Pintér tudja, hogy nagy a brüsszeli nyomás az országon, de nem érdekli

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 12:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Marad a kerítés, marad a tranzitzóna.

„Bár egyre nagyobb a nyomás az országon, Magyarország nem kíván változtatni bevándorláspolitikáján” – mondta csütörtökön Brüsszelben, az Európai Bizottság Belügyi Tanácsának ülésén Pintér Sándor belügyminiszter. A tanácskozáson a migrációs politika és a terrorizmus volt terítéken, számolt be pénteken az MTI.

Pintér Sándor felszólalásaiban utalt az Európai Parlament vonatkozó határozatára, a migrációs biztosnak a „kvóták elfogadásáról szóló fenyegetésére” és az Európai Bizottság újabb felszólító levelére. Szerinte a magyar kormány látja, hogy egyre nagyobb a nyomás az országon, ennek ellenére nem kíván változtatni bevándorláspolitikáján. Mindezt azután, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadta a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben.

Bekeményített az EU Orbánnal szemben, akit azonban a lengyelek simán megvédhetnek majd

Történelmi határozatot fogadtak ma el az Európai Parlamentben. De miről is szól? A jogállamiság magyarországi helyzetéről beterjesztett két határozati javaslat közül a keményebbet fogadta el mai ülésén az Európai Parlament. A szocialista, liberális, zöld és radikális baloldali EP-frakciók közös javaslata az úgynevezett „hetes cikk szerinti eljárás” formális megindítására kéri az EP állampolgársági, jogi, bel- és igazságügyi bizottságát.

Ráadásul az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt, a megerősített jogi határzárat és a tranzitzónák létesítését is kifogásolták, de Pintérnek erre is, mint mindenre csak annyi volt a válasza: nem lesz változás, de az uniós kötelezettségeket továbbra is betartja az ország. Vagyis „megvédi a schengeni határokat, s ezzel nemcsak a magyar, hanem az európai emberek biztonságát is védi. Az illegális migrációra a brüsszeli politikával ellentétben mi veszélyként tekintünk, hiszen a migráció jelentősen növeli a terrorizmus kockázatait”. A biztonság miatt volt szükség a jogi határzárra és a tranzitzónákra is, ahol egyébként senki sincs őrizetben, szabadon el is lehet hagyni – Szerbia felé.

Marad a kerítés és a tranzitzóna is, ha pedig mindez az Európai Bizottságnak nem tetszik, Pintér Sándor készen áll a „jogi vita megvívására”.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 12:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra