Politikai hírek

publikálva
1998/47. (11. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Módosított adótörvények

Háromkulcsos lesz a személyi jövedelemadó jövő év január elsejétől: a parlament döntésének értelmében 400 ezer forintos éves jövedelemig 20 százalék lesz az adó; 400 ezer és egymillió forint közötti jövedelem esetén 80 ezer forintot és a 400 ezer forinton felüli rész 30 százalékát kell befizetni; egymillió forint felett 260 ezer forint plusz az egymillió forintot meghaladó összeg 40 százaléka fizetendő. Az adójóváírás 20-ról 10 százalékra csökken, a családok viszont a gyermekek számától függően adókedvezményt kapnak. 39 százalékról 33 százalékra csökken a munkáltató által fizetendő tb-járulék mértéke, csökken továbbá az egészségbizosítási járulék 24-ről 22 százalékra.

Indonézia: véres demonstrációk Tizenhat tüntető meghalt, és sokan megsebesültek az indonéz fővárosban, amikor a katonák tüzet nyitottak a parlament előtt politikai reformokat követelő több ezer egyetemistára. A diákok a Suharto-rezsim híveinek és magának a volt diktátornak a felelősségre vonását akarják elérni. A hétvégére elfojtott demonstráció résztvevői ellenzik a hadsereg beleszólását a politikába. A parlament eközben elfogadta Jusuf Habibie elnök javaslatát a jövő évi előrehozott törvényhozási és elnökválasztásról, és rendeletet alkotott, amelyben a korrupció elleni fellépésre szólítja fel a kormányt.

Irak: a háború elhalasztva Miután Franciaország, Kína és Oroszország is ellenezte az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár megpróbálkozzon meggyőzni a világszervezet határozatait semmibe vevő iraki vezetést, és nyolc arab ország nyilatkozatban adta áldását egy esetleges katonai akcióhoz, Irak röviddel később feltétel nélkül engedélyezte az ENSZ fegyverzetellenőreinek (UNSCOM) munkáját. Az iraki döntésre azután került sor, hogy -mint utólag kiderült - Bill Clinton amerikai elnök jóváhagyta a katonai csapás tervét, és az amerikai hadihajók és bombázók már megindultak Irak felé. Clinton azonban kijelentette: a katonai csapást csak elhalasztották, és figyelmeztetés nélkül megkezdhetik a bombázást, ha az iraki kormány nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek.

Maffiaellenes törvény: megkezdődött a vita Sürgetővé vált a jogszabályok szigorítása a szervezett bűnözés elleni fellépéshez, de meg kell találni az optimális határt, amely biztosítja a kellő szigort, ugyanakkor "a szükségesnél jobban" nem sérti az állampolgári szabadságjogokat -jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag tárgyalásának megkezdése előtti parlamenti expozéjában. A kormánypárti frakciók jelezték: kisebb módosításokkal támogatják a törvényjavaslatot; az MSZP és az SZDSZ képviselői a beterjeszett javaslatot e formában nem tartják elfogadhatónak. A törvénytervezet többek közt megengedi a nyomozószerveknek, hogy minden olyan eszközt használjanak, amelyeket eddig csak a titkos nyomozóhatóságok vehettek igénybe; ez lehetővé teszi bizonyos adatok összekapcsolását.

Önálló palesztin állam 1999-ben? 1999. május 4-én, az oslói megállapodásban megállapított átmeneti szakasz lezárulta után kikiáltják a független palesztin államot - jelentette ki Jasszer Arafat palesztin vezető. Közölte azt is: a palesztinok akár fegyverrel is készek érvényt szerezni Kelet-Jeruzsálemmel kapcsolatos jogaiknak. Az izraeli kormány ugyanakkor súlyos következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a palesztinok megpróbálnák tényleg kikiáltani államukat. Az izraeli kormány vasárnapi ülésén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: ha Arafat ezt a politikát folytatja, megtorpedózza az oslói és a wye-i megállapodásokat. Amennyiben jövő májusban egyoldalúan, további tárgyalások nélkül kiáltják ki a palesztin államot, Izrael annektálja a jelenleg megszállva tartott területeket, és ebben az esetben a már megkötött ideiglenes megoldás is érvényét veszíti -tette hozzá a szóvívő.

HEL: felhívás a kormányhoz A magyar kormány kezdeményezzen tárgyalásokat a szomszédos országokkal arról: egymás nemzetiségeit a jövőben ne hívják be sorkatonai szolgálatra - követeli a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL). Szűcs Mihály honvédalezredes, a HEL ügyvezetője az ötéves fennállását ünneplő szervezet közgyűlésén elmondta azt is, a HEL mellett más szervezetek is szolidárisak a vajdasági magyarokkal, illetve minden, háborúba kényszerített jugoszláviai nemzetiséggel. Közvélemény-kutatások szerint a magyar lakosság több mint fele, a hivatásos katonák legalább hetven százaléka, a sorköteles fiataloknak pedig csaknem száz százaléka elutasítja a hadkötelezettséget.

Morze

Háromezer embert kitelepítettek három Zala megyei faluból azután, hogy a Mol Rt. egyik felújítás alatt álló kútjából kitört a gáz. Sérülés nem történt; a levegőbe nagyrészt szén-dioxid, kisebb részt mérgező kén-hidrogén került. A baleset oka lapzártakor még nem ismert.

A Paksi Atomerőmű két blokkjában is rendellenességet fedeztek fel a szokásos ellenőrzés során: egy vegyszerből a befecskendező rendszer egy tartályában minimális mennyiséggel többet, egy másikban kevesebbet találtak; a hiba nem befolyásolta az erőmű biztonságát.

Bizonyítékok hiányában megszüntették azt a nyomozást, amelyet magántitok megsértése, jogosulatlan adatkezelés és személyes adatokkal való visszaélés miatt indítottak az Alfa Szövetség ellen, amely egy 13 éves dávodi lány terhességmegszakításának engedélyezése miatt tiltakozott.

Egynemű élettársak is fogadhatnak örökbe gyermeket - így döntött a holland kormány. Az örökbefogadáshoz nem szükséges, hogy hivatalosan élettársaknak nyilvánítsák a párt, és az örökbeadóknak sem kell beleegyezniük az örökbefogadásba.

A Trianon Társaság "a területi revízióért küzd" -jelentette ki a szervezet egyik alapítója, Raffay Ernő, aki az Antall-kormány idején honvédelmi minisztériumi államtitkár volt. A szervezet hétvégi gyűlésén elhangzott az is: nem igaz, hogy Magyarország és Románia viszonya problémamentes lenne.

Vételi szándékot jelentett be az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank a Magyar Hírlapot (és a Mai Napot) kiadó rt.-re. A lap azonban nem eladó. Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter azt közölte: a még Postabank-tulajdonú Magyar Nemzetet a Népszabadság konkurenciájává kívánják fejleszteni. (Lásd még: A szerk., 39. oldal)

publikálva
1998/47. (11. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra