Párbeszéd, DK: A NER-nek kellene fizetnie

  • narancs.hu
  • 2022. május 26.

Belpol

A DK szerint a különadókat végül az emberek fizetik meg, a Párbeszéd az állami közbeszerzések nyerteseit is jól megadóztatná.

A kormány újabb különadóit végső soron az emberek fogják megfizetni, ez valójában egy megszorító csomag – ez a Demokratikus Koalíció véleménye a mai kormányinfón elhangzott legfontosabb információról.

Arra lehet számítani, hogy növekedni fognak a banki díjak és költségek, a biztosítási díjak, drágábbak lesznek a gyógyszerek és a repülés is – hangzott el az ellenzéki párt csütörtöki tájékoztatóján, melyet Kálmán Olga frakciószóvivő tartott.

A DK szerint felháborító és elfogadhatatlan ez a megszorító csomag. 

„Nem elég, hogy a törvénytelen kormány miatt történelmi mélységben van a forint, és évtizedek óta nem látott csúcson az infláció, az újabb megszorító csomag újabb drágulást fog eredményezni. A DK elutasítja, hogy a törvénytelen kormány az emberekkel fizettesse meg elhibázott gazdaságpolitikája költségeit. Nem támogatjuk a gyógyszerárak, a biztosítás, a bankolás költségeinek emelését és a repülést érintő áremeléseket sem. A DK szerint Orbán Viktor és a Fidesz hibái miatt Orbán Viktornak és a Fidesznek kellene fizetnie, nem a magyar embereknek” – érvel a DK.

A Párbeszéd arra emlékeztet a kormány bejelentésével kapcsolatban, hogy már régóta javasolta, az igazságos közteherviselés jegyében nagyobb mértékben adóztassák meg a multinacionális és nagyvállalatokat, erről több javaslatot is benyújtott már a parlamentnek az elmúlt években. Ám a párt ugyanígy szükségesnek látja a nagy magánvagyonok, a luxusfogyasztás, a spekulációs tőkemozgások, az arctalan magántőkealapok, az állami közbeszerzések NER-es nyerteseinek, a környezetszennyező nagyvállalatoknak a megadóztatását is.

A Tordai Bence frakcióvezető által jegyzett közlemény szerint a Párbeszéd egyetért a felesleges, pazarló állami beruházások felfüggesztésével, de azokat nem átütemezni kellene, hanem leállítani – „így a Paks2-beruházást, a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan elitegyetem kínai hitelből kínai cégekkel való építését, a Fertő-tavi pusztítást, a Városliget beépítésének folytatását!”

Ezeket a forrásokat a Párbeszéd elképzelése szerint klímavédelemre és a szociális biztonság erősítésére kellene fordítani: társasházi lakások, családi házak energiahatékonysági felújítására, a zöldenergia-előállítás bővítésére, „illetve a dübörgő infláció sújtotta alacsony keresetűek kompenzálására, pedagógusok, egészségügyi, szociális, kulturális és egyéb dolgozók bérfejlesztésére”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk