Politikai hírek

  • 1998. december 10.

Belpol

Nyírfa-ügy: tanúkihallgatások
Sem én, sem a kormány nem tudott a Nyírfa-ügy kirobbanása előtt arról, hogy titkosszolgálati eszközökkel egyes politikusokat is megfigyelnek -jelentette ki Nikolits István, a Horn-kormány titkosszolgálati minisztere a Nyírfa-ügy múlt heti tárgyalásán, ahol őt, illetve hivatalvezetőjét, Somogyi Tamást, valamint Horn Gyula volt miniszterelnököt tanúként hallgatta meg a bíróság. Emlékezetes: a Budapesti Katonai Ügyészség államtitoksértés és jogosulatlan adatkezelés miatt nyújtott be vádiratot Földi László ezredes, az Információs Hivatal (IH) volt műveleti igazgatója ellen. Horn lapnyilatkozata szerint az IH-nak az volt a feladata, hogy segítse a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, míg Nikolits "a rossz törvény betűjének tiszteletben tartását tartotta elsődlegesnek".

Kormányülés: "nem" a kétharmados törvényekre? A kormány törekszik arra, hogy a parlament kétharmados törvényeket is el tudjon fogadni, a kormánynak azonban nem a kompromisszumkeresés a feladata, hanem a választópolgárok által is támogatott célok megvalósítása - jelentette ki Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet szentendrei, úgynevezett informális ülését követően. A kormány akár ellenzéki szavazatok nélkül is megvalósítja akaratát - tette hozzá Borókai. Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke szerint a jövőben jelentős szerepet játszik majd az Alkotmánybíróság, ha a kormány valóban a kétharmados törvények megkerülésén gondolkodik.

Kosovo: "csak a függetlenség" "Albánellenes, antidemokratikus országnak" nevezte Jugoszláviát a Kosovói Felszabadítási Hadsereg (U‚K) abban a hétvégén kiadott nyilatkozatban, amely szerint az U‚K csak olyan rendezést tud elfogadni, amely függetlenséget garantál a szerbiai tartománynak. A kiadott állásfoglalás nem zárta ki egy - átmenetileg működő - albán önkormányzat elfogadását. A kosovói rendezésről tárgyalt Belgrádban Szergej Glotov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke, aki a békés rendezés mellett Jugoszlávia területi egységének megőrzését szorgalmazta. A szerb fővárosban tartott nemzetközi médiatanácskozáson úgy vélték: a kosovói válság megoldása a sajtószabadság biztosítása nélkül nem történhet meg.

Fradi-vizsgálat: Csúcs és Torgyán megállapodott Nem zárják ki Csúcs László (FKGP) frakcióvezető-helyettest, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) gazdálkodásának vizsgálatvezetőjét a kisgazdafrakcióból azután, hogy kijelentette: Torgyán József miniszter és Szabadi Béla államtitkár (az FTC elnöke és alelnöke) nem mondtak igazat akkor, amikor a Fradi átvilágításának eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót - Csúcs helyett -, és azt állították: a Ferencváros vezetői nem követtek el törvénysértéseket. A jelentés szerint - amelyet Torgyán és Szabadi is megkapott - a Fradi vezetői vétettek az egyesületi, a számviteli és az adózási törvények ellen. (Lásd még: 39. oldal.)

Tiszavasvári: kártérítésre ítélt önkormányzat A Nyíregyházi Városi Bíróság helyt adott a tavaly nyáron külön ballagtatott roma fiatalok képviselője, a Roma Polgárjogi Alapítvány által a tiszavasvári Pete Ferenc Általános Iskola fenntartója (a városi önkormányzat) ellen indított keresetnek, amelyben a külön ballagtatás és más, diszkriminatív gyakorlat miatt a tizennégy fiatal nem vagyoni kártérítést követelt (Magyar Narancs, 1997. június 16.). Dr. Kocsis Ottília bíró megállapította, hogy a gyermekeket személyiségi jogaikban megsértették: elkülönítették őket, nem használhatták a tornatermet, és méltánytalanul külön ballagtatták őket. Mindezek miatt a bíróság -első fokon - az önkormányzatot fejenként százezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte. Az ítélet ellen az önkormányzat fellebbez.

Szlovákia: bizalmat kapott a kormány Többnapos vita után a múlt héten a szlovák parlament elfogadta a Dzurinda-kabinet programját. A miniszterelnök elismerte: kormánya több népszerűtlen megszorító intézkedést kényszerül meghozni, ám ezekért - Dzurinda szerint -a felelősség a Meciar-kabinet pénzügyminiszterét, Sergej Koslikot terheli. A népszerűtlen intézkedések mellett széles körű reformokat, polgári társadalmat, baráti szomszédpolitikát ígért a kormányfő. A programba bekerült az egyházi és magániskoláknak az államiakkal egyenértékű finanszírozása is, annak ellenére, hogy az egyik kormánypárt - és maga a miniszterelnök is - ellenezte ezt.

Morze

Az adónyomozók csak önvédelmi céllal használhassák fegyvereiket, intézkedéseik során kutyát ne vethessenek be, és útelzárás esetén kötelesek legyenek együttműködni az illetékes (rendőri és pénzügyőri) hatóságokkal -ezeket a módosító indítványokat kívánja beterjeszteni a Fidesz frakciója az adóhatóság nyomozói testületének hatásköréről szóló törvényjavaslathoz. Indítványozzák továbbá az adónyomozók adatkezelésének részletes szabályozását is. (Lásd még: 8-9. oldal.)

Leváltotta az elnöki adminisztráció vezetőjét és annak három helyettesét Borisz Jelcin orosz államfő, aki három órára elhagyta a kórházat, ahol két hete kezelik tüdőgyulladás miatt. Rövid kremlbeli tarózkodása alatt Jelcin elnöki irányítás alá vonta a szövetségi adóhivatalt.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár közbenjárása ellenére sem adja ki Líbia a skóciai Lockerbie felett 1988-ban elkövetett, 270 halálos áldozatot követelő repülőgép-merénylet feltételezett tetteseit. A világszervezet vezetője azonban "termékenynek és pozitívnak" minősítette Moamer el-Kadhafi líbiai vezetővel folytatott tárgyalásait.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök titkos alkut kötött a Nemzeti Vallási Párttal: e szerint parlamenti támogatásukért cserében befagyasztja a palesztin békefolyamatot -állította a TV 2 nevű izraeli televízió. Netanjahu a titkos egyezség alapján állítólag jegyzéket állíttat össze, amelyben a békemegállapodás megsértésével vádolja a palesztinokat.

Lezárult a három NATO-tagjelölt ország csatlakozásának ratifikációs folyamata: a holland parlament felsőházának igenjével immár mind a 16 tagország parlamentje beleegyezett Magyarország, Lengyelország és Csehország NATO-hoz való csatlakozásába.

Hazatért az a magyar orvos, aki Seduxen injekciót adott be egy finn férfinak, amikor az a Malév bangkoki járatán dührohamot kapott. A finn utas a gép isztambuli kényszerleszállásakor már nem volt életben. Major Tamás orvos szerint nem az általa beadott gyógyszer hatására halt meg a részeg finn férfi. A boncolás után a török ügyészség a magyar hatóságok eljárását kéri.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.