Operatív törzs: közeledünk a hárommillió beoltotthoz

  • narancs.hu
  • 2021. április 12.

Belpol

A kormány csak akkor változtat egy vakcina alkalmazásán, ha a gyártó, vagy hivatalos egészségügyi hatóságok ezt deklarálják, mondta Müller Cecília a Sinopharm-vakcináról.

Az oltásti tervet fokozatosan, folyamatosan hajtja végre Magyarország, mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Eddig 2,9 millióan kapták meg az első, és 1 millió felett a második oltásukat, ezzel a beoltottság lakosságarányosan 29 százalékos lett. 

Az országos tiszti főorvos szerint az első oltás is már jelentős fokú védettséget jelent a beadást követően két héttel. Szinte alig van már olyan idős állampolgár, aki kérte és még nem kapta meg az oltását; számukra folyamatosan nyitott a lehetőség, hogy éljenek a védőoltással. A pedagógusok soronkívüliséget élveztek az elmúlt hetekben, és akik megkapták az oltásra hívó sms-t, azoknak a 80 százaléka megjelent.

Aki valamilyen oknál fogva a regisztrálása ellenére még nem tudta felvenni a vakcinát, kap új időpontot.

Az oltópontokon jelenleg Pfizer- és Szputnyik-vakcinákkal oltanak, a háziorvosok megkapták az összes regisztráltjuk listáját, így lehetőségük van arra, hogy a fiatal, krónikus betegeket is elkezdjék oltani. Holnap 28 ezer Janssen-vakcina érkezik az országba. Mivel a Janssen egyadagos, ezért könnyen kezelhető, így a honvédségi oltóbuszokon szándékozzák használni. „Közel vagyunk, hogy a 3 millió eloltottat elérjük”, mondta a tiszti főorvos.

Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még mindig magas, és közel ugyanannyi beteget regisztráltak az elmúlt napokban. A járvány harmadik hulláma magasan tetőzik, a brit mutáns továbbra is erőteljesen jelen van. A szennyvíz adataink stagnálást mutatnak. 

Szokás szerint Müller Cecília pár újságírói kérdésre is válaszolt. 

  • Jellemzően a különböző vakcinákra máshogy reagálnak az emberek, mellékhatások inkább a második védőoltást követően szoktak kialakulni, de nem lehet ezt kategórikusan kijelenteni. Változóan reagál az emberi szervezet, valakinek például semmi baja nem lesz.
  • Ha valaki hatósági házi karanténban van, és behívják oltani, akkor ennek ellenére nem hagyhatja el a karantént, és nem is ajánlják, hogy így tegyen. 
  • Vasárnap a kínai járványügyi központ vezetője arról beszélt, hogy a kínai vakcinák nem elég hatékonyak. Ettől függetlenül a kormány csak akkor változtat egy vakcina alkalmazásán, ha a gyártó, vagy hivatalos egészségügyi hatóságok ezt deklarálják. Jelenleg a Sinopharm megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelményeinek.

 

Figyelmébe ajánljuk