Orbánék továbbra sem találják a hangot az amerikaiakkal CEU-ügyben

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 20:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Donald Trump kormánya szerint velük nincs miről tárgyalni.

Hiába nevezett ki Orbán Viktor Altusz Kristóf helyettes államtitkár személyében főtárgyalót, nem haladnak az amerikai–magyar egyeztetések arról a kormányközi egyezményről, amely a CEU budapesti működésének jövőbeli feltétele lenne a felsőoktatási törvény módosítása (a lex CEU) értelmében.

Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnap azt mondta, nem igaz, hogy felsőoktatási kérdésekben az amerikai szövetségi kormány nem köthet nemzetközi megállapodást, hiszen jelenleg is három ilyen egyezménye van érvényben Magyarországgal.

A Pesti Srácok ki is nyomozta, melyik ez a három (az egyiket még a rendszerváltás előtt kötötték). A hvg.hu szerint azonban ezek a dokumentumok irrelevánsak a CEU ügyében. Az egyik nem is egyetemről, hanem általános és középiskoláról szól, a másik kettő pedig a kulturális-oktatási együttműködés általános elveit és a diákcsereprogram részleteit fekteti le.

Azaz egyik sem feltétele annak, hogy egy magánegyetem egyáltalán működhessen Magyarországon. A CEU álláspontja szerint ilyesmit két kormány politikai akaratának függvényévé tenni egyenlő a tanszabadság csorbításával.

Richard Damstra, az amerikai nagykövetség ügyvivője azt írta a hvg.hu-nak, hogy az intézmények jogállásával és a diplomakibocsátással kapcsolatos ügyek nem a szövetségi kormány hatáskörébe tartoznak. „Erre a tényre már többször felhívtuk a magyar állam figyelmét, a CEU-törvény elfogadása előtt és után. Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy a CEU-val és a többi érintett intézménnyel folytasson tárgyalásokat. Csalódottak vagyunk, hogy a magyar kormány ebben a témakörben eddig ezt figyelmen kívül hagyta.”

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot mindez cseppet sem zavarja, ők azt mondják, már három hete felvették a kapcsolatot Damstrával, azóta hiába várják a választ arra a kérdésre, kivel tudnának tárgyalni a CEU-ról.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 20:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
lex CEU
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. május 19., péntek 22:19
  "Keskeny a palló kettőnek:
  Nem térhet ki a Dani;
  Egy billentés: lent a vízben
  Nagyot csobban valami.
  Sok eső volt: mély az ár.
  Varju látja, mondja: kár!
  Hess, madár!"

 2. 2
  jhamori
  2017. május 20., szombat 06:35
  A helyzet az, hogy Trumpnak éppen elég baja van saját magával, nemhogy még a nyakába vegyen egy félkegyelműt. Úgy gondolom, hogy az amerikai külügy apparátusa kifejezetten óvja Trumpot – de bármely amerikai külügyi tisztviselőt – attól, hogy Európa fekete bárányával mutatkozzon. Sajnos Orbán saját magából indul ki – és oda is érkezik vissza: miszerint ő egy zseni, aki előre látja a világ sorsát (vátesz) és mint ilyen egyszerűen nélkülözhetetlen.

  A CEU ebben vétlen áldozat: Orbán úgy gondolta, hogy ürügyet teremt egy „felső szintű” találkozóra, ha már Európában egy senkinek tekintik. Majd bizonyít az USA-ban. A jelek szerint nemcsak nyugaton telt ki a becsülete, de már keleten is hülyének nézik, lásd: Budapest-Belgrád vasútvonal.

  A legnagyobb baj, hogy mindez kihat Magyarországra – ez nem csak Orbán belügye. Egyfelől mindenki óvatos lesz Orbán kormányzatával szemben (mert kiszámíthatatlan), másfelől a nyugatiak megítélése, hogy egy ilyen idiótát csakis hozzá hasonló idióták tarthatnak csúcspozícióban. És sajnos, ebben van némi igazság...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország