Politikai hírek

publikálva
1997/40. (10. 02.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

MDF: tíz év

A demokrata fórum teljesítette egy évtizeddel ezelőtti vállalását, a többpártrendszeren alapuló parlamenti demokrácia megteremtését - mondta Lezsák Sándor, az MDF elnöke Lakiteleken, pártja alakulásának tízéves évfordulóján. A megemlékezésen jelen volt a párt korábbi elnöke, Bíró Zoltán mellett Pozsgay Imre, valamint a párt parlamenti frakciójának tagjai és önkormányzati képviselői is. Lezsák pártja feladataként az európai színvonalhoz való csatlakozás elősegítését nevezte meg, és utalt a kialakulóban lévő ellenzéki választási szövetségre is, a KDNP-t hibáztatva a két párt lehetséges együttműködésének kudarcba fulladásáért. Kádár Béla a kormányzásra készülő MDF gazdasági stratégiáját bemutatva a gazdaság mozgósításának fontosságát, a vállalkozások élénkítésének szükségességét nevezte meg.

Tocsik-ügy: folytatódik a per Folytatódott a Szokai-Tocsik-ügy bírósági tárgyalása, amelynek legutóbbi, májusi fordulóját Tocsik Márta betegsége miatt halasztották el. Szőgyényi József, a jogásznő ügyvédje a tárgyalás előtt elmondta: véleménye szerint olyan iratok vannak a bíróság előtt, amelyek bizonyítják, hogy Tocsik Márta nem ügyvédként, hanem megbízási szerződést teljesítve csupán pénzügyi-jogi tanácsadóként tevékenykedett, és az iratokból az is pontosan kiderül, hogy mennyi és milyen munkát végzett. Liszkai Péter, az ÁPV Rt. volt vezető jogtanácsosa a tárgyaláson arra hivatkozva nem tett tanúvallomást, hogy egykori munkáltatója még nem oldotta fel a titoktartási kötelezettség alól. A per tovább folytatódik újabb tanúk meghallgatásával.

Tiszavasvári: per A Roma Polgárjogi Alapítvány a tiszavasvári cigány gyerekek megbízásából pert kíván indítani a tiszavasvári iskola fenntartója ellen, és külön be kívánja perelni Sulyok Józsefet, Tiszavasvári polgármesterét múlt hét végén tett, az alapítvány vezetője, Horváth Aladár szerint rasszista kijelentéseiért. Sulyok József polgármester a Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmannal közösen tartott sajtótájékoztatóján többek közt kijelentette: a tiszavasvári Széles úti cigánytelepen nem örömből születnek a gyerekek, hanem azért, hogy a szülők lakáshelyzetüket megoldhassák. A sajtótájékoztatót Kaltenbach azért hívta össze, hogy ismertesse a tiszavasvári külön ballagtatás ügyében folytatott vizsgálatának eredményeit; ezek szerint a roma és nem roma gyerekek külön ballagása törvénysértő volt ugyan, de nem fedezhető fel mögötte rasszista indíték.

Olaszország: földrengés A Richter-skála szerinti 5,5-5,7 erősségű földrengés rázta meg több hullámban Olaszország középső részét pénteken hajnalban, majd néhány órával később még kétszer. Legalább tíz ember meghalt, több ezren váltak hajléktalanná. Néhány hegyi településen csaknem az összes ház összedőlt, és súlyos károk keletkeztek több műemlékben is: 26 kolostor, műemléki épület sérült meg, köztük Assisiben a Szent Ferenc-kolostor is. A becsült kár országosan meghaladja a 2 billió lírát. Az olasz kormány szükségállapotot vezetett be az ország középső részén. A térségben már szeptember eleje óta érzékeltek több száz kisebb rengést; szakemberek szerint az elkövetkező héten is számítani lehet utórezgésekre.

Lengyelország: körvonalazódó koalíció Megkezdődtek a koalíciós egyeztetések a lengyelországi választásokon győztes Szolidaritás Választási Akciója és a Szabadság Unió között. A választásokat a Szolidaritás nyerte: a tömörülés 51 képviselőt küldhet a felsőházba; a Baloldali Demokratikus Szövetség 28, a Szabadság Unió 8, a Lengyelország Újjászületéséért Mozgalom 6, a Parasztpárt 2 képviselőt küldhet a törvényhozásba. Lech Walesa volt államfő, aki kijelentette, hogy neve nem merült fel a kormányfői posztra esélyesek között, igyekszik a két pártot meggyőzni, hogy koalíciót kössenek. Egyelőre nem világos, hogy részt vehet-e a kormányban a Parasztpárt. A jelenlegi kormányfő már felajánlotta lemondását, de az új kabinet felállásáig kormánya hivatalban marad. Az új kormány valószínűleg csak az ország új alkotmányának október közepi életbelépését követően kezdené meg munkáját.

Izrael: tárgyalások a palesztinokkal Izrael folytatja a tárgyalásokat a palesztinokkal az autonómiamegállapodások végrehajtásáról -döntött vasárnapi ülésén az izraeli kormány. Több mint egy hónapos kihagyás után ez lesz az első magas szintű megbeszélés a palesztin és az izraeli vezetők között. Netanjahu kormányfő azonban egyelőre nem hajlandó feloldani a ciszjordániai csapatkivonások befagyasztását: a leendő megbeszéléseken csak az eddig is tárgyalt kérdések - a Gázai övezetben lévő palesztin repülőterek és kikötők megnyitása, Izraelben fogva tartott palesztin foglyok szabadon bocsátása -kerülhetnek szóba. A kormányfő elrendelte viszont a palesztinoknak adó-visszatérítés címén járó 17 millió dollár átutalását, amelyet a legutóbbi jeruzsálemi robbantásos merénylet óta zároltak. Weizman izraeli államfő az egyiptomi elnökkel folytatott tárgyalásain kijelentette: a zsidó állam nem épít újabb telepeket a megszállt területeken, csupán a meglévőket bővítik.

Indonézia: füstfelhő Napok óta erdőtűz pusztít az indonéz szigetvilágban: a háromezer hektárnyi területet borító lángok és a közel európányi méretű füstfelhő miatt több vízi és légi katasztrófa is történt, az oltás csak nehézkesen halad. A tűz és a füst együttes hatása komolyan veszélyezteti a helyi lakosságot, és ekkora méretű füstfelhő szakemberek szerint már globális változásokat is elindíthat. A felperzselt területen az egész élővilág elpusztult, a közelgő monszun pedig nagy eséllyel moshatja el a talajt. A levegő minősége a "kritikus", illetve helyenként, ahol már enyhült a helyzet, az "egészségre súlyosan káros" minősítést kapta a szakemberektől.

Kovács László: igen a bővítésre A külügyminiszter képviseli hazánkat a ENSZ hét közepén, lapunk megjelenésével egy időben kezdődő közgyűlésén, ahol a szervezet megreformálásának mikéntjéről és az ENSZ Biztonsági Tanácsába felveendő két új tag - Németország és Japán - csatlakozásáról is tanácskoznak és döntenek majd. Az ENSZ tagállamainak két hónapon belül kellene megállapodniuk arról, hogyan tegyék hatékonyabbá a szervezet munkáját, és hogyan alakítsák át a Biztonsági Tanácsot, hogy az megfeleljen a hidegháború befejeződésével beállott új világrendnek. Kovács László egy lapinterjúban kifejtette: Magyarország helyeselné, ha a két új tag is vétójogot kapna a BT-ben. Az ENSZ-közgyűlés elnökévé egyébként az ukrán külügyminisztert választották; Kovács szerint jó, hogy olyan diplomata irányítja az ENSZ közgyűlésének munkáját, aki "nemcsak ismeri, de szimpatizál is" Magyarország nemzetközi törekvéseivel.

Postabank-ügy: a nyomozás vége A Központi Bűnüldözési Iroda (KBI) állítása szerint megtalálta a Postabank-ügy kirobbantóját: az ÁB Aegon Rt. észak-magyarországi régiójának igazgatója zárt láncú e-mailben azt írta: valamennyi dolgozó vegye ki betéteit a bankból, és minden megbízá-sukat szüntessék meg. A KBI nyomozásáról a cég vezérigazgatója azt mondta: a levél elküldésének időpontja miatt sem lehet azt állítani, hogy V. Lajosné lenne a kirobbantója a Postabank-ügynek, hiszen V.-né - saját döntése alapján - egy nappal azután küldte a levelet munkatársainak, hogy sajtótájékoztatón bejelentették, a betétesek elkezdték kivenni pénzüket. A rendőrség illetékesei a nyomozást lezártnak tekintik, és nem kívántak reagálni az ÁB Aegon vezérigazgatójának felvetéseire.

A Fidesz már döntött A Fidesz - MPP választmánya jóváhagyta a pártelnökség előterjesztését az MDF-fel és a Kereszténydemokrata Szövetséggel kötendő választási együttműködésről. További tárgyalások tisztázzák majd a töredékszavazatok sorsát és azt, hogy 60 választókerület melyikében indul 40 Fideszes, illetve 20 MDF-es közös jelölt; nincs azonban napirenden a közös miniszterelnök-állítás. Az MDF értesüléseink szerint kíván listavezetőt állítani; a poszt legnagyobb esélyese Kádár Béla. Az MDF egyébként változatlanul tárgyalna a KDNP-vel a két párt uniójáról. Giczy György, a KDNP és Torgyán József, az FKgP elnöke megállapodtak, hogy a választójogi törvénymódosítás függvényében közös listát állítanak, a kisgazda-frakció időkeretéből kapnak a független KDNP-sek is. (Lásd még: 18-19. oldal.)

Salgótarján: "nem" az ombudsmannak A sátoraljaújhelyi városi önkormányzat a kisebbségi jogok országgyűlési biztosának felszólítása ellenére sem vonja vissza azt a határozatát, amelyet Kaltenbach Jenő jogsértőnek nyilvánított. Ebben a határozatban szerepelt, hogy a város "nemkívánatos személyeknek" nyilvánította a város életébe állítólag beilleszkedni nem tudó családok tagjait. A határozatban arról is szó van, hogy a képviselő-testület megvizsgálja annak törvényes módját, hogy a jövőben "rendbontó" családok ne költözhessenek a városba. A múlt hét végén tartott testületi ülés egyetlen napirendi pontja az ombudsmani állásfoglalásra való reagálás volt; a képviselők név szerinti szavazással, egyhangúan fogadták el az ombudsmani állásfoglalás elutasítását, egyúttal kinyilvánították, hogy a jövőben is fel kívánnak lépni a közrendet veszélyeztetőkkel szemben.

Morze

Svájc hamarosan megkezdi a kifizetéseket abból a humanitárius alapból, amelyet a náci népirtás idején üldözöttek, illetve leszármazottaik javára hoztak létre - jelentette be a svájci külügyminiszter, hozzátéve: első lépésként 28 ezer kelet-európai jogosultnak utalnak ki mintegy 10 millió dollárt.

Egyetlen szakember kezel a jövőben mintegy 40 milliárd forintnyi környezeti kezességvállalást -véli tudni a Népszabadság, amelynek információi szerint az ÁPV Rt. környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó egységének munkatársai értesítést kaptak munkaviszonyuk megszűnéséről.

Elrendelték a bányászat leállítását az M3-as autópálya közelében lévő Kál község térségében. Az illetékesek arra gyanakodnak, hogy lopott anyagból épül a sztráda, a bányába milliókat invesztáló kft bejelentése szerint pedig 26 ezer köbméter homok és 67 ezer köbméter kavics tűnt el a cégtől.

Felfüggesztették elnöki tisztéből Kósa Gyulát, a radikális Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szervezete (Metész) elnökét -tájékoztatta a sajtót az elmozdított vezető helyettese, Zsikla Győző. Az elnök és az alelnök egymást vádolják azzal, hogy az érdekképviseleti munka helyett a politika került előtérbe a Metészben.

Plavsic boszniai szerb elnök és Krajisnik, a boszniai unió elnökségének szerb tagja Belgrádban megegyezett arról, hogy demokratikus választásokkal kell megoldani a boszniai Szerb Köztársaság válságát. A megállapodás értelmében parlamenti választásokat november 15-én, elnökválasztást december 7-én tartanának.

A demokrácia már megszilárdult Oroszországban - jelentette ki Borisz Jelcin orosz elnök a törvényhozás felsőházában tartott beszédében. Jelcin egyúttal harcot hirdetett a korrupció és a hatalomra törő bűnözés ellen.

Az MSZP, a BIT és az SZDSZ közös támogatásával indult független jelölt, Gulyás László nyerte a füzesabonyi időközi polgármester-választást. A választók több mint ötven százaléka szavazott, és közülük 50,4 százalék támogatta Gulyást. (Lásd még: 20-21. oldal.)

"Átpozicionálás" miatt, indoklás nélkül hétfőn felmentették tisztségéből Ligeti Nagy Tamást, a Blikk című bulvárlap főszerkesztőjét. Helyére a Vasárnapi Hírek korábbi főszerkesztője, Pallagi Ferenc került. Az új főszerkesztő-helyettes Müller Tibor -tudta meg a Narancs.

Összekapcsolódott a Mir űrbázis és az Atlantis űrsikló; ezúttal nem merült fel probléma a dokkolás során. Az amerikai űrsikló tudományos berendezések mellett tartalék műszereket, ivóvizet, üzemanyagot és élelmiszert szállított az űrállomásra.

publikálva
1997/40. (10. 02.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra