Orbán Viktor gázvezetéket kért Putyintól

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 18.

Belpol

Úgy néz ki, meg is kapja. De mit kérhetett cserébe Putyin?

"Sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is" - mondta el Orbán Viktor kedden délután Moszkvában, miután Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. A miniszterelnök hozzátette, Magyarország pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon, és arra kérte Vlagyimir Putyint, komolyan fontolja meg a gázvezeték Magyarországra "beléptetését".

Putyin szavaiból ítélve, ez nagy valószínűséggel meg is fog történni, az orosz elnök ugyanis azt mondta: "Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy magyar partnereinket csatlakoztassuk az orosz gáz Európába szállításának új útvonalaihoz. Nem zárom ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül" - mondta.

Putyin tartalmasnak és konstruktívnak minősítette az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését, Magyarországot pedig Oroszország fontos és megbízható európai partnerének nevezte. Mint mondta, Moszkva érdekelt abba, hogy minden irányban elmélyítse az együttműködését Budapesttel.

false

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor erre rákontrázva azt mondta, Magyarország megbecsüli Oroszországgal fennálló kapcsolatát, "mindketten a sikereink maximálásában vagyunk érdekeltek." Sőt, Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar-orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen. Indoklásul azt mondta: amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak, amikor viszont együttműködés volt, akkor "mindig jól jártunk".

Paks 2-ről úgy nyilatkozott, az atomerőmű-beruházás jól halad, "a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük. Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is" - tette hozzá.

Putyin ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, a Roszatom hamarosan megkezdi a magyar energiafogyasztás 40 százalékát biztosító paksi atomerőmű két új blokkjának építését.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk