Orbán Viktor: „A magyar gazdák a magyar függetlenség és a magyar szabadság legfőbb őrei”

  • narancs.hu
  • 2017. december 20.

Belpol

„A mi nemzeti egyszeregyünk úgy hangzik: ez a mi földünk, a mi munkánk, minket illet, és nekünk is kell, hogy hasznot hajtson.”

Magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne saját jövője Magyarországnak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országházban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén.

A kormányfő szavai szerint a magyar gazdaságnak három kincse van: a magyar emberek, a föld és a víz. Ezek védelme és gazdagítása a mindenkori kormány elsőrendű kötelessége.

Orbán nyomatékosította: Magyarország egyetlen más nemzetnek sem lesz az „előkertje”. „A mi nemzeti egyszeregyünk úgy hangzik: ez a mi földünk, a mi munkánk, minket illet, és nekünk is kell, hogy hasznot hajtson.”

A miniszterelnök információi szerint van olyan ország, ahol óvatos becslések szerint a termőföldek egyharmada-fele külföldiek kezében van. „Áll a bennszülött földműves, és nézi, hogy a külföldi tulajdonos ugyanazt csinálja, amihez ő is ért. (…) Áll a bennszülött földműves, legyint, majd szomorúan elmegy Spanyolországba vendégmunkásként epret szedni. Ez az, ami Magyarországon, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök, nem fordulhat elő.” (Valóban, mert Magyarországon fideszes káderek veszik el a bennszülött földművestől a gazdálkodás lehetőségét – a szerk.)

A miniszterelnök a magyar jövő egyik oszlopának nevezte az agrárgazdasági kamarát, amellyel mint mondta, „vállvetve küzdöttünk, hogy a földet magyar tulajdonban tartsuk”.

Magyarország alapjaiban mezőgazdasági ország, ezért az agráriumnak húzóágazatnak kell maradnia. „A magyar agrárium megerősítése Magyarország szuverenitásának és függetlenségének sarokköve. A magyar gazdák a magyar függetlenség és a magyar szabadság legfőbb őrei”, márpedig ezen múlik a jövő.

Orbán Viktor közölte: a kabinet 9 milliárd forint támogatást ad a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának szakmai tájékoztatási programra és az országos jégkárvédelmi rendszerre.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk