Orbán Viktor Spanyolországba utazik, hogy jobboldali vezetőkkel tárgyaljon

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 25.

Belpol

Például a poplista Santiago Abascallal.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a hét végén részt vesz Madridban az európai konzervatív pártvezetők egyeztetésén - ezt a spanyol sajtó által már megjelentetett hírt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője erősítette meg kedden.

 Az El Independiente című lap arról cikkezett, hogy a jobboldali spanyol párt, a Vox elnöke, Santiago Abascal a hétvégén házigazdaként fogadja Madridban a meghívott európai vezetőket. Abascal - mint írják - az ukrán válság ellenére is úgy döntött, hogy megtartja a csúcsot, amelyre már visszajelezte részvételét Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A Vox azóta megerősítette, hogy a csúcsra január 28-án és 29-én kerül sor. A cikk hozzáteszi: Abascal több alkalommal kifejtette, hogy Magyarország és Lengyelország a Vox két "kedvenc szövetségese", ezen országok vezetőivel "tökéletes összhangban" van a határok védelme, a családpolitika valamint a szuverén nemzetek megvédésének ügyében.

A Vox a hétvégi csúcsra meghívta és visszajelzést vár a többi konzervatív vezetőtől, például a francia Marine Le Pentől, az észt Martin Helmétől és az olasz Giorgia Melonitól is.

Nem ez az első hasonló egyeztetés az említett országok "konzervatív" pártjai között, decemberben ugyanis Varsóban tartottak csúcstalálkozót, amelyen a Európai Unió (EU) jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztettek. Ekkor még a tanácskozásról azt írták, arról egyelőre szó sincs, hogy új frakciót alapítanának a résztvevők az Európai Parlamentben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk