Pintér eligazítása szerint béremelés helyett idén annak lehet örülni a humánszférában, ha nem lesz elvonás

  • narancs.hu
  • 2022. június 17.

Belpol

A belügyminiszter Orbán és Gulyás kíséretében tartott zárt körű eligazítást a hozzá tartozó ágazatok képviselőinek.

Zárt körű eligazítást szervezett a Belügyminisztérium a hozzá rendelt ágazatoknak -  számol be a Népszava.

A lapnak nyilatkozó források szerint Pintér Sándor beszédéből azt a konklúziót vonták le, hogy

a humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás.

A rendezvényt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartották, csaknek fézeren vettek rajta részt, és a lapnak nyilatkozók szerint már a program elején külön közölték a hallgatósággal: tilos hangfelvételt készíteni és fotózni.

Az eseményen bemutatkoztak az egyes területek államtitkárai, valamint Pintér Sándor belügyminiszter ismertette terveit. A rendezvényen a hangsúlyosság kédvéért Orbán Viktor és Gulyás Gergely is részt vett.

A Népszava szerint csak az egészségügyi ágazatot körülbelül hatvanan képviselték, köztük az ágazati háttérintézmények vezetői, az országos intézetek, a centrum kórházak főigazgatói, a három szakmai – az orvosi, a szakdolgozói- és a gyógyszerészi – kamara elnökei, és az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek képviselői. Mindemellett a tárcához tartozó egyéb területek – így a közigazgatás, a rendészet, az önkormányzatok, a köznevelés, valamint a gondoskodáspolitika (korábban szociális terület) – középvezetői is jelen voltak.

Az államtitkári bemutatkozásokon például kiderült, hogy a Fülöp Attila által vezetett, és eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott.

Pintér Sándor terveinek bemutatásakor nagyjából arról beszélt, mint a kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatáson. A béremelésekről szólva a hallgatóság számára az a kép körvonalazódott, hogy

idén maximum a gazdaságélénkítésre, honvédelemre lehet majd némi forrás, de a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. 

Az egészségügyről beszélve úgy tűnt, Pintér tisztában van a humán erőforrás problémáival, és a tervek közt szerepel az, hogy lépéseket tegyenek a helyzet javítása érdekében. Elmondta, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

Tervezik az alapellátási praxisok számának észszerűsítését is: az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolnák.

Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének.

Pintér mindemellett hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének. 

Az eseményen Orbán Viktor is beszédet tartott, ő a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette a beszámoló szerint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk