Orbán kedvenc egyetemén nyomoz a NAV

  • narancs.hu
  • 2017. december 6.

Belpol

Felmerültek gyanús pénzszórások.

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi igazgatósága a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) uniós pályázataival kapcsolatban, írta a 24.hu. Hadházy Ákos LMP-s képviselő tett feljelentést két ügy miatt.

false

 

Fotó: MTI

Az egyikben Boros Anita volt helyettes államtitkár kiegészítette saját könyvét, majd azt leadta az NKE-nek, amiért mintegy tízmilló forintot fizetett ki az egyetem. A másikban az NKE magas bérleti díja a gyanús, azt ugyanis EU-s forrásokból fizeti az intézmény kormányhivataloknak, amiknek a dolgozóit ott helyben a hivatalokban képzi tovább. Aggályos lehet az is, hogy egy kutatóműhelynek is megítélt az egyetem 80 millió forint EU-s pénzt, de az elvileg két évre létrehozott műhelyt 9 hónap után bezárták a vezető kutató távozása után.

A portál szerint Hadházy már vagy négy tucat feljelentést tett korrupciógyanús ügyekben, ezeknek kevesebb mint felében rendeltek el nyomozást, és azok nagy részét is lezárták bűncselekmény hiánya miatt. Néhány nyomozás azonban még zajlik, az egyetemet érintő például meglehetősen az elején tart.