Pintér tudja, hogy nagy a brüsszeli nyomás az országon, de nem érdekli

  • narancs.hu
  • 2017. május 19.

Belpol

Marad a kerítés, marad a tranzitzóna.

„Bár egyre nagyobb a nyomás az országon, Magyarország nem kíván változtatni bevándorláspolitikáján” – mondta csütörtökön Brüsszelben, az Európai Bizottság Belügyi Tanácsának ülésén Pintér Sándor belügyminiszter. A tanácskozáson a migrációs politika és a terrorizmus volt terítéken, számolt be pénteken az MTI.

Pintér Sándor felszólalásaiban utalt az Európai Parlament vonatkozó határozatára, a migrációs biztosnak a „kvóták elfogadásáról szóló fenyegetésére” és az Európai Bizottság újabb felszólító levelére. Szerinte a magyar kormány látja, hogy egyre nagyobb a nyomás az országon, ennek ellenére nem kíván változtatni bevándorláspolitikáján. Mindezt azután, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadta a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben.

Bekeményített az EU Orbánnal szemben, akit azonban a lengyelek simán megvédhetnek majd

Történelmi határozatot fogadtak ma el az Európai Parlamentben. De miről is szól? A jogállamiság magyarországi helyzetéről beterjesztett két határozati javaslat közül a keményebbet fogadta el mai ülésén az Európai Parlament. A szocialista, liberális, zöld és radikális baloldali EP-frakciók közös javaslata az úgynevezett „hetes cikk szerinti eljárás” formális megindítására kéri az EP állampolgársági, jogi, bel- és igazságügyi bizottságát.

Ráadásul az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt, a megerősített jogi határzárat és a tranzitzónák létesítését is kifogásolták, de Pintérnek erre is, mint mindenre csak annyi volt a válasza: nem lesz változás, de az uniós kötelezettségeket továbbra is betartja az ország. Vagyis „megvédi a schengeni határokat, s ezzel nemcsak a magyar, hanem az európai emberek biztonságát is védi. Az illegális migrációra a brüsszeli politikával ellentétben mi veszélyként tekintünk, hiszen a migráció jelentősen növeli a terrorizmus kockázatait”. A biztonság miatt volt szükség a jogi határzárra és a tranzitzónákra is, ahol egyébként senki sincs őrizetben, szabadon el is lehet hagyni – Szerbia felé.

Marad a kerítés és a tranzitzóna is, ha pedig mindez az Európai Bizottságnak nem tetszik, Pintér Sándor készen áll a „jogi vita megvívására”.

Figyelmébe ajánljuk