Megvan, mire fogunk egy rakás pénzt eltapsolni: de a Jóisten az oka

  • narancs.hu
  • 2017. október 16.

Belpol

S vajon kinek a főprofilja a terület?

A magyar turizmus megállíthatatlan, már 2016 is rekordév volt, de az eddigi adatok alapján az idei még ezt is meghaladja majd. Jó esély van rá, hogy a most bemutatott stratégiával Magyarország elfoglalja méltó helyét a világ turizmusában. Magyarországot a Jóisten is arra teremtette, hogy a turizmus legyen a gazdaság egyik húzóágazata – többek között ilyen mondatokkal ejtette ámultba közönségét Orbán Viktor miniszterelnök az első Turizmus Summit 2017 konferencián.

Itt amellett, hogy kies hazánk nagyszerűségeit hangoztatta, elújságolta azt is, hogy a következő években összesen 828 milliárdot költenek turizmusfejlesztésekre.

Orbán a 2030-ig szóló Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia alapján elmondta, hogy három fő irányvonal alapján akarja a kormány elszórni a pénzt fejleszteni a turizmust. Hogy pontosan milyen fejlesztésekre kerül majd sor, arra nem tért ki beszédében, de természetesen megragadta az alkalmat, hogy ha burkoltan is, de menekültezzen egy egészségeset. A három fókuszterület közül az egyik a kultúra, melynek fontosságát azzal indokolta, hogy Európa gyengesége, hogy elereszti a keresztény gyökereit, Magyarországnak pedig pont az erőssége, hogy meg tudja tartani.

A másik két terület a sportturizmust (naná!) és az egészségturizmust, Magyarországot a sport, a kultúra és az egészséges környezet teszi vonzó hellyé – állapította meg. Sportnemzet vagyunk, ami nem csak sportsikerekben látszik, hanem abban a világ bármely sporteseményét meg tudjuk rendezni (kivéve a foci vb-t).

Orbán szíve szerint focivébét is rendezne, de még nincs elég stadion

„Magyarország akkor lesz erős ország, ha Budapest képes arra, hogy a világ bármely rendezvényét vendégül tudja látni." Úgy tűnik, Orbán Viktor épp szárnyal a boldogságtól, s módfelett elégedett a vizes-világbajnokság szervezésével, olyannyira, hogy ma reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a következőket bírta mondani: „Magyarország akkor lesz erős ország, ha Budapest képes arra, hogy a világ bármely rendezvényét vendégül tudja látni.

A miniszterelnök szerint pedig a fürdőink és orvosaink képessé tesznek minket arra, hogy kiemelkedjünk egészségturizmusban.

Meddig lehet elfedni a magyar egészségügy egyre durvább lemaradását?

A statisztikai információk alapján a magyar egészségügy nemzetközi összehasonlításban egyre rosszabbul teljesít, de ezt a kormány a közvélemény előtt leplezi. Szakmai konferenciákon, sőt kormányzati kiadványokban friss tényeket közöltek arról, hogy a magyar lakosság egészségi mutatói, az ellátás minőségét és elérhetőségét jelző számok és az egészségügyi ráfordítások egyre jobban elmaradnak az Európai Unió, újabban pedig a visegrádi államok átlagától is.

A miniszterelnök mindent összevetve rendkívül derűlátó, véleménye szerint a jövőben a belföldi turizmus felé mozdul el a mérleg, hiszen a bérek nőnek, az infláció nem emelkedik, egyre több pénzük van az embereknek. Az ő keze meg amúgy is könyékig benne van a turizmusban.

Figyelmébe ajánljuk