Óriásplakátokon népszerűsíti az oltást a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. április 15.

Belpol

Az oltási regisztrációra és az oltásra buzdító plakátkampányt indít a kormány az „Oltás életet ment” címmel.

Az óriásplakátokon ismert személyiségek buzdítanak, biztatnak oltásra - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Ezzel kapcsolatban a miniszter hozzáfűzte, Magyarországon nő az oltási hajlandóság, naponta 50-100 ezerrel emelkedik a regisztráltak száma. Az oltottság az európai uniós átlag kétszerese; több mint 6 millió beoltottnál (a felnőtt lakosság 60 százalékánál) érjük el a teljes immunitást, ez május végére teljesíthető Gulyás Gergely szerint 

A tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, félmillió vakcina „esik ki” a következő hetekben, mert a Johnson & Johnson elhalasztja az Európai Unióba szánt vakcinák szállítását. Arra a kérdésre, időben megérkezik-e a Szputnyik V vakcina következő szállítmánya, és megkapják-e 21 nappal az első után a másodikat ebből a vakcinából azok, akiket húsvétkor oltottak, a miniszter igennel válaszolt. Szintén megkérdezték: a Sinopharmból kell-e harmadik oltás. Erre Gulyás Gergely azt mondta, nem kell, a kínai vakcina ugyanolyan, vagy még jobb védelmet nyújt, mint a nyugatiak, például a Pfizer. A kormány álláspontját megismételve hozzátette, valamennyi, Magyarországon használt oltóanyag biztonságos.

Az újranyitással kapcsolatban a miniszter megismételte az Orbán Viktor által szerdán bejelentetteket. 

„Úgy látjuk, minden feltétel adott ahhoz, hogy a járványhelyzet közepette a lehető legbiztonságosabban indulhassnak újra az óvodák és az alsó tagozatok” - mondta Gulyás Gergely. Jelezte, a részletekről a köznevelésért felelős államtitkár a nap folyamán tart tájékoztatót. 

A pedagógusok esetleges kötelező maszkviselésére vonatkozó kérdésre azonban nem válaszolt Gulyás Gergely.

Arról viszont beszélt még, hogy az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, de a tanároktól nem várható el, hogy kétszer tartsanak órát, ezért az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás. A hiányzások igazolása esetén nagyobb rugalmasságra van szükség; az alsó tagozaton kevesebb a tanár, ez is csökkenti a kockázatokat.  

Gulyás Gergely szokás szerint újságírói kérdésekre is válaszolt.

  • Amikor elérjük a 3,5 millió beoltottak, akkor kezdi meg a tárgyalásokat a kormány, hogy a 4-4,5-5 millió beoltottnál milyen intézkedéseket hozzanak.
  • Ez vonatkozik az oltottságot bizonyító igazolványokra is, tehát hogy milyen jogosítványokat rendelnek majd hozzá. 
  • Gulyás László, a Szegedi Tudomány egyetem oktatójának rasszista kijelentései a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek.  
  • A múlt heti oltásszámot vélhetően nem fogjuk tartani, mivel a Janssen-vakcina kiesett. 
  • A Janssen-vakcinával kapcsolatban a kormány is vizsgálatot rendelt el, ha az egészégügyi szakemberek szerint bármilyen veszélyt jelentenek, akkor nem fogják engedélyezni. 
  • Nyáron, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor minden oltással lehet majd utazni. Az Európai Unióban nem reális a veszély, hogy ez ne így alakulna majd. 
  • Azok, aki első oltásként AstraZenecát kaptak, nem kapnak másodiknak más oltóanyagot. 
  • Nyárra változtatni fognak a karanténszabályokon. Akit beoltottak, annak nem kell karanténba vonulnia, ha hazajön külföldről. 
  • A kormány igyekszik a provokatív kérdésekre is válaszolni. Ezt arra mondta a miniszter, hogy a Telex felidézte: az állami tévé szerint "provokált" egy osztrák újságíró, amikor a múlt heti Orbán-Salvini-Kaczynski-találkozó kérdezett.
  • Nincs értelme nyilvánosságra hozni, hogy milyen vakcinaszállítmányokat várunk, ugyanis bizonytalan, hogy miből mennyi és mikor érkezik be. A Pfizer, Sinopharm és Szputnyik oltóanyagok mutatkoznak megbízhatónak ebből a szempontból. 
  • 1523-an fekszenek intenzív osztályon. 
  • 450 cigány- és 110 népzenész kapott támogatást a járvány ideje alatt. 

 

Figyelmébe ajánljuk