„Ön Kádár Jánost követi” – Juhász Péter levele Orbán Viktornak

  • narancs.hu
  • 2015. július 19.

Belpol

Nem kérem, hogy mondjon le, mert tudom, felesleges. Nem kérem, hogy váltsa le Rogánt, mert tudom, nem fogja. Egyet kérek: szégyellje magát.

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Ismételten levélben kell fordulnom Önhöz, az ok ezúttal is a Rogán Antal tevékenységére árnyékot vető korrupciós ügyek tömkelege.
Bízom benne, hogy tisztában van frakcióvezetőjének ügyeivel, ezért az eddigieket csak felsorolás szintjén, emlékeztetőül említem meg.

Amellett, hogy Rogán Antal nem tud elszámolni sem vagyonának eredetével, sem megélhetési költségeinek fedezetével, egyre több gyanú fogalmazódik meg, hogy a környezetében megforduló emberek és ő maga is különböző korrupciós ügyekben érintettek, amelyeket – minden próbálkozása ellenére – most már az ügyészség sem tud teljesen eltussolni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Így hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség volt jegyzőjével szemben, akinek neve sajtóértesülések szerint a Vizoviczki-nyomozás kapcsán merült fel. Rogán Antalnak tudnia kellett jegyzője kétes ügyeiről, mert saját állítása szerint a Portik Tamáshoz kötődő, szintén gyanús ingatlanvásárlás után vált meg tőle.
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt is nyomoznak a belvárosi ügyekben. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis több mint 500 millió forint kár érte Belváros-Lipótvárost a különböző ingatlaneladásokból kifolyólag, amikor Rogán Antal volt a polgármester.

De nemcsak a magyar hatóságok, hanem az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is nyomozott a kerület ügyeiben. Ők azt állapították meg, hogy a közel 15 milliárdos Budapest Szíve projekt megvalósítása közben irányított közbeszerzések által játszottak ki pénzt saját maguknak az illetékesek a Belváros Új Főutcája építésekor. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy kérje vissza a támogatásokra kifizetett pénzt, vagy annak egy részét.

A napokban kapott nyilvánosságot, miszerint szociális bérlakások kialakításának ígéretével verték át a belváros lakóit. A keményen dolgozó magyar kisemberek helyett Rogán Antal emberei jutottak öröklakáshoz egy olyan pályázat útján, amelyet maga az akkori polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője bírált el.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A fentiek súlyos ügyek. Tisztában vagyok azzal, hogy Rogán Antal nem gyanúsítottja még ezeknek a bűncselekményeknek, így a jogi felelősség pillanatnyilag nem őt terheli. Azonban Önnek is tisztában kell lennie azzal, hogy a politikai felelősség viszont Rogán Antalé, hisz ezek a bűncselekmények Rogán Antal politikai vezetése alatt, az ő kinevezettjei és munkatársai által valósultak meg, és van olyan, amiben közvetlenül részt is vett.

Rogán Antal az Ön embere. Ön nemcsak pártját, hanem az egész ország politikai berendezkedését központosította, lekörözve Rákosi Mátyást is. Ez a politikai hatalom megtartása szempontjából nyilván hasznos az Ön számára. De azt is tudnia kell, hogy ezzel felelősség is jár. Rogán bűneinek a felelőssége, ami így Önre száll.

Ahogy a központosításban Rákosit, úgy a korrupt vezetők megtűrésében Ön Kádár Jánost követi. Urizáló vazallusaival szemben ő sem járt el, ahogy Ön sem fog, nem is kérem erre. Tisztában vagyok azzal, hogy felesleges lenne. Arra sem hivatkozom, hogy egy demokrata már rég lemondana egy ilyen helyzetben, mert nyilván nem fog, hisz már régen nem demokrata.

Viszont felhívom a figyelmét, hogy el fog jönni az idő, amikor Önt is elzavarja a nép. Ebben jelentős szerepet játszik majd az is, hogy az ilyen embereket pozícióban hagyta, és támogatta tevékenységüket. Tudom, Ön is tisztában van ezzel, hiszen ezért küzd egyre embertelenebb eszközökkel és módszerekkel hatalma megtartásáért. Tudja Ön is, hogy felelni fog nem csak a saját, de káderei, így Rogán bűneiért is.

És ezt tudom én is. Éppen ezért nem is kérem semmire, csak egyetlen dologra.
Szégyellje magát. Szégyellje magát mélységesen, hogy ide jutott, és ide juttatta az országot, közös hazánkat.

Budapest, 2015. július 19.

Üdvözlettel,

Juhász Péter
az Együtt alelnöke

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.