Interjú

„Össze tudom kötni ezeket a világokat”

Márki-Zay Péter a választásról és Hódmezővásárhelyről

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. május 19.

Belpol

A választás után egyből lehazaárulózta őt Lázár János, a vásárhelyi fideszes frakcióvezető pedig már másnap bement hozzá, rendkívüli közgyűlést kezdeményezve. Máris elmozdítanák? Azt is megkérdeztük a friss polgármestertől, hogy tényleg ő lesz-e a hazai ellenzék új vezére.

Magyar Narancs: Kibékülnek egyszer Lázár Jánossal?

Márki-Zay Péter: Nem hiszem. Ismerem őt, haragtartó ember.

MN: Tehetne egy gesztust felé, nem?

MZP: Már tettem, többször is kezdeményeztem találkozót, miután gratuláltam a győzelméhez. Igaz, abban sokan a vitriolt is érezték.

MN: Ne tagadja, hogy volt benne!

MZP: Valóban. Az ő tehetségének köszönhető a trafikmutyi és ez a győzelem is, hasonló szervezőkészséget igényelt mindkettő. Bár bevetettek zsarolást, ígérgetést, így is csak a szavazatok 49,1 százalékát sikerült elnyernie Hódmezővásárhelyen, többsége nem lett.

MN: Emlékszik az Index videójára, amelyet Lázár fogadóóráján forgattak?

MZP: Persze.

MN: Olyan volt, mint egy időutazás, Gogol és Mikszáth világa találkozott 2015-ben, humor nélkül. Lázár ült az asztalfőnél, mint egy ispán, agyonszidta az önkormányzat munkatársait, az elé járuló kisemberek problémáját úgy oldotta meg, hogy például felhívta a kórházigazgatót, és kijárt valami ellátást, amire az idős embernek egyébként esélye sem lett volna. Ma ez egy érvényesülési minta itthon, alighanem a leghatékonyabb, ha hatalmad van. Ön mit tud ajánlani a városnak?

MZP: Nincs kész receptem, de olyat sose tennék, hogy mások előtt alázom azokat, akikkel együtt dolgozom. A tisztelet az ügyfélnek és a közmunkásnak is jár. Utóbbiak panaszolták, hogy a földterületen, ahol dolgoznak, nincs vécé, és a tűző napon a vizük is felmelegszik. Méltatlan, ha felnőtt embereknek fa mögé húzódva kell a dolgukat elvégezni, ezért szerzünk mobilvécét és egy hűtőt is a víznek. Ezt például gyorsan meg tudjuk tenni.

MN: Mi az, ami kezdő polgármesterként meglepte?

MZP: Hogy mennyien megkeresnek a problémájukkal. Meg kell tanulnom, hogyan lehet ezeket a helyzeteket kezelni. Hamar kiderült, nem adhatok többé pénzt vagy élelmiszert a rászorulóknak. Rengetegen keresnek meg az elmúlt 28 év összes sérelmével, mert azt remélik, hogy most új polgármester van, ő majd elintézi nekik. Tegnap találkoztam egy közmunkással, aki 44 ezret kapott a múlt hónapban, ebből kellene kifizetnie a 14 ezer forintos szociális lakbért, de egyedül neveli a fiát, akinek májusban ballagása lesz és kirándulni is menne, ez mindjárt 21 ezer forint, ezt ennyi pénzből nem lehet megoldani. Lekísértem az asszonyt a népjóléti irodára, aztán átmentünk a lakásügyre, ez egyébként nekem is jó, mert megtanulom, hogy ki az, aki egyik vagy másik üggyel foglalkozik, és kaptunk az asszonynak haladékot három hónapra. Bár ennek a szegény családnak valami csoda kellene, nem haladék. Az ember ilyenkor azt érzi, hogy mindjárt a zsebébe nyúl, és ad neki 20 ezret, de ez tilos. Tapasztalatból tudom.

MN: Itt ez a hatalmas városháza, rengeteg munkavállalóval, akik sok-sok évig fideszes vezetést szolgáltak ki. Nem fúj itt néha szembeszél?

MZP: Dehogynem, itt nekem rengeteg fékem van. Sok embert még mindig Lázár irányít.

MN: Hány személyről beszél?

MZP: Akadt olyan bizalmi poszton lévő munkatárs, aki velem nagyon kedves volt, marasztaltam, mégis elment, utólag kiderült, hogy mindent jelentett rólunk. A jó hír, hogy ezek az emberek maguktól mentek el, ezen a héten tízen a 130 munkatársból. Én nem is tudnám elküldeni őket, ha akarnám sem, nem én vagyok a munkáltatói jogok gyakorlója, hanem a jegyző, akit súlyos betegség miatti távolléte alatt fel kellett menteni, hogy ne bénítsa meg a várost a szituáció. A sürgős megoldást az így jegyzői hatáskörbe kerülő jogi irodavezető javasolta, aki politikától független köztisztviselőként azóta sem tett egyetlen olyan lépést sem, amiért őt Lázár János kritizálhatta volna.

MN: Hangfelvételeket készít a munkatársakkal történő beszélgetésekről…

MZP: Készítettem, igen.

MN: Múlt időben?

MZP: Igen, már nem kell.

MN: És korábban miért készített?

MZP: Kitettem az asztalra a diktafont, és ahogy ön, én is bejelentettem a hangfelvételt.

MN: Na jó, de ez egy interjú! Ha velem a főnököm csinálná ezt, az engem eléggé frusztrálna. Szólnék, hogy hagyja abba.

MZP: Nézze, az első héten azt tapasztaltam, hogy a korábban említett okok miatt, amit kértem, az nem történt meg. Úgy voltam, hogyha felvesszük azt, hogy csütörtök délre itt lesz egy akta, akkor utóbb nem lehet letagadni, hogy ezt ígérték.

MN: Ez működött?

MZP: Igen, javult a morál. Így sem kapok meg mindent időben, de komolyabban veszik a kérést, mint előtte. De most már nem kell, hogy felvegyem, nem is akarom. Tanultam ebből, ha Péterfalvi Attila is kifogásolja, akkor nem folytatom, noha előtte kikértem jogászok véleményét, ők azt mondták, megtehetem. Továbbra is azt tartom, ez nem volt törvénytelen.

MN: Másfél évet hogyan lehet úgy végigcsinálni, ha arra kell figyelnie, ki áll maga mögött?

MZP: Piszok nehezen. Keresztényi alázat és türelem kell hozzá.

MN: Hogy áll a helyi Fidesz-frakcióval? A közgyűlésben óriási többségük van, csak az megy át, amit támogatnak.

MZP: Nagy a frakciófegyelem, egységesen szavaznak, ahogy Lázárral megbeszélték. Olyan dolgokban viszont, ahol nem volt megbeszélés, normálisan viselkednek, észérvek szerint szavaznak. Több kedves ismerősöm van köztük, szomorú, hogy értelmiségi embe­rek is így behódolnak.

MN: Volt már olyan javaslata, ami elakadt?

MZP: Nálunk már 40 százalék kedvezménnyel vehet az is bérlakást, aki csak tegnap költözött be. Úgyhogy nem is csoda, ha itt mindenki lakást akar bérelni, hogy aztán megvegye. Ez a hűtlen kezelés kategóriája, próbáltam is változatni, de a közgyűlés mindkétszer leszavazta. Ebből komoly vesztesége van a városnak, miközben rengeteg embernek szociális alapon tényleg kellene bérlakás.

MN: A többség jogköröket vonhat el magától, de előre hozott választást is kezdeményezhet akár a jövő őszi önkormányzati voksolás előtt. Utóbbinak mekkora a valószínűsége a következő hónapokban most, hogy országosan ekkorát nyert a Fidesz?

MZP: Nagy. Lázár szavaiból látszik, hogy az elmozdításomra törekszik, nem is hibáztatom őt ezért. A Modern Városok Programban óriási pénzek vannak, hatalmas közbeszerzéseket kell lefolytatnunk, elemi érdeke, hogy ebbe más ne szólhasson bele. Ezért gondolom, hogy nem fogja megvárni a másfél évet, és mindent meg fog tenni, hogy engem megbuktasson. Felfüggesztenek valamire hivatkozva, vagy a közgyűlés feloszlatja magát. De kockázat is van ebben a számára, őt ugyanis ebben a városban nem szeretik. Arrogáns, bosszúálló, és még a fideszesek szerint is velejéig korrupt. Sokan rá szavaznak, mert hoz pénzt a városba vagy mert sonkát és sört oszt, de egy előre hozott választáson akár a közgyűlési többséget is elveszítheti. Ha nyerünk, jó eséllyel a közgyűlési többség is meglesz, és könnyebb lesz az elkezdett építőmunkát folytatni.

MN: Hogyan lesz meg a többsége, pártot alapít?

MZP: Rapcsák András, nagy elődöm, Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyért néven csinált egy helyi pártfüggetlen szervezetet. Hasonlóképpen kell egy helyi összefogás, ennek jelöltjei ideális esetben többséget szerezhetnek a közgyűlésben.

MN: Ha kihúzza, akkor másfél év múlva, az önkormányzati választás előtt polgármesterként milyen sikereket akar majd felmutatni?

MZP: Nem lesz megfélemlítés. Február
25-e óta itt sokan kevésbé félnek, ez jó. Az katasztrófa, hogy április 8-a után többen elkezdtek újra rettegni.

MN: A félelemről sokszor beszélnek, konkrét esetet ritkábban fűznek hozzá.

MZP: Többen a kampányban nem mertek mellém állni, utána viszont vállalták, hogy segítenek, formálisan vagy informálisan. Most viszont van olyan is, akivel megbeszéltük, hogy jön ide a városházára dolgozni, de pár nappal a választás után bejelentette, hogy bocs, mégsem. Meg is értem, itt listázzák az embereket, ezt tudjuk. Miattuk aggódom főleg, nem a saját sorsomért. Szívügyem, hogy nem engedjük őket bántani! Tartunk afelé, de ez még nem Oroszország, Európa közepén vagyunk, itt nincsenek szovjet tankok, van internet, tehát a nyilvánosság erejével fel fogunk lépni az üldözött és megalázott emberekért. Sokan vagyunk, kitartunk egymás mellett, és ha nem ijedünk meg, akkor ez a rendszer épp ebbe fog belebukni. Lehet, hogy sokan a migránsoktól való félelmükben a Fideszre szavaztak, de hogy politikai nézeteik miatt listázzanak tanárokat, doktorokat, taxisokat, azt az emberek nem tűrik. Egyébként 12 pontom volt a megválasztásom előtt…

MN: Ezen most ne menjünk végig. Mondjon két dolgot!

MZP: Öt szabad lakásunk van, de több százan akarják kibérelni. Kidolgozunk egy pontrendszert, hogy annak adjuk oda, aki tényleg rászorul, ez eddig nem így működött. Bár egy ennyire korrupt országban nehéz külföldi beruházókat vonzani, egy barátságos vállalkozói környezetet azért ki tudunk alakítani. Tartunk vállalkozói fórumot, voltak, akik eddig csak alvállalkozóként dolgoztak, és most ők is kaptak felhívást, hogy tegyenek ajánlatot a beszerzéseinkre, direktben. Ezen egész meglepődtek… Roma felzárkóztatási programot indítunk, már találtunk is egy tanodapályázatot, ösztöndíjprogram is kell, kérünk ezer strandbelépőt szegény sorsú gyerekeknek. Mindent kiteszünk a város honlapjára, lássák az emberek, hova megy az adófizetők pénze. Például 60 millió megy sportra, de a kórháznak nem adunk, ahol viszont nincs vécépapír. Szeretném, ha a sportköltést megnyirbálnánk, és műszereket vennénk a kórháznak, vagy adott esetben vécépapírt.

MN: „Aki bemegy a vásárhelyi kórházba, az életét kockáztatja.” Egy fórumon nemrég…

MZP: …ezt mondtam, igen.

MN: Azért ezt mondani polgármesterként elég kemény. A kórházban ki is akadtak önre.

MZP: Erős megfogalmazás, valóban, de sajnos tényszerű. Nem az orvosokat vagy a nővéreket sértettem meg, ez nem igaz, rájuk semmi rosszat nem mondtam. Meg kell nézni a statisztikákat, hogy hol áll Magyarország…

MN: De ez nem rendszerszintű probléma?

MZP: A rendszer a hibás, ezt mondom. Politikai kinevezett ül a vásárhelyi kórház élén, és miközben milliárdokat költünk épületekre, nem jut elég pénz az orvosok, nővérek fizetésére. Akik itt bemennek, azt mondják, nem kapnak rendes ételt, rezidens foglalkozik velük, vagy nem viszik át őket időben Szegedre. Volt itt olyan, akivel, ha megtették volna ezt, talán ma is élne. (A kijelentéssel kapcsolatban megkerestük a vásárhelyi kórházat, de lapzártánkig nem reagáltak – N. G. M.) Stadionokat építünk, az orvosokat meg hagyjuk, hogy elmenjenek külföldre. Ez katasztrófa.

MN: Önök elkezdték átvilágítani az elmúlt évek önkormányzati közbeszerzéseit. Történt itt rendszerszintű korrupció?

MZP: Rendszerszintű problémák voltak. Hogy lehet az, hogy nagy százalékban pont azon az áron történt a szerződéskötés, amit megbecsültek előtte, noha az nem is publikus információ?

MN: Ennél konkrétabb ügy nincs?

MZP: Nem is nagyon lesz. Ha Magyarországon akarsz nyerni egy közbeszerzést, viszel három ajánlatot. Ezzel szemben mi szerepel a dokumentumban? Hogy érkezett három ajánlat. Olyan is volt, hogy ugyanannak a tulajdonosnak két cége is versenyzett egymással, igaz, ezt a jogszabály nem tiltja. Abban azért tettünk feljelentést, amikor közbeszerzést módosítottak, hogy egy cég nyerhessen, hogy más ne is pályázhasson. A városháza közbeszerzéseit intéző jogász épp most távozott, mert meg volt sértve, hogy nem tartottam meg a kiemelt fizetését. Amúgy egy nagyon rendes ember, őt lehetne esetleg felelősségre vonni, de a bíróság valószínűleg elengedné. Ha egy nyugati országban lennénk, akkor könnyen lehet, hogy a bíróság előtt talán elmondaná, hogy valaki megkérte erre, de ebben az országban az elmúlt 28 évben nem­igen volt példa rá, hogy valaki kiadja, ki kérte meg a szívességre. Nincsenek következmények, de ha lenne nálunk is hatásköre a majdani Európai Ügyészségnek, esetleg lehetne. Ezt azért érdemes lenne akár népszavazásra is bocsátani.

MN: Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást?

MZP: Igen. A kormányt úgy is le lehetne váltani, ha csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez. Mivel érvelne ellene Orbán?

MN: Brüsszel ne mondja meg stb. Szuverenitási kérdést csinálnak belőle…

MZP: Akkor is érdemes megpróbálni szerintem.

MN: Andy Vajnáé a megyei lap, Lázár kezében van a vásárhelyi promenad.hu. Mit csinál, hogy ne fojtsa meg ez a sajtóközeg?

MZP: 19 ezer 500 példányban helyi önkormányzati lapot adtunk ki, ami eddig nem volt. Ezt a pénzt eddig a Szuperpressben megjelenő hirdetésekre szórtuk el, ennek most vége. Ez az évi 11 millió forint belemegy a lapunkba, így sokkal több mindent tudunk közzétenni. Egyébként, ha Rogán és Lázár viszonyára gondolok, meg tudom magyarázni, hogy miért van sok korrekt tudósítás is a Délmagyarban. Ott nem érzem azt, hogy annyira támadnának, mint a Lázár János jobbkeze által birtokolt helyi internetes oldalon. De nálunk az is megtörtént korábban, hogy havi 240 ezerért kiszervezték a város Facebook-oldalának működtetését. Az illető alig csinált valamit, mire lemondtuk a „szolgáltatást”, ő emiatt kéthavi bánatpénzt kér. Amire semmi jogalapja nincs, ezen most vitázunk vele.

MN: Nála vannak a belépési kódok?

MZP: Igen, ebben a pillanatban ki vagyunk zárva a saját oldalunkról.

MN: Térjünk át az országos ügyekre! Milyen tanulságokkal szolgált az április 8-ai eredmény?

MZP: A Fidesz jól szervezett, utaztatott, betelepített, végül maga is meglepődött, hogy milyen jól sikerült mindez. Az ellenzéki pártok összefogásra képtelenek voltak, noha megmutattuk nekik, mennyivel több mandátumuk lenne, ha együttműködnének. Nem tették, mert minden pártban voltak, akik az együttműködés ellen dolgoztak vagy ostobaságból, vagy a Fidesszel való kollaboráció miatt.

MN: A saját szerepéről mit gondol?

MZP: Csalódott vagyok. Kudarcot vallottam, én a pártokat toltam, jobban, mint bárki más abban a szerveződésben – a Viszlát, kétharmad!-ban –, amelyben részt vettem. Akadtak, akik inkább csak a szavazókat próbálták meggyőzni a taktikai szavazásról, én végig tudtam, hogy a pártok nélkül nem fog menni. De nem hiszem, hogy mi lennénk felelősek az eredményért, azt már sokkal inkább elfogadom, hogy ha nem lett volna Hódmezővásárhely, akkor a Fidesz talán nem kapott volna kétharmadot. Azt láttam, hogy a februári vereség megijesztette a Fideszt, és észbe kaptak. Hatékonyabbak lettek, nagyobb erőkkel mozgósítottak.

MN: Lát esélyt új ellenzékre? Olyanra, amely a parlamenten kívül szervezi meg magát?

MZP: Még nem látom ezt a csoportot, de igény van rá. És ahol ilyen elemi igény van, ott lesz erre megoldás is. A pártok, amelyek az együttműködés igényével látványosan szembementek, nem lehetnek ennek mozgatói. Ugyanakkor minden pártban vannak tisztességes politikusok és tagok, ha ők összefognak, akkor olyan egységes új ellenzéket képezhetnek, ahol nem a megosztottság uralkodik. Az új ellenzéknek nem szabad elengedni azok kezét, akiket most bántani fognak. Elégtételről beszéltek, listázásról pedig tudunk.

MN: Vannak országos politikai ambíciói?

MZP: Nincsenek, de felelősségem van. Nem akartam részt venni az április 8-ai választás kampányában sem, nem akartam az országos politikába beleártani magam, de nem tehettem meg, hogy visszautasítsak egy kezdeményezést, amellyel ezt a korrupt kormányt leválthattuk volna.

MN: Csak mert sokan vannak, akik önben láthatják az új szereplőt, aki integrálni tud, akit különféle politikai ízlésű emberek elfogadnak.

MZP: Továbbiakban is vállalom, hogy az összefogást támogatom, a munkám mellett. Mert a munkám adott, az első Hódmezővásárhely.

MN: Kap kritikát azért, hogy túl sokat foglalkozik a város ügyein kívül mással?

MZP: Igen, a barátaim is aggódnak emiatt. Itt ezért engem sokan támadnak, csak azok tudják, milyen keveset aludtam mostanában, akik ismernek.

MN: Az előbb tehát azt mondta, nem akar az új ellenzék vezére lenni, ugye? Ezért nem ment fel a szombati Kossuth téri tüntetés színpadára sem, bár közel százezer ember előtt alapozhatta volna meg politikusi jövőjét, akár úgy is, mint az új ellenzék vezére.

