Politikai hírek

publikálva
1999/5. (02. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megérkezett a NATO-meghívó

Megérkezett Javier Solana NATO-főtitkár levele, amelyben felkéri Magyarországot a csatlakozásra, illetve arra, hogy helyezze letétbe a csatlakozási okiratot. A főtitkár a meghívólevélben így fogalmaz: Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének valamennyi tagállama értesítette az Egyesült Államok kormányát arról, hogy jóváhagyta a Cseh Köztársaság, a Magyar Köztársaság és a Lengyel Köztársaság észak-atlanti szerződéshez való csatlakozásáról szóló, 1997. december 16-án Brüsszelben aláírt jegyzőkönyveket. A jegyzőkönyvek ezt követően hatályba léptek. Martonyi János külügyminiszter közölte: az okmány letétbe helyezésére minden bizonnyal március első hetében kerül sor. A parlament várhatóan február 9-én ratifikálhatja a csatlakozást.

Irak: naponta bombázás Az iraki elnök komoly pénzjutalommal kíván javítani az iraki légvédelem hatékonyságán: Szaddám Huszein 25 millió iraki dinárt (kb. hárommillió forint) ajánlott fel annak, akinek sikerül lelőnie egy járőröző amerikai vagy brit repülőgépet. A szövetségesek gépei időközben ismét több alkalommal csaptak le iraki légvédelmi berendezésekre és két kommunikációs központra Dél-Irakban. Bagdad elvárja, hogy a BT ítélje el a decemberi légi csapásokat, és azonnali hatállyal szüntessen meg minden Irak-ellenes korlátozást, mégpedig minden feltétel nélkül.

Adónyomozók: vezető nélkül? A Fidesz frakciója javasolta Simicska Lajos APEH-elnöknek: menessze Pelikán Lászlót, az APEH adónyomozó hatóságának vezetőjét, akit a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a várhatóan gyanúsítottként hallgat ki a Teve utcai rendőrszékházban történt aranyvásárlás (vélelmezett vámorgazdaság) ügyében. Simicska felmentette a munkavégzés alól, azaz fizetés nélküli szabadságra küldte Pelikánt, aki maga is felfüggesztését kérte, amíg ügye tisztázódik. Az SZDSZ az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, mert megítélésük szerint az adórendőrséget létrehozó törvény nem tartalmaz elegendő garanciát az állampolgárok védelmére.

Románia: új magyar miniszter Oktatási kérdések, az egyetemkérdés, egyházi és közösségi ingatlanok, nyelvhasználat a közigazgatásban és a bíróságok előtt - e kérdések rendezését jelölte meg legfontosabb feladataként Eckstein Kovács Péter, a korábbi romániai kisebbségvédelmi miniszter, Tokay György utódja hétfői beiktatása előtt. Tