úgy zajlik, hogy azt zárt iratként benyújtják a bíróságra, ami eldönti, hogy indokolt-e a nyilvánosság korlátozása. Az első fokú ítélet szerint tehát nem indokolt a titkossá minősítés, át kell adni a közel 30 millióba kerülő anyagot.

Az ítélethozatalban feltehetően szerepet játszott az a körülmény, hogy a bíróság azon kérdésére, van-e az információs törvény által minősített adat a dokumentumban, ami annak nyilvánosságra hozatalát nem engedi, az NFM nem válaszolt. Baltay Levente, a TASZ jogi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyag titkosításáról az NFM-nek mint titokgazdának kellett volna gondoskodni, ami nem történt meg. Baltay azzal is érvelt, hogy miképp tekinthető még döntés-előkészítő anyagnak egy olyan légitársaságra vonatkozó dokumentum, amely tevékenységet nem végez, amely felszámolás alatt áll.

A bíróság a TASZ másik keresetét illetőleg is igazat adott a jogvédő szervezetnek: a minisztériumnak ki kell adni a Századvég-csoporttól júliusig 1 milliárd forintért megrendelt tanulmányokat (a keret összesen 3 milliárd forint). A dolgozatok ellenértékét anélkül fizette ki a minisztérium, hogy a tanulmányokat, illetve a teljesítési igazolásokat látta volna (!). Ezek hollétéről az NFM az előző tárgyaláson azt állította, vélhetően a tanulmányokat befogadó Miniszterelnökségnél lelhetők fel, ahonnan az NFM „valamilyen úton-módon” – így fogalmazott az ügyvéd – jelzést kapott, hogy kifizetheti a 939 millió forintot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.