MZP: Óriási önbecsapás lenne, ha azt mondanám, hogy négy hónap politikai tapasztalat után alkalmas lennék országos politikai szerepre. Sok politikussal beszélgetek, rájuk is hallgatva mondom ezt: meglátjuk, mennyire bonyolult olyan ellenszélben küzdeni, amilyenben most az ellenzék van. Ha valaki azt hiszi, hogy magányos cowboyként lehet most alkotni, téved. Ha sokan, tehetséges és becsületes emberek összefogunk, akkor van esély, de ez nem egyszemélyes misszió. De mit adhatok hozzá ehhez én? Rám sok mérsékelt jobboldali is nyugodt szívvel szavazott, mert nekik is hiányzik egy olyan Fidesz, amelyik nem lop. Ezt a receptet országos szinten is lehetne alkalmazni.

MN: Pár nagyobb várost leszámítva vidéken az ellenzéknek esélye sem volt megszorítani a Fideszt. Különösen igaz ez a falvakra. Mit lehet ezen a területen tenni?

MZP: Ennek a kormánynak a legtöbbet dolgozó tagja Lázár János, kétségem nincs e felől. A saját körzetét is lejárta sokszor, elment a legkisebb településre is, korábban MSZP-s falvak szavaztak most rá. Ennek pedig legfőbb oka, hogy sokan soha nem láttak még élő politikust, most meg ott volt egy miniszter. Felújítottak egy iskolát, csináltak egy bicikliutat, ami nem feltétlenül sok pénz, de mégis valami. Másfelől országosan sok olyan faluban is a kormányra szavaztak, ahol nyomor van, akik semmit nem kaptak. Ott csak a migránspropaganda hatott. Idetartozik az is, hogy a Jobbikról sokan azt gondolták, hogy jól szervezett vidéki hálózata van. Nincs, ez az igazság.

MN: Pedig úgy tűnt, az ön polgármesteri kampányát a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor is segítette. Azt lehetett hinni, külön csapattal tette ezt.

MZP: Szakmailag és szervezésben segített rendkívül sokat, embereket azonban nem adott. Itt a helyi Jobbikhoz hasonlóan erős még a helyi MSZP szervezete is, nem beszélve a civilekről. Meglepő módon a Jobbik országos kampányában nem volt elég aktivista.

MN: Botka Lászlóval nem tudja elképzelni a politikai jövőjét?

MZP: Neki hatalmas politikai tapasztalata van, megbízom benne, több alkalommal is találkoztunk már. Erről korai még beszélni, de az biztos, hogy ellenzékiekként van egyfajta sorsközösségünk is. Érdekes az országos politika! Gulyás Márton távol áll tőlem politikai múltjában és habitusában is, de személyesen nagyon pozitív benyomást tett rám. A bűnnel szemben kérlelhetetlen vagyok, de el kell fogadni, hogy még egy korrupt pártban is vannak tisztességes emberek. Számos tisztességes fideszes politikus van, akik szerintem hibáznak, amikor nem lépnek ki, de ettől még jó emberek. Én mindenkiben az emberi értékeket keresem, ha valami hiányzik a politikából, hát akkor az ez. Itt dolgozik nálam Horn Gyula volt titkárságvezetője, kaptam érte sok kritikát, de higgye el, tüneményes asszony. Horn előtt Antall Józseffel dolgozott – szerintem a politikai kultúra éppen ott kezdődik, hogy ha nem is értünk egyet bizonyos dolgokban, ezeket szeretetben meg tudjuk beszélni.

MN: Mikor lépne ki Hódmezővásárhelyről politikailag?

MZP: Ha azt érezném, hogy olyat tudnék tenni az országért, amit más nem, arra nem mondhatnék nemet. Most nem érzem így. Más is nyert már polgármester-választást, ám az már inkább újszerű a személyemet illetően, hogy valaki a jobb- és baloldali ellenzékiekkel, sőt a fideszesekkel is szeretetteljesen akar együttműködni. Hogy össze tudom kötni ezeket a világokat. Ha valamit hozzá tudnék tenni ebből, azt mindenképpen megtenném.

Figyelmébe ajánljuk