Pert vesztett az állam egy piliscsabai családdal szemben

  • narancs.hu
  • 2023. március 30.

Belpol

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, a felperest szegregált körülmények között oktatták.

Magyarország megsértette egy roma kisfiúval szemben az Emberi Jogok Európai Egyezményének azt a tételét, amely a diszkriminációt tiltja, a kisfiúnak az oktatáshoz való joga sérült – állapította meg csütörtökön közzé tett ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az MTI által is – a felperesek neve nélkül – közölt hírben az áll, hogy a strasbourgi ítélet értelmében a felperest a magyar állam részéről 7000 euró illeti meg erkölcsi kártérítés címén, és további 4537 euró perköltség.

A 444 az Európai Roma Jogok Központjára és Kegye Adél ügyvédre hivatkozva arról ír, hogy Szolcsán Imre a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskola tanulója volt, az intézménybe kizárólag roma gyerekek jártak. Imre 8 éves volt, amikor édesanyja át szerette volna íratni őt a pilisjászfalui iskolába, azért, hogy ne szegregált körülmények között tanuljon. Az anya ez ügyben kérelmet küldött az oktatási hivatalhoz. Hivatkozott arra, hogy az iskolából, ahová a fia jár, a tanulóknak kevesebb mint 10 százaléka tanul tovább.

A másik iskola az átvételt indokolás nélkül utasította el, és határozatát az illetékes tankerület is megerősítette. A tankerület már érvelt is, azzal, hogy az édesanya által kiszemelt iskola messze van, a gyereknek pedig jobb, ha továbbra is a lakóhelyéhez közeli intézménybe jár.

Az ügyből per lett, és a hazai jogi fórumokon a tankerület érvelését elfogadták. A Kúrián is járt az ügy, ott úgy találták, hogy a piliscsabai iskola attól még nem tekinthető szegregáltnak, hogy roma gyerekek járnak oda. 2015-ben a család alkotmányjogi panaszt is benyújtott, de az Alkotmánybíróság úgy találta,  hogy az ügy nem vet fel alkotmányossági kérdést. 

A Szolcsán család ezután fordult a strasbourgi bírósághoz.

A kormány a perben azzal érvelt, hogy a család nem a megfelelő fórumot vette igénybe érdekeinek érvényesítéséhez, mert az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz kellett volna fordulniuk. Szolcsán Imre jogi képviselői pedig azt mondták, hogy azok a roma gyerekek, akik szegregált oktatásban tanulnak, csak átiratkozás révén kerülhetnek vegyes összetételű iskolába, más hatékony jogorvoslati lehetőségük nincs.

Az ítélet megállapította: Szolcsán Imrét igenis szegregált körülmények között oktatták.

A 444 arról ír, a fiú édesanyja szerint a múltat nem változtatja meg a strasbourgi határozat, mégis elégtételt érez. A megítélt kártérítést részben Imre oktatására költik. A fiú most 17 éves, és hegesztőnek tanul Esztergomban. 

Kegye Adél ügyvéd precedens értékűnek nevezte az ítéletet, mert a bíróság arra is felszólította a magyar kormányt, hogy dolgozzon ki olyan központi intézkedéseket, amelyek az oktatási szegregáció megszüntetésére irányulnak.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk