Pert indít a főváros a Tarlós idején bedőlt elektronikus jegyrendszer miatt

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

Az el nem készült projekt eddig 37 milliárd forintba került.

Nemzetközi pert  indít a Tarlós István főpolgármestersége alatt bedőlt elektronikus jegyrendszert tervező német cég, a Scheidt & Bachmann ellen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. – írjaNépszava. A lap értesülése szerint a társaság döntését a fővárosi vezetés is támogatja.

Az indoklás szerint a jegyrendszer tervezésére, kiépítésére és üzemeltetésére 91 millió euróért (akkori áron 27 milliárd forintért) vállalkozó német cég a projekt 7 fázisából csupán négyet teljesített, a rendszer pedig soha nem működött, a megvásárolt jegyleolvasók, kapuk egy része raktárban áll.

A projekt veszteségét a legfrissebb fővárosi számítások több mint 9 milliárd forintra teszik, míg a teljes költség időközben csaknem 37 milliárdra emelkedett.

A lap arra emlékeztet, hogy a per megindítása lényegében már évek óta napirenden van. Annak megindítási időpontja mégis talán meglepő, hisz" az előző városvezetés(ek) korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság épp most jutott el e beruházás tárgyalásáig. A testület legutóbbi ülésén heves vita után arról született döntés, hogy a projekt elindítóját, Vitézy Dávidot, a korábbi illetékes főpolgármester-helyettest, Szeneczey Balázst, a rendszer bukása miatt menesztett korábbi BKK-vezérigazgatót, Dabóczi Kálmánt, valamint Tarlós István korábbi főpolgármestert és Walter Katalint, a BKK jelenlegi vezérét is meghallgatják az ügyben.

Mint ismert, még  2018 végén végén derült ki, hogy nem lesz semmi az utóbbi évek egyik legfontosabb és legdrágább budapesti beruházásából, miután a BKK felmondta a szerződését az említett német fővállalkozóval. Akkor a főváros előnytelen konstrukcióban, referenciával nem rendelkező céggel próbálta meg kifejleszteni az új rendszert. Tarlós István akkor arról beszélt, hogy a BKK átverte az ügyben, ezért is kellett a vállalat vezérigazgatóját kirúgnia, majd a főváros feljelentést is tett az ügyben. De a nyomozásról azóta sem lehetett hallani.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk