Pedagógusok Szakszervezete: "Most van az, hogy elég"

  • narancs.hu
  • 2021. július 11.

Belpol

A szervezet elnöke, Szabó Zsuzsa szerint teljesen elkeseredettek a kollégáik.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a pedagógusok helyzetéről.

Elmondta: úgy látja, a kormány visszaél a tanárok hivatástudatával, türelmével, miközben a nyugdíjas tanárok száma rohamosan emelkedik, a pályakezdők bére pedig pótlékkal együtt nem éri el a garantált bérminimumot, holott a munkaterhek egész Európában Magyarországon a legnagyobbak.

Kifejtette a véleményét arról is, hogy az új Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazítanák a tanárképzést, törölve a pedagógusképzésből a "felesleges" tartalmakat. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: egy pedagógus akkor tud tanítani, ha biztonságban van, és sokkal több a tudása, mint a diákoknak. Ha egy pedagógus csak annyit tud, amennyit meg kell neki tanítani, akkor az "rég rossz", mert nem lesznek gyerekek, akik ezek után tovább tanulnak.

Elmondta, hogy stratégiai kerekasztalon kaptak tájékoztatást a tervezett változtatásokról, amelyben az is szerepelt, hogy egységesen 5 éves lesz a képzés, amelyben végig, nemcsak az utolsó évben lesz gyakorlat, nemcsak gyakorlóiskolában, hanem  akár hátrányos helyzetű településeken is. Ezt jónak tartja, mert sokszor azért veszítenek el fiatal kollégát, mert a tanulóévek alatt nem gondolják, mennyire nehéz a terepen a munka, kilépve az iskolából sokszor meghökkennek. Ugyanakkor vannak félelmek is, mert nagy kérdőjelek is vannak a változtatással kapcsolatban.

A korábban kkilátásba helyzett tanév eleji sztrájról azt mondta, hogy előkészítettek mindent, nem rajtuk, tisztségviselőkön múlik, lesz-e sztrájk, hanem a kollégáikon. Kiemelte azonban, hogy már nagyon a végét járja a pedagógustársadalom, és, mint fogalmazott, "csak egy szikra kell".

"Most van az, hogy elég, teljesen elkeseredettek a kollégáink" - fogalmazott Szabó Zsuzsa. Szerinte a tanárok mélyen megalázottnak érzik magukat. 

Hangsúlyozta, hogy a béremeléssel évek óta csak hitegetik a pedagógusokat, miközben a tanárok Európában a legmagasabb óraszánban, akár heti 26 órát tartva dolgoznak, míg ez Romániában is csak 18 óra. Nincsenek szakos tanárok, és ez azt jelenti, ha nincs természettudományos oktatás, a jövő generációjából fognak hiányozni az orvosok, mérnökök. Néhány év múlva pedig minimum 4000 pedagógus fog hiányozni a rendszerből. Elmondta: nagyjából 2200 azoknak a gyakornokoknak a száma, akik a minősítő vizsgát leteszik, két évvel azután ahogy a pályára kerülnek, miközben 6000 kolléga megy évek múlva sorozatosan nyugdíjba. Így nem tudni, hogy ezt a 4000 pedagógust hogy fogják pótolni.

Hozzátette, hogy például a nyári táboroztatásért az Erzsébet táborban egyhetes munkára a kollégáik 25 ezres CBA-utalványt kapnak a munkájuk elismeréséért. Van megye, ahol nincs is CBA, nekik még utazniuk is kell, hogy ezt el tudják költeni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk