Politikai hírek

  • 1998. november 12.

Belpol

Nem épül metró sem A négyes metró építése olyan beruházás, amelyre a kormánynak több tíz milliárd forintot kellene költenie; lehet, hogy később, egy sokkal szolidabb terv és kiadási elképzelés alapján eljön az ideje a metró megépítésének -jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában, miután a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött: egyelőre nem építi meg a negyedik budapesti metróvonalat. A huszonöt évre szóló városfejlesztési stratégia arra alapult, hogy kiépül az új metróvonal -jelentette ki másnap Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, aki nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy a főváros saját erőből mégis megépíti a metróvonalat.

Nem épül metró sem A négyes metró építése olyan beruházás, amelyre a kormánynak több tíz milliárd forintot kellene költenie; lehet, hogy később, egy sokkal szolidabb terv és kiadási elképzelés alapján eljön az ideje a metró megépítésének -jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában, miután a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött: egyelőre nem építi meg a negyedik budapesti metróvonalat. A huszonöt évre szóló városfejlesztési stratégia arra alapult, hogy kiépül az új metróvonal -jelentette ki másnap Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, aki nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy a főváros saját erőből mégis megépíti a metróvonalat.

Kristályéjszaka: megemlékezés Németország több városában rendeztek megemlékezést a nácik által szervezett országos antiszemita pogrom 60. évfordulóján: a németországi evangélikus egyház képviseletében Wilhelm Hüffmeier arról beszélt, hogy a keresztény egyházak hat évtizeddel ezelőtt "szégyenletesen leszerepeltek, amikor istenhívő testvéreik mellett kellett volna kiállniuk". Egyben arra is emlékeztetett, hogy a német lakosság hallgatag többsége tettestársként, fosztogatóként vette ki a részét a tombolásból.

ÉT: sikertelen tárgyalás A kisebb adóterhelés nem erősíti az állampolgári felelősséget - jelentette ki Varga Mihály pénzügyi államtitkár az Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén arra a szakszervezeti csomagra reagálva, amely - beterjesztői szerint - lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozza a fiatalokat, a családokat és az alacsony keresetűeket. A kormányt képviselő Varga elismerte, hogy a szakszervezeti csomag - amelynek hét pontjából hármat a munkáltatói oldal is támogatott - eleget tesz a kormány által szabott feltételeknek. Mégis elutasítják, mert nem egyezik a kormány politikai törekvéseivel.

Postabank: teljes tőkevesztés A Postabank gyakorlatilag teljes egészében elveszítette tőkéjét - jelentette be a bank vezérigazgatója. Auth Henrik közölte: a kisbefektetők pénze biztonságban van. Auth szerint a bank nem képzett megfelelő mértékű céltartalékot rossz befektetései mögé; a bank hiánya legalább 110 milliárd forint vagy több. A Postabank teljes egészében kivonul az ingatlanfejlesztési és -forgalmazási piacról, valamint állami tulajdonba adja át sajtóportfóliójának megmaradt részét. Urbán László vezérigazgató-helyettes kijelentette: nem tartja valószínűnek, hogy a kormány indokolt esetben ne kezdeményezne büntetőjogi felelősségre vonást a pénzintézet volt vezetői ellen.

Igazságszolgáltatási reform: elhalasztva Nem kezdhetik meg működésüket január elsejétől az ítélőtáblák és a fellebbviteli főügyészségek, mivel a kormány határozatlan időre elhalasztotta a négyszintű bírósági rendszer beindítását. A döntés megalapozatlan és sérti a jogállamiságot -állítja Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Solt kijelentette: a parlament hasonló döntése után az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte az alkotmány kimondja: a magyar bírói rendszer négyszintű.

Izrael: újabb merénylet Gyilkos merényletet követett el a Hezbollah arab terrorszervezet Jeruzsálem egyik zsúfolt piacán a Wye Plantation-i palesztin-zsidó békemegállapodás elleni tiltakozásul. A robbantást követően az izraeli kormány felfüggesztette a békemegállapodásról folytatott tanácskozását, és felszólította a palesztin vezetést: fokozzák a terrorizmus elleni küzdelmet. A kabinet döntött arról is, hogy azonnal megkezdhetik az újabb zsidó lakótelep építését Kelet-Jeruzsálemben. Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság vezetője felkérte Washingtont: lépjen közbe a wye-i szerződés megmentése érdekében.

Nyilvánosság Klub: aggodalom Kitiltotta a sajtó képviselőit Nehrer Péter tanácsvezető bíró arról a tárgyalásról, amelynek vádlottja az a mátészalkai bírósági elnök és két társa, aki helyett, a vádirat szerint, több ízben is bírói esküt nem tett, fogalmazói beosztásban dolgozó (szintén vád alá helyezett) lánya ítélkezett. "Nyugtalanítónak tartjuk, hogy a miskolci büntetőper során elhangzottakat törvényes indok nélkül, bírósági asszisztenciával a közvélemény előtt el akarják titkolni" - áll a Nyilvánosság Klubnak lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában, amely ugyancsak aggályosnak tartja, hogy egy olyan bűnügyben alkalmazzák ezt az eljárást, amely "önmagában is alkalmas arra, hogy megrendítse az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat".

Morze

Felvonulásokon és nagygyűléseken emlékeztek meg Oroszországban a bolsevik forradalom 81. évfordulójáról: a radikális baloldali mozgalmak képviselői szerint a szovjethatalom visszaállítására van szükség.

2005-ben mindenképpen reális esélye van Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásra - jelentette ki Bill Rammell brit munkáspárti képviselő, az EU Kibővítési Bizottságának tagja Budapesten, az EU és a gazdaság témakörében rendezett konferencián.

Botrányba fulladt Szerbiában az a bírósági eljárás, amelyet a Dnevni Telegraf (DT) című független napilap és kiadója ellen "Szerbia alkotmányos rendjének megsértését célzó felhívás" címén indítottak a belgrádi hatóságok: a kiadó ügyvédei a bíró elfogultságára hivatkozva látványosan kivonultak a tárgyalóteremből; az ítéletet ezért később kézbesítik.

Megszünteti az Egyesült Államok az India és Pakisztán ellen a májusban végrehajtott kísérleti atomrobbantások miatt megtorlásul elrendelt gazdasági büntetőintézkedések egy részét. India azonban továbbra is szeretne nukleáris technológiához és hasadóanyaghoz jutni.

Pozsony korlátozott mértékben mégis hozzájárul a magyar gabona szlovákiai importjához: Szlovákia a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaihoz igazodva feloldja a Meciar-kormány korábbi döntését. 1999 végéig 45 ezer tonna gabonát importálnak Magyarországról.

Afganisztán bizonyítékokat követel: a tálibok legfelsőbb bírósága határidőt szabott az Egyesült Államoknak, hogy bizonyítsa be, valóban az évek óta Afganisztánban élő Uszáma Bin Ládin állt a kenyai és tanzániai fővárosban működő amerikai nagykövetség elleni terrorakciók mögött, vagy felmentik őt a terrorizmus vádja alól.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.