Orbán Viktor gyáva, ha visszavonja a pályázatot

  • Gera Márton
  • 2017. február 17.

Belpol

„Az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének legfelemelőbb időszaka” – mondta Fekete-Győr András.

Délután fél kettőkor érkeztek meg a Momentum képviselői a Fővárosi Választási Irodához (FVI), hogy bejelentsék, hány aláírás gyűlt össze, és hogy ezután leadják az íveket. A mozgalom tavaly decemberben kezdeményezett budapesti népszavazást a 2024-es olimpia megrendezéséről; az alábbi kérdést adták le a választási irodának:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Az aláírásokat január 19-én kezdték el gyűjteni; 30 nap állt rendelkezésükre, hogy a 138 ezer szignó összejöjjön. Péntek délután jelentős sajtóérdeklődés mellett Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke bejelentette:

pontosan 266 151 aláírás gyűlt össze!

A mondatot hatalmas, hosszan tartó taps fogadta.

„Azt szeretnénk üzenni Orbán Viktornak, a Fidesznek és Tarlós Istvánnak, hogy óriási gyávaság lenne a részükről, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a referendumot, vagy visszavonnák a pályázatot a népszavazás előtt. Negyedmillió ember nevében felkérjük őket, ne lehetetlenítsék el a népszavazást.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Momentum elnöke szerint ezek az aláírások jelentik az új kezdetet, s ezért mondott köszönetet mindenkinek, aki aláírta az ívet. „Több 10 ezer ember válhatott aktív cselekvés részévé; befektettek a demokráciába.” Azt mondta, a legnagyobb hősök az aktivisták, akik hóban, fagyban is ott álltak a pultoknál.

Nem sokkal 14 óra előtt a Momentum képviselői 31 dobozban bevitték az aláírásokat az épületbe, átadták azokat a hivatal munkatársainak.

A Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) innentől számítva 45 nap áll rendelkezésére, hogy ellenőrizze az aláírások hitelességét. A Momentum korábban azt mondta, hiába 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, az eddigi tapasztalatok – a szignók 20-25 százaléka általában érvénytelen – miatt ennél jóval többre van szükség. Mivel ez bőven összejött, az aláírások ellenőrzése után elvben a Fővárosi Közgyűlés dönt a referendum időpontjáról.

Kérdés, miként reagál minderre Fidesz, beleállnak-e egy népszavazási kampányba. A Magyar Nemzet tegnap úgy értesült, hogy ha elegendő számú aláírást gyűjt a mozgalom, a Fidesz nem várja meg az érvényességi vizsgálatot sem, hanem visszavonulót fúj. Soproni Tamás, a Momentum alelnöke erről azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: „Megfutamodnának egy társadalmi akarat elől, ez gyávaság. A Momentumnak van egy véleménye, ezt képviseli. A Fidesz ezt nem meri.”

Figyelmébe ajánljuk