Palkovics szerint nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

  • narancs.hu
  • 2021. április 20.

Belpol

A parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja a kormánybiztost a Fudan Egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken lett a Fudan Egyetem és a Budapest Diákváros projektek kivitelezéséért felelős kormánybiztosa. Mint ismert, a Fudan építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, minderre a magyar állam 450 milliárd forintos kínai hitelt venne fel, ami mellé a magyar állam még  100 milliárd forint támogatás is adna. Hétfőn Palkovics a Hír Tv-ben beszélt a leendő intézményről, leginkább az arról szóló ellenzéki kritikákra reagált.

Azt, hogy a Fudan Egyetemen milyen ideológiai képzés zajlik, azoktól kell megkérdezni, akik ilyet mondanak. Én is láttam különböző idézeteket a Fudan Egyetem dokumentumaiból, Kínában ezt majdnem minden egyetemen meg lehet találni. Ha ezt gondoljuk ideológiai kérdésnek, akkor itt valószínűleg tévedünk.

De lényegében vissza is utasította a felvetést, hogy ideológiai képzés folyna majd a budapesti campuson. Szerinte az orvostudományba, a műszaki tudományokba nehéz ideológiát vinni, „annak idején nem sikerült az ötvenéves szocializmus alatt sem igazán”.

A miniszter úgy véli, hogy az egyetem egy épp olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem. "Oda is egyébként bejutnak magyar hallgatók." A kormánybiztos szerint mellesleg a Fudan már két éve Magyarországon van: a Corvinusszal közösen végez képzést.

És bár kritikaként fogalmazódott meg korábban, hogy a kínai egyetem a titkosszolgálat előre tolt bázisa lesz. Palkovics erről mintegy megnyugtatásként azt mondta, hogy ha egy ország, egy nagy ország – és ebbe több más ország is beletartozhat –, Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, akkor ahhoz nem kell neki egyetem.

Mindeközben a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatja Palkovics Lászlót a Fudan egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.  

A bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter az erről szóló közleményükben azt írták: „A Miniszter úrnak ebben az egy dologban bizonyosan igaza van, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy ha egy egyetem a Kínai Kommunista pártközpont irányítása alatt áll, diplomata képzést indít Budapesten, nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizhetetlen kapcsolati hálókat alakít ki, akkor az bizony nagyon komoly hírszerzési tevékenységre utal. A Fudan Egyetem pont ilyen.” Hozzátették, Palkovics szakértelmének hiányában nem bíznak benne, hogy a kérdéseikre választ kapnak, „de legalább a nemzetbiztonsági szempontból nagyon is valós aggályainkat megoszthatjuk vele, és talán benne is aggodalmat kelthetünk”.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.