Politikai hírek

  • 1997. június 19.

Belpol

Kongó: a válság átterjedhet
Az ENSZ főtitkára attól tart, hogy a Kongói Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (a volt Zaire-ban) dúló polgárháború átterjedhet más afrikai országokra is - közölte Kofi Annan. Máris összecsapások zajlanak a szomszédos Angolában, és folytatódnak a harcok Sierra Leonéban is. A francia katonai alakulatok eközben közel kétezer személyt menekítettek Kongóból Gabonba. A kormányerők számára tűzszünetet rendelt el Brazzaville-ben a kongói államfő: lépésétől azt várja, hogy békés tárgyalások kezdődnek a kormány, illetve az előző államfő között. A belharcnak csak Kongóban több száz halálos áldozata van.

Clinton: Magyarország jöhet A Fehér Ház szóvivője bejelentette: Bill Clinton amerikai elnök Magyarország, Csehország és Lengyelország meghívását javasolja a NATO-csatlakozási tárgyalásokra. A NATO-tagországok Brüsszelben ülésező védelmi miniszterei pedig abban állapodtak meg, hogy legkésőbb a leendő tagországokkal aláírandó szerződés megkötésének időpontjáig meg kell fogalmazni azokat az alapvető célkitűzéseket, amelyeket a taggá váló országok figyelmébe ajánlanak. Franciaország és Oroszország azonnal jelezte egyet nem értését Clinton bejelentésével kapcsolatban: ez a két ország sokat lobbizott Románia és Szlovákia bekerüléséért. A magyar Külügyminisztérium viszont üdvözölte a bejelentést, és a külügyi szóvivő rámutatott: hazánk kész és képes eleget tenni a csatlakozással járó kötelezettségeknek.

Elmarad az egyházi csúcs Az orosz egyházi vezetés hivatalos közleménye szerint jelenleg nincsenek meg a feltételek egy gyümölcsöző találkozóhoz a katolikus és az ortodox egyház vezetői között. A II. János Pál katolikus egyházfő és II. Alekszij orosz pátriárka tavaly Pannonhalmára, majd idén június 21-ére Bécsbe tervezett találkozója a 1054-es egyházszakadás óta az első, legfelsőbb szintű találkozó lett volna a két egyház között. Feltételezések szerint az egyházi csúcs gondolatának és gyakorlati megvalósításának ellenzője leginkább az ortodox egyház vezetése, amely hagyományos gyanakvással viseltetik a katolicizmus iránt. II. János Pál a kudarcok ellenére továbbra is nagy reményeket fűz a keleti egyházakkal folytatandó párbeszédhez, a 2000-ig sikeresen megvalósítható találkozóhoz.

Meglékelt tb-csomag Az Alkotmánybíróságnak a tb-járulékokat érintő legújabb döntései szerint nem lehet járulékfizetést követelni az osztalék után, nem vezethető be az 1800 Ft-os egészségügyi hozzájárulás, valamint a főhivatás mellett végzett vállalkozói munka után fizetendő, a minimálbér 50 százalékához igazított fizetési kötelezettség is alkotmányellenes. Az 1997. január 1-jével megsemmisített passzusok következtében a Pénzügyminisztérium szerint 7-8 milliárd forintos bevételkiesésre lehet számítani, amit a tárca nem a járulékok megemelésével, hanem a kiadások lefaragásával fog pótolni. Draskovics Tibor, a PM államtitkára szerint a forrásokat a gyógyszertámogatások csökkentésével biztosítják, szerinte egyébként az Ab visszaigazolta az 1996-97-es tb-járulék-reform alapkoncepcióját: az igazságosabb közteherviselést és a tb-alapok finanszírozásának stabilizálását.

