Orbán: Lányok szüljetek, adok pénzt
orbaUn_csalaUd.jpeg

Orbán: Lányok szüljetek, adok pénzt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. május 25.

Belpol

Európa ostrom alatt, a magyar fogy: a kormány százmilliárdokat adna a szülő nőknek határon innen és túl.

A miniszterelnök a családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon ismertette a kormány gyermekvállalást ösztönző akciótervét. A program már jövőre indul, a cél, hogy a termékenységi ráta 2,1-re növekedjen, ez kell ugyanis a népesség fenntartásához. Nem a levegőbe beszélt tehát Németh Szilárd, mikor tegnap azt mondta: aki „teleszüli a világot, azé a világ”.

Brüsszelt a Kommunista kiáltvány alapján hozták létre – Téboly Németh Szilárd lakossági fórumán

Szerda este két órán keresztül mindenki belenézhetett a rezsibiztos fejébe. Sokkoló volt. „Olyan, mintha hazajöttem volna” – ezzel a kissé nehezen értelmezhető mondattal indította szerda esti lakossági fórumát Németh Szilárd, akit már-már akkora taps fogadott Kispesten, mintha egy rocksztár lépett volna a terembe.

A kormány ennek érdekében emeli a családi adókedvezmény mértékét, mellyel a kétgyerekes családok járnak legjobban, mondván, belőlük van a legtöbb. A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni. A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik – ismertette a miniszterelnök. Azt is bejelentette, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.
 Orbán Viktor közölte: „soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket. Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha már megszólalt Orbán, nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ismét háborús tábornokként beszéljen. Úgy látja, hogy Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, hogy felmérje a károkat, betömje a réseket, megerősítse a megroggyant falakat, és a tapasztalatok fényében újjászervezze politikáját, rendezze sorait. „A java még hátravan” – fogalmazott. Kifejtette: míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős. Csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy „ismét becsatornázzák az útra kész milliós embertömegeket” – mondta. Akik nyilván terroristák, hiszen Orbán Viktor szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesterihez hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon, és hajlandók legyünk megvédeni magunkat. Az már más kérdés, hogy ezeket a merényleteket nem menekültek, hanem Európában született emberek követték el.

Lázár János szerint százmilliárd forint lehet a miniszterelnök által csütörtökön bejelentett, a gyermekvállalást ösztönző akcióterv jövő évi költsége.

Az LMP szerint alkalmatlan a kormány demográfiai csomagja arra, hogy népesedési fordulatot hozzon Magyarországon, az eddigi, elhibázott családpolitika helyett több bölcsődére, a rugalmas munkavégzés támogatására és állami bérlakásprogramra lenne szükség. Szél Bernadett, a párt társelnöke megjegyezte: a kormány már 2014-ben is „soha nem látott bölcsődefejlesztésekről” beszélt, az ígért férőhelyek azonban azóta sem jöttek létre.

Az MSZP szerint a Fidesz megint hazudik, mert a mostani ígérgetéseinek sincs semmi nyoma a 2018-as költségvetésben, és hasonló ígéretek minden választás előtt elhangzanak. „A családi pótlékot hét éve nem képesek egyetlen forinttal sem emelni, és az igazságtalan, családokat kizsigerelő egykulcsos adórendszert is fenntartják.”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.