Palkovics: Vitathatatlan, hogy jó irányt jelöltek ki az oktatásban
palkovics.png

Palkovics: Vitathatatlan, hogy jó irányt jelöltek ki az oktatásban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. augusztus 22.

Belpol

Kérdés? Nincs.

Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen igazgatói kinevezéseket adott át Palkovics László és Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.
Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: az igazgatók feladata, hogy még jobbá tegyék az általuk vezetett intézményeket, hogy élmény legyen ott tanítani és tanulni. A cél, hogy az oktatási rendszer és a diákok a világ élvonalába kerülhessenek – jelentette ki.

Ha ez is a cél, attól egyre távolodunk, a legutóbbi PISA felmérések legalábbis erről tanúskodnak. A tanárok szerint erről a 2010 óta bevezetett „reformok” tehetnek, de térjünk vissza az államtitkár úrhoz, mert további érdekességeket is tartogat.

Palkovics László úgy vélte, az oktatásban végbement változtatások eredményeként hatékonyabb rendszer és egyértelműbb viszonyok alakultak ki, „mindenki tisztán lát”, pontosan tudja, mi a feladata, milyen elvárásoknak kell megfelelnie.

Palkovics úr nyilván nem emlékszik a káoszra, melyet a Klik megjelenése okozott és okoz a mai napig az iskolákban, a tankönyvellátási problémákra, vagy arra, hogy még a krétarendeléshez is központi engedély kell. De Palkovics további humorbombákkal is készült.
Azt mondta, az igazgatók kezében van a fejlesztés lehetősége, hogy iskolájukat jobbá, versenyképesebbé tegyék. „Az irány jó, az eszközök és a források rendelkezésre állnak”, de a helyi igényekre nekik kell megtalálni a válaszokat – magyarázta az igazgatóknak. Hozzátette: fontos feladatuk a pedagógusok motiválása, munkájuk megfelelő honorálása is.

Persze, a bérek az oktatásban is egyre emelkednek, a központi kötelező tantervtől bármikor el lehet térni, és az iskolák élére sem politikai kinevezettek kerülnek 2010 óta.

Figyelmébe ajánljuk