Fidesz: Ellenzéki nyilatkozat A kormány a választásokig tartózkodjon minden, a következő kormány mozgásterét szűkítő lépéstől; a köztársasági elnök a lehetséges legkorábbi időpontra írja ki a választásokat - tartalmazza egyebek mellett a 150 évvel ezelőtt megfogalmazott dokumentumra emlékező Ellenzéki nyilatkozat, melyet a párt a Zeneakadémián megtartott Polgári Ellenzék Napja című rendezvényén adott ki. Orbán Viktor pártelnök beszédében Deák Ferenc szavaival jellemezte az MSZP-SZDSZ-kormányt, ami "idegenszerű, nem nemzeti befolyás alatt áll". Orbán elutasította a Horn Gyula által nemrégiben felvetett "népfront-kormány" ötletét. Az MSZP és az SZDSZ nyilatkozataival határolta el magát a Fidesz elnökétől és a dokumentumtól. (Lásd még: 47. oldal.)

Horvát elnökválasztás Franjo Tudjman eddigi köztársasági elnök nyerte az elnökválasztást Horvátországban; a választók több mint hatvan százaléka szavazott rá. A 75 éves Tudjmant, aki 1990 óta köztársasági elnök, most harmadszorra választották újra. Rajta kívül két jelölt indult még a posztért. A választást négy szinten bonyolították le: külön szavaztak az országon belül az ENSZ által ellenőrzött területek lakói a Duna mellett, a nem ENSZ-fennhatóság alá eső területeken, valamint Baranyában a horvátok, a magyarok és a szerbek; külön szavaztak a világ 46 országában lakó kettős állampolgárok. (Lásd még: 21. oldal.)

Csökkentett adásidő az MTV-nél Peták István a múlt héten körlevélben adta közre azt a tervezetet, mely szerint július-augusztusban több műsor szüneteltetésével és az ismétlések növelésével csökkenti az MTV adásidejét. A műsorok leállítását a tévé nehéz anyagi helyzetével magyarázta, ebből fakadó kényszerű intézkedésnek nevezte. A nem végleges terv szerint július 1-jétől nem jelentkezik a képernyőn a Tudományos Híradó, a Múzsa, a Törzsasztal, a Stúdió 97, a Tízórai, a Szieszta című műsor, valamint a Telepakk déli adása. Az Aktuálist hetente kétszer sugároznák, a csütörtöki regionális magazinok pedig nem egy időben, hanem felváltva jelentkeznének. A körlevél kiadása után a XVI. Országos Színházi Találkozó résztvevői nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben többek közt kinyilványították reményüket, hogy ez a döntés nem válik véglegessé.

Nem vádolják Netanjahut Nem emelnek vádat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen azt követően, hogy meggyanúsították: korrupciós botrányba keveredett. Az izraeli legfelsőbb bíróság döntését a kormányfői hivatalban "nagy megelégedéssel" nyugtázták, az ellenzék pedig bírálta. Izrael elutasította az ENSZ közgyűlésének azon követelését, hogy fizessen 1,7 millió dollár kártérítést a szervezetnek, amiért 1996-ban rakétatalálat érte a dél-libanoni ENSZ-támaszpontot; a támadásnak mintegy száz áldozata volt. A miniszterelnök szóvivője kijelentette, az erőszakot a Hezbollah kezdeményezte, így a felelősség őket terheli, amiért véletlen találat érte a közeli támaszpontot. Eközben folytatódtak az összecsapások a palesztinok és az izraeli katonaság között; a palesztin tüntetők a zsidó telepek folytatódó építése ellen tiltakoztak.

Vörös khmerek: egymás ellen Végső leszámolásba kezdtek a vörös khmerek egymással rivalizáló csoportjai Kambodzsában: a Pol Pot vezette mozgalom, amely 1975-79-ig tartó rémuralma alatt becslések szerint minden ötödik kambodzsait, mintegy kétmillió embert mészárolt le, a végnapjait éli. A vörös khmerek különböző szárnyai közötti ellentétek körülbelül egy éve kezdődtek, amikor az egyik csoport szakított a szervezetet vezető Pol Pottal, és kiegyezett a kormánnyal. A kormányt alkotó két párt azonban nem egységes: a gyengébb párt hajlandóbbnak mutatkozik együttműködni a mozgalom Pol Pottól elszakadni kívánó szárnyával, míg az erősebb párt az esetleges együttműködés minden formáját elutasítja. Meg nem erősített hírek szerint a szervezet vezetője külföldre próbál menekülni.

Rendőrségi bűnözés: csökkenő tendencia A katonai bűncselekményeken kívül kismértékben csökkent a rendőrségen belül elkövetett bűncselekmények száma - jelentette be Krőzsel Károly ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság felügyeleti főosztályának vezetője; adatai szerint tavaly 2109 rendőr követett el valamilyen jogsértést. A rendőrség tevékenységével kapcsolatban tavaly 534 panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz - ezt viszont Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok biztosa jelentette be a héten. A rendőrök élet- és munkakörülményeit vizsgálva Gönczöl ugyanakkor rámutatott arra is, hogy helyenként nem biztosítják a rendőrök alapvető emberi jogait sem. Példaként említette többek közt, hogy sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér alapelve is, mert néhány kapitányságon eltérően fizetik ki a túlórapénzeket.

EU-csúcs Amszterdamban Az Amszterdamban hétfőn kezdődött (és lapzártánk után befejeződő) EU-csúcson igen sok kérdés kerül a csúcstalálkozó résztvevői elé, ezért elemzők szerint kérdéses, hogy minden felvetést megnyugtatóan rendezni tudnak majd. A házigazda holland miniszterelnök, Wim Kok a csúcstalálkozó résztvevői elé három célt tűzött: a bővítés megkezdését lehetővé tévő kormányközi konferencia lezárását, a monetáris unió bevezetését megalapozó stabilitási paktum elfogadását és a foglalkoztatási, közbiztonsági kérdések előtérbe helyezését. Ez utóbbi fontosságát hangoztatták azok a tüntetők is, akik a konferencia megkezdése előtt a szociális biztonságot követelő transzparensekkel vonultak az utcákra.

Oklahoma után halálos ítélet Halálra ítélte az esküdtszék az oklahomai merénylet elkövetésével gyanúsított Timothy McVeigh-t. Ha az összes kegyelmi kérvényét elutasítják, legkorábban 2000-ben kerülhet sor kivégzésére, amelyet injekcióval hajtanak végre. Az Egyesült Államok mint szövetségi állam legutóbb 1963-ban hozott halálos ítéletet. Az 1985-ben Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merénylet az Egyesült Államok történetének legnagyobb ilyen jellegű terrorcselekménye volt. A szövetségi irodaépület kilenc emelete omlott össze, összesen 168 áldozatot követelt a robbanás, mintegy hétszázan sebesültek meg. Az esküdtszék egyhangúlag döntött a halálos ítélet mellett. McVeigh az Öböl-háború után kitüntetett, majd leszerelt katonatiszt, aki tettével - saját megfogalmazása szerint - "népfelkelést akart elindítani a szövetségi kormány elnyomó politikája" ellen.

Morze

Megérkezett Észak-Koreába az első dél-koreai élelmiszer-szállítmány az éhező lakosság megsegítésére; a hónap közepéig 11 200 tonnányi segélyt kap Észak-Korea.

Nagy erejű csőbombát hatástalanítottak állampolgári bejelentés után a XV. kerületi SZDSZ-iroda ablakában. Szakértők még nem tudják pontosan, mekkora kárt okozott volna az időzített szerkezet, amelyet hatástalanított a rendőrség.

Bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a bíróság az Agrobank volt vezetőit a vesztegetés vádja alól. Az ügyész fellebbezett, az ítélet még nem jogerős.

Egyetlen szavazatnyi többséggel bizalmat kapott válságkezelő intézkedései végrehajtásához a cseh kormány a parlamentben. A jobbközép koalíció mellett szavazó független képviselő szavazatáért cserébe ígéretet kapott Klaus kormányfőtől a privatizáció átláthatóvá tételére.

Szent Istvánt ábrázolja majd a tízezer forintos és Károly Róbertet a papír kétszázas. Az új ötszázason Ady után II. Rákóczi Ferenc képe lesz, az ezresen pedig - Bartók helyett - Hunyadi. A kétezer forintosra Bethlen Gábor képét nyomják; az új pénzek még idén megjelennek.

Ismét együtt tüntet a MIÉP és a Metész; ez utóbbi szervezet vezetői úgy nyilatkoztak, hogy bár az Alkotmánybíróság döntése nekik adott igazat, vigyázni kell, hogy a kormánynak ne lehessenek újabb megszorító intézkedései.

Felmondtak az MSZP helyettes sajtószóvivőjének. A Magyar Hírlap június 16-i számában megjelent hír szerint "Lelovics Ottónak egy hetilapban megjelent írás vele kapcsolatos mondatai miatt mondtak fel a hét végén". Információink szerint a hetilap a Narancs, az említett cikk pedig a magyar rögbiválogatottról szóló írásunk volt (MaNcs, június 12.). Lelovics Ottó nem akart nyilatkozni az esetről, de megerősítette az értesüléseket. (Magyarország-Andorra rögbiderbi a hétvégén: 5-29, egy verekedés, két kiállított magyar, mérsékelten korrekt bíráskodás.)

Letartóztatták a Co-Nexus Holding Kft. volt ügyvezető igazgatóját, akit a Központi Bűnüldözési Igazgatóság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsít.

A faji korlátok végleges lebontását szorgalmazta Bill Clinton amerikai elnök hét végi beszédében: mint mondta, az egyenrangúságon alapuló demokrácia felépítése az amerikai társadalom "legnagyobb, még befejezésre váró feladata".

Öko

A főváros ivóvízkészletét is veszélybe sodorhatja az a nehézfémet is tartalmazó veszélyes hulladék, amelyet Göd határában találtak a hét végén. A bőripari hulladékot, amelyet magánterületen, egy hulladékszállítással és -tárolással foglalkozó cég telephelyén találtak, valószínűleg engedély nélkül tárolják a homokos talajon.

Határozat született a Gold Lines Kereskedőház Kft. ügyében. Mint ismeretes, a Kengyel határában helytelenül kezelt - a Cereol Rt. martfűi növényolajgyári telepéről odaszállított - olajiszap miatt talajszennyezés keletkezett a térségben. Az eltávolítási munkálatok megkezdődtek, a tócsákban álló olajat tartályokba gyűjtik, és nagy valószínűséggel a dorogi égetőműbe viszik.

Balesetveszélyessé vált a fonyódi hegyoldal Balaton felé néző északi löszfala: az agyagrétegre települt, laza szerkezetű, közel függőleges löszfal bármely pillanatban leomolhat a közvetlenül alatta vezető 7-es fő közlekedési útra és az út menti házakra, valamint a néhány méterre lévő vasúti fővonalra. A város önkormányzata már évek óta kér segítséget a veszély elhárításához, ám úgy tűnik, az illetékesek még nem látják elérkezettnek az időt a beavatkozásra.

Kilenc országból száz polgári és katonai tudós, valamint szakértő vett részt a Lillafüreden rendezett DEMECO ´97 konferencián. A résztvevők megvitatták, miként lehetne felszámolni Közép- és Kelet-Európában, valamint a FÁK országaiban a hadiipari tevékenység következtében keletkezett környezeti károkat. A Magyarországon állomásozott szovjet haderő óriási környezeti károkat okozott az elmúlt évtizedekben; a talajvíz-szennyezettség felszámolása például hosszú évekbe telik és több száz millió forintba kerül.

Gyurgyalag, denevér és gólya is található Úri községben: különösen a gólyára vigyáznak, mert egész Pest megyében mindössze 34 párt tartanak nyilván.

(Az Ökohírekért köszönet az Ökoszolgálatnak. Ingyenes telefon: 1-269-4460; drótposta: szolgak@ okosz.zpok.hu.)

Figyelmébe ajánljuk