Orbánizmus és állami vagyon – Szivek Norbert-portré az új Narancsban

  • Rácz Tibor
  • 2017. július 13.

Belpol

Mintegy 15 milliárd forintos hitellel stafírozta ki a Szivek Norberthez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezetőjéhez kötődő cégeket az állami tulajdonú Eximbank. Már maga a tény aggályos, hogy egy állami bank támogat ilyen üzleteket, viszont a Magyar Narancs e heti számában más összefonódásokat is feltárt az MNV-vezér céghálója és az Eximbank között: az V. kerületi, tehát Rogán Antal „birodalmához” tartozó Hercegprímás utca 12. alá bejegyzett vállalkozások csúcscége, a Lexan Holding Vagyonkezelő vezetője, Szivek intézője a Bázis Holding Zrt. nevű vagyonkezelőben együtt ül az igazgatóságban Lenk Géza Györggyel, aki egyben tulajdonosa is a Bázis Holdingnak. Ezért érdekes kérdést vet fel a Szivek Norberthez és a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanbefektető cégcsoportnak nyújtott Eximbank-hitel, Lenk Géza ugyanis az Eximbank igazgatósági tagja is.

false

A Sziveket körbefonó céghálóban egy olyan név is feltűnt, amely rámutathat a kapcsolatra, ami miatt egy másik állami kötődésű pénzintézet, a félig állami Gránit Bank is előszeretettel finanszírozza a Szivekhez kapcsolódó üzleteket: Vagács András, az állam fővagyonkezelőjének ingatlanjaival foglalkozó cég portfóliójában szintén feltűnik, korábban együtt vezette a jelenleg felszámolás alatt álló Zugló Irodacentrum Ingatlanforgalmazó Kft.-t azzal a Germán Istvánnal, aki 2012-től 2016 januárjáig a Gránit Bank vezető tisztségviselője volt. A két ingatlanos együtt dolgozott a budapesti Le Meridien Hotelt korábban tulajdonló Central European Estates nevű cégnél, ahol akkoriban Germán vezető pozíciót töltött be. A Gránit Bank akkor pumpált bele kétmilliárd forintot a Szivek-féle ingatlanügyletekbe, amikor Germán éppen vezető pozícióban volt a pénzintézetnél.

Az e heti Magyar Narancs cikkében arról is szó van, hogy Szivek kétezres évek elejei üzletei hogyan fonódnak össze az évtized egyik legnagyobb lehúzásával, amikor a bankok túlzott hitelezési kedvét kihasználva az Újpest fociklub korábbi tulajdonosi köre, a Taverna-csoport vezetése csalárd módon megvezette a CIB Bankot. Szivek egy régi ismeretsége is feltűnik még abból az időből, amikor az üzletember egykori cége, az azóta már felszámolás alatt álló Club Siófok Kft. CIB-hitelt vett fel, hogy megvegye a soproni Hotel Maronit. Kunszt Kázmér vette át a Club Siófokot Szivektől, közvetlenül a hitelfelvétel előtt. Az a Kunszt, aki nemrég a seregélyesi kastélyhotelt Sziveknek passzolta át, majd az állam jelenlegi fővagyonkezelőjétől a kastély Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a birodalmába olvadt.

A teljes cikket a ma megjelent Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk