Önbíráskodások Ercsiben - Halálig

  • Acsai N. Ferenc
  • 2010. június 3.

Belpol

Tudtuk, hogy egyszer elszakad a cérna - mondják a helyiek a gyilkosság után. A kisvárosban érzékelhető a feszültség, rengeteg a rendőr.
Tudtuk, hogy egyszer elszakad a cérna - mondják a helyiek a gyilkosság után. A kisvárosban érzékelhető a feszültség, rengeteg a rendőr.

Május 22-én éjszaka Ercsiben egy középkorú férfi megelégelve, hogy többször meglopták, feltöltötte permetezőjét, gázálarcot húzott, a vélt betörők házához ment, és az onnan kilépő lakók közül többet valamilyen vegyszerrel lefújt. A dulakodásban a család egyik női tagja bottal többször megütötte a férfit, aki a helyszínen meghalt. A halált okozó testi sértés elkövetésével a 34 éves L. Karolinát gyanúsítják, akit a múlt héten előzetes letartóztatásba helyeztek. Ercsi régóta nem a nyugalom szigete, és tragédia, hogy megint egy gyilkosságig kellett várni, hogy valaki erre felfigyeljen - summázható a Duna-parti kisvárosban kialakult általános vélemény.

Környezetrajz

A rendszerváltás nem érintette olyan súlyosan a Fejér megye keleti szélén, Budapesttől mindössze 35 kilométerre fekvő, 9000 fős települést, mint a megye déli területeit: a száz éve épült és sokáig Közép-Európa legkorszerűbb cukorgyárának tartott üzem, a tsz-ek, a honvédség, a Mol finomítója és a főváros egészen a 90-es évek végéig munkát biztosítottak az itt élőknek. Ezekből mára az utóbbi kettő maradt csak, a képzetlen munkaerő elveszítette állását, az ő gyerekeik pedig már a munkanélküliségbe születtek bele, abban nőttek fel.

A helyiek szerint évek óta problémák vannak. Ezt az olyan, országos figyelmet kapó események is jelezték, mint a tavaly júliusi tömegverekedés az egyik szórakozóhelyen: az akkori tudósítások szerint egy 15 fős roma társaság ok nélkül kötött bele a fiatalokba. A több orr- és állkapocstöréssel végződő akció után egy héttel a Magyar Gárda közreműködésével 300-400 fős demonstrációt tartottak a város központjában a leromlott közbiztonság miatt.

A közbiztonságról tartott tavaly őszi lakossági fórumról beszámoló megyei sajtó szerint az embereknek elegük van a lopásokból és a mindennapokat megkeserítő bűncselekményekből, amelyek ugyan nem életellenesek, de folyamatos bosszúságot, fájdalmat, félelmet és kárt okoznak. A dunaújvárosi rendőrkapitány, Budavári Árpád már tavaly több rendőrt vezényelt Ercsibe, mint az ötször nagyobb lélekszámú Újvárosba.

Az elhunyt Vojkovics Tamás háza alig kétszáz méterre van a gyilkosság helyszínétől. Mindkét épület üres, az egyik előtt mécsesek, virágok, a másiknál síri csend. Az egyedül élt férfi házának kerítésén nagyfeszültségre figyelmeztető felirat, de mint kiderült, a kerítésbe valójában nem volt áram vezetve. A megtámadott család tagjai állítólag testvéreikhez, a szomszédos Iváncsára költöztek, bár vannak, akik szerint csak az állatokat vitték át, ők maguk "összevissza kóborolnak".

A szomszédok szerint az áldozat a Molnál dolgozott, emellett vállalt fűnyírást, klímaszerelést, főiskolára járt, szabadidejében íjászkodott - pechjére pont az erdő azon részén, ahonnan a megtámadott család a fát lopta, legalábbis az ercsiek szerint, akik úgy vélik, a rossz viszony ebben gyökerezett.

Szabó Tamás (MSZP) polgármester szerint vannak családok, amelyek tagjai "nem feltétlenül tisztességes úton" próbálnak megélni. "Rengeteg apró kis bűncselekmény és olyan deviáns viselkedésformák jellemeznek embereket, amit a többség nem tud elfogadni. A múltkori eset is egy ilyen besokallás, feltöltődés eredménye, amikor azt mondta valaki, hogy nem kap megfelelő védelmet, és megpróbál a maga útján elégtételt venni, aminek ez lett az eredménye" - mondta a polgármester a Narancsnak. A Fejér Megyei Rendőrkapitányság közleménye szerint ugyanakkor a férfi korábban sem bejelentést, sem feljelentést nem tett a rendőrségnél valamely, sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt. Az is tény viszont, hogy a megtámadott család több tagját az elmúlt két évben több mint egy tucat bűncselekmény, illetve szabálysértés elkövetésével hozta összefüggésbe a rendőrség. A környéken működő térfigyelő kamera felvételeiről semmit nem tud a polgármester, a rendőrségtől még nem kapott tájékoztatást róluk.

A polgármester az eljárások végeredményével (már ha van) is elégedetlen már: ha valaki elkövet egy kisebb bűncselekményt, az ügy végére egy-másfél év múlva kerül pont. Mivel a büntetést többnyire nem tudja kifizetni a károkozó, jön a közmunka, aminek keretében napi hat órában kell ledolgozni ötezer forintot - akkor, amikor a közmunkára ítélt jónak látja. "Közben meg rengetegen dolgoznak napi tíz órát ezért a pénzért, munkahelyen" - teszi hozzá.

Állapotrajz

A városban uralkodó állapotok érzékeltetésére vég nélkül sorolja a példákat Szabó Tamás. "Két éve a kazánházunkat, amit kaptunk a honvédségtől, közmunkaprogramban akartuk kitakarítani. A harmadik nap reggelére az összes fémablakot ellopták, azóta sincsenek meg az elkövetők. Nemrég a volt tiszti szálló épületéből hozták el az összes radiátort, az egész fűtésrendszert pofára vágva. Ha magas a vasnak az ára, begyűjtik a csatornafedeleket. Tudom, nem lehet általánosítani, de közben meg pontosan tudja az ember, kinek a műve ez. És akkor jön utána a taknyolászás az igazságszolgáltatás részéről. - Majd így folytatja: - A 20-30 év közötti korosztállyal vért izzadunk a közmunkaprogramban. A trehányság egyszerűen nem ismer határokat. Megjelennek reggel, de 11 órakor eltűnnek, úgy kell őket összevadászni. És nem lehet azt mondani, hogy köszönjük szépen, ennyi volt, a munkajog szerint kell eljárni, többször figyelmeztetni stb."

Az egyik kocsmában elég markáns véleményeket hallani. Azt mondják, vannak cigányok, akikkel semmi baj, normálisan viselkednek, ide is bejárnak, de vannak, akik szinte azt csinálnak, amit akarnak. "Tele van a falu rendőrrel, de még nem fogtak el egy tolvajt se, az autósokat meg a bicikliseket büntetik. A cigányok hordják Érdre a vasat, azok közül egyet se állítanak meg."

"A polgármester is mondja valamelyik reggeli műsorban: meg kellett történnie egy gyilkosságnak, hogy felfigyeljenek, mekkora itt a probléma, micsoda károkat okoztak a városnak az évek alatt a cigányok, a riporter meg utasítja, hogy ne általánosítsunk. Hát az a pesti újságíró honnan tudja, itt mi folyik? Költözzön ide egy évre, aztán megtudja. Mindenféle rasszizmust félretéve" - mondja egy vendég nagy egyetértés közepette.

Teljes az összhang abban is, hogy L. Karolina egyedül nem követhette el a gyilkosságot. "Aki kivitte az orvost a halottszemlére, azt mondja, úgy szét volt verve a feje, hogy felismerhetetlen. Azt nem egy nő csinálta, az biztos. Arról nem beszélve, hogy nem biztos, hogy az az önvédelem, ha addig verünk valakit, amíg meg nem hal."

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét hiába keressük: 2006-ban ugyan megalakultak, de mára a testület feloszlott.

Egy másik helyen egy negyvenes férfi így beszél: "Most majd elkezdődik megint a cigányozás, mutogatás. Senkinek se jó ez. Én félig cigány vagyok, de tényleg vannak itt olyanok, akikkel egyszerűen nem lehet mit csinálni."

Furcsaságok

Kósa Márta önkormányzati képviselő a közbiztonsági bizottság elnöke. Foglalkozása pedagógus, a gyilkossággal gyanúsított nő gyermeke hozzá jár(t) óvodába. "A környéken, ahol lakom, évente három-négyszer biztos, hogy betörnek. Gyönyörű adottságai vannak a településnek, de az az életmód, amit bizonyos családok folytatnak, egy olyan elvágyódást indukál, hogy elmennek a fiatalok, kiürül az iskola - panaszkodik, majd így folytatja: - Évek óta mondjuk, hogy ez be fog következni. Olyan lelki károkat okoz az emberekben ez az állapot, hogy érezni lehetett, egyszer valakinél jóvátehetetlen traumát idéz elő. Remélem, hogy a valós tettesek kerülnek börtönbe, mert nem szeretnénk úgy élni, hogy közöttünk mászkál, aki ezt tette."

Az előzetes letartóztatásba helyezett nő gyereke az eset óta nem jár óvodába; igazából senki sem tudja, hogy hol van. "Olvastam a netes fórumokon, miket írnak az emberek. Borzasztó, hogy egy gyerekkel kapcsolatban uszító, visszataszító, sommás ítéleteket fogalmaznak meg, miközben ennek a nőnek egy ügyes, aranyos gyereke van, akivel sokat kellett foglalkozni, de látszott, hogy van értelme. És most viselheti magán ezt a bélyeget, amerre csak megy" - mondja Kósa Márta.

A család tagjai közül senkit sem sikerült megtalálnunk, a Roma Sajtóközpont anyaga szerint a rokonok a következőképp nyilatkoztak a múlt héten: a "lesavazott" családfő beteg, "dongalábú" ember, aki nem tud átmászni egy kerítésen akkor sem, ha abban nincs áram. Ezt az állítást az egyik internetes lap róla készült kórházi fotói is alátámasztják. A gyanúsított, L. Karolina a gyilkosság előtt három nappal költözött a szüleihez pici gyerekeivel, így ők nemigen "járhattak át folyton lopni", sem idősödő "nénjük", aki szintén nem képes kerítést mászni. Más meg nem él a házban.

Az ügyben kirendelt orvos és vegyész szakértő vizsgálatainak eredményei egyelőre nem ismeretesek.

Figyelmébe ajánljuk