Politikai hírek

  • 1998. augusztus 20.

Belpol

Postabank-lapok: titkos eladás?
Opciós szerződést kötött a Postabank nemrégiben leváltott vezetése egy céggel a bank sajtóportfóliójának értékesítéséről még júliusban; mindezt annak ellenére tette, hogy a kormány felszólította a Princz-féle bankvezetést: ne hozzon stratégiai jellegű döntést a közgyűlésig. Az opciós szerződés vevőállítási jogot adott a cégnek, amelynek nevét nem kívánták nyilvánosságra hozni. A Világgazdaság úgy értesült: a kormány szeretné, ha a sajtóbirodalom (benne a Magyar Narancs) állami tulajdonba kerülne. A Postabank jelenlegi vezetése érvényesnek tekinti a szerződést. A lap közlése szerint kisebb-nagyobb tulajdoni hányaddal még a következő médiumokban van tulajdonrésze a Postabanknak: Magyar Nemzet, Kurír, Világgazdaság, Tallózó, Pesti Vicc, Ludas Matyi, Magyar Konyha, Régi Elit, Sárga RTV, 168 Óra, Rádió Bridge, Szabad Föld, a magyar Eurosport, Autó-Motor; Pesti Műsor; a bank szponzorálta a Beszélőt és a Café Bábelt.

Kosovo: újabb NATO-hadgyakorlat Párbeszédre szólította fel a belgrádi hatóságokat Ibrahim Rugova kosovói albán vezető, miután kinevezte a béketárgyalásokon részt vevő albán küldöttség tagjait a márciusban megválasztott -de világszerte el nem ismert - Kosovói Köztársaság parlamentjének képviselői közül. A delegátusban nem képviselt Kosovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) az albánok megosztásával vádolta meg Rugovát, és kemény megtorlással fenyegetett. A szerb kormány közleményében "okos lépésnek" nevezte az albán döntést, és megerősítette: Belgrád kész a tárgyalásokra. Rugova a tárgyalások feltételéül szabta, hogy a szerb csapatokat vonják ki Kosovóból, és segítsék a menekültek hazatérését - időközben azonban a kormányerők gyakorlatilag felmorzsolták a fegyveres albán csapatokat. A NATO a hét elején demonstratív céllal hadgyakorlatot kezdett Albániában; esetleges beavatkozásáról továbbra sincs döntés.

Magyarországon a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottja Önként lépte át a magyar határt az a jugoszláv állampolgárságú albán férfi, akit két társával együtt Fenyő János meggyilkolásával gyanúsítanak a magyar hatóságok. Acifi Nijazi állítja: ártatlan, a VICO-birodalom volt vezetője, Fenyő János elleni, február 11-i merénylet idején nem is tartózkodott Magyarországon. A 28 éves, aranyműves foglalkozású férfi azért is fontosnak tartja, hogy tisztázza magát, mert gazdasági érdekeltségei vannak Magyarországon. Lapzártánk után dönt a rendőrség, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a férfit, akiről a magyar nyomozók továbbra is azt állítják: elegendő bizonyíték áll rendelkezésükre bűnösségéről. Ha a nyomozás megköveteli, Nijazi előzetes fogva tartása meghosszabbítható.

Constantinescu a "multikultúra" mellett A "multikulturális" oktatás gondolata mellé állt Emil Constantinescu román államelnök. Korábban a román oktatási miniszter is a multikulturális oktatási forma elsőbbségét hangsúlyozva utasította el a magyar egyetem megalapításának gondolatát, de a köztársasági elnök csak a napokban foglalt állást a kérdésben. A hasonlóan gondolkodó Radu Vasile román kormányfő felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és az RMDSZ vezetőit: tartózkodjanak a magyar egyetem ügyével kapcsolatos kijelentésektől addig, amíg a kérdés megoldását vizsgáló kormánybizottság be nem fejezi munkáját. Vasile Markó Béla RMDSZ-elnök "magánvéleményének" tekinti Markó azon kijelentését, hogy a román oktatási miniszternek a magyar egyetemmel kapcsolatos véleményei összeférhetetlenek tisztségével.

Szlovákia: indulhat az ellenzék Indulhat az öt ellenzéki párt által létrehozott Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) a szeptember végén tartandó szlovákiai választásokon, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kormányzó Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) beadványát, amelyben azt kérte: tiltsák meg az SDK indulását. A Vladimir Meciar vezette kormánypárt arra hivatkozott, hogy a nemrég -a HZDS indítványára - módosított szlovák választási törvény koalíciókötésre vonatkozó előírásainak kijátszására hozták létre az ellenzéki pártok az SDK-t. A szlovák kormányfő egyik nyilatkozata szerint tiszteletben fogja tartani a bíróság döntését; egy későbbi beszédében viszont arra utalt, hogy meg kellene ismételni az SDK bejegyzéséről tartott szavazást a központi választási bizottságban.

Kormánytervezet az ügyészségekről Az igazságügyi tárca e héten nyilvánosságra kerülő tervezete szerint a jövőben az ötvenes évektől parlamenti ellenőrzés alá tartozó ügyészséget a kormány alá kell rendelni. A Narancs információi szerint a legfőbb ügyészt utasíthatná az igazságügyminiszter arra, hogy a konkrét ügyekben eljáró ügyészek indítsanak nyomozást, emeljenek vádat, mellőzzék a vádemelést, illetve ejtsék a vádat. Somogyvári István, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint az egyedi utasítás esetén garanciát nyújt a politikai szempontoktól való mentességre az, hogy a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hozni az indoklással ellátott államigazgatási aktust. A tervek szerint a legfőbb ügyészt a kormány javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki, illetve mentené fel. A törvénycsomag elfogadása kétharmados parlamenti többséget igényel, de az MSZP jelenleg nem támogatja az elképzelést.

Ukrajna: bányaszerencsétlenség Huszonnégy halottja és négy súlyos sérültje van az ukrajnai Luhanszk szénbányájában vasárnap történt robbanásnak. Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának közlése szerint valószínűleg a tárnába szivárgott metángáz robbant be 600 méter mélyen. A bányászszakszervezet többször is tiltakozott az életveszélyes munkakörülmények miatt, ám az állam nem tudja finanszírozni a régi bányák biztonságossá tételét, ami egyes szakértői becslések szerint több milliárd dollárba kerülne. Csak idén már kétszáz ukrán bányász vesztette életét a különböző szerencsétlenségek következtében.

Törvénysértő polgármester? A zámolyi önkormányzat, elsősorban a polgármester törvénybe ütköző intézkedései szerepet játszottak abban, hogy hét helyi romacsalád kilátástalan helyzetbe került - állapította meg Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. A kialakult helyzet több, az alkotmányban biztosított alapjogot sért; a családok cigány kisebbséghez tartozásuk miatti közvetlen diszkriminációja nem bizonyítható egyértelműen - állapította meg. A polgármester a hét cigánycsalád házát - miután azok 1997 októberében, egy vihar következtében megrongálódtak - életveszélyessé minősíttette és lebontatta, a településen pedig nem adott építési telket az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat által fel-ajánlott félmillió forintért. (A családok ideiglenesen a helyi művelődési házban kaptak szállást.) A kisebbségi biztos törvényjavaslatok megtétele mellett kezdeményezte a Székesfehérvári Városi Ügyészségnél a személyes felelősség megállapítását célzó vizsgálatot.

Új APEH-elnök, Fidesz-cégügy Elfoglalta az APEH elnöki székét a hivatal élére pénteken kinevezett Simicska Lajos, aki máris több magas rangú vezető felmentését kezdeményezte. (Lapzártánk idején úgy tudjuk, az elnökhelyettesek menesztéséhez Járai Zsigmond pénzügyminiszter nem járult hozzá.) A Világgazdaság szerint az APEH elnöke adóhatósági átvizsgálás nélkül foglalhatja el hivatalát, amire más vezetők esetében nincs lehetőség. Simicska ellen további ellenzéki kifogás, hogy korábbi munkahelyének, a Mahir Rt.-nek (itt igazgatósági elnök volt) több tízmilliós szja- és áfa-tartozása van; a Fideszhez közel álló Tudomány a Politikáért Alapítványnál pedig (itt Simicska ügyvédként és a Fidesz gazdasági igazgatójaként is érintett volt) adómegkerülés gyanújával indult ÁSZ-, majd APEH-vizsgálat. Számos, a Fidesz holdudvarába tartozó cég meghatározott körön belül történt sűrű székhelyváltozása és tulajdonoscseréje sem tisztázott még; a BRFK a Népszabadság cikkei nyomán vizsgálatot folytat több magas rangú fideszes politikuson (köztük Simicskán) keresztül Fidesz-érdekeltségűnek tekinthető "fantomcég" ügyében. Az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) elnöke, Szerdahelyi Szabolcs Simicska Lajos APEH-elnöki kinevezése kapcsán kijelentette: az adófizetés alól bújtak ki a Fidesszel összefüggésbe hozható személyek, amikor nem létező külföldieknek adták el vállalkozásaikat

Kisebbségi választások Augusztus 10-ig hivatalos adatok szerint 1427 települési kisebbségi önkormányzat megválasztására érkezett kezdeményezés a Magyarországon élő 13 etnikum képviselőitől; az október 18-i önkormányzati választások idején a nemzeti kisebbséghez tartozók közvetlenül adhatják le szavazataikat a megfelelő számú ajánlást összegyűjtött jelöltekre. A Belügyminisztérium adatai szerint 854 cigány, 226 német, 77 szlovák, 72 horvát, 39 lengyel, 35 szerb, 34 román, 27 örmény, 19 görög, 15 bolgár, 12 ruszin, 10 szlovén helyi önkormányzat alakulhat. Budapesten egyedüli településként mindegyik kisebbség kezdeményezte érdekképviseleti testület felállítását.

Kodolányi Főiskola: becsapott diákok Több mint ezer hallgatóját csapta be a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola: csak a tanévzáró banketten derült ki, hogy az indexszel is rendelkező hallgatókkét féléven át nem elsőéves diákok, hanem a nulladik évfolyam hallgatói voltak, fejenként 110 ezer forintért. A hallgatók követelik: az iskola teljes egészében fizesse vissza tandíjukat, ellenkező esetben polgári pereket indítanak. A iskola vezetése azt ígérte, aki most abbahagyja tanulmányait, visszakapja a pénzét. A hallgatókat a Perfekt Rt. oktatásszervező cég "közvetítette" az iskolának, állításuk szerint abban a hitben, hogy főiskolai szakon tanulnak majd a diákok. Az oktatási tárca szerint problematikus, hogy az eddig hallgatott tárgyakat hogyan számítják be a hallgatóknak.

Oroszország: válságkezelés Hivatalosan a "valutapolitika új megközelítésének" nevezték Oroszországban a rubel hétfői leértékelését, hogy elkerüljék a teljes csődöt, az ország fizetésképtelenségét. Kivonták továbbá a rövid lejáratú kötvényeket a tőzsdéről, és három hónapra befagyasztották Oroszország külföldi adósságainak törlesztését. Az alsóház követelte, hogy korlátozzák a valuta külföldre vitelét. Nyugati elemzők szerint az orosz gazdaság csődközeli helyzetét látva végleg megdőlt az a teória, hogy a volt szocialista országok gazdaságai zökkenőmentesen beépülhetnek a világpiacba. Orosz sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy Kirijenko államfő lemond, és inog a széke a gazdasági és a pénzügyminiszternek, valamint a kormányfő egyik helyettesének is.

Morze

Erősödött a romák elleni ellenszenv Magyarországon, a szegregáció pedig az önkormányzatok nyílt támogatásával zajlik - áll a Nemzetközi Helsinki Szövetség éves jelentésében. A vizsgálat szerint nem kielégítő a rendőri erőszakkal kapcsolatos panaszok kivizsgálása.

Közel félmillió embert költöztettek ki a hét végén Észak-Kínában a folyók áradása miatt, az ország középső részein pedig milliók vannak továbbra is veszélyben a Jangce újabb árhulláma miatt. Az árvíz eddig több mint kétezer halálos áldozatot követelt, húszmillió hektár termőföld került víz alá, és mintegy 17 millió ház vált lakhatatlanná.

Elengedi a büntetőkamatokat az OTP - indokolt esetben pedig átütemezi - azoknak a családoknak, akik önkormányzati segítséggel újra rendszeresen törlesztik a lakáshitel-tartozásukat; ebben állapodott meg a bankkal a kormány, miután módosították az adósságterhek enyhítéséről szóló rendeletet.

Ismét azért halt meg egy súlyos baleseti sérült, mert a hét végén nem volt olyan kórház, amely megfelelő feltételekkel rendelkezett volna az ellátásához. Az égési sérült 15 éves budapesti fiút három órán át utaztatták kórházról kórházra. Andics László, a mentőszolgálat vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy nincs a fővárosban 24 órás ügyeletet tartó kórház.

Letartóztatták és kiadták Kenyának azt a férfit, aki a pakisztáni hatóságok szerint közreműködött a kenyai és tanzániai amerikai követségek ellen elkövetett merényletek végrehajtásában. Tanzániában közben szabadon engedtek tíz személyt abból a tizenkettőből, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük lehet a Dar es Salaam-i merénylethez.

"Meg vannak elégedve a gazdák azzal, ahogy a kormány a búzaválságot kezelte" - állítja Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A belvízprobléma megoldása kapcsán azt mondta a miniszter: az államnak a belvizes területeket föl kell vásárolnia, majd halastavakat kell létesítenie a helyükön.

Ötféle kábítószert tud megkülönböztetni az az új szonda, amellyel hamarosan ellátják a közlekedési rendőröket. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy az utóbbi időben megnövekedett a kábítószeres befolyásoltság miatti közlekedési balesetek száma.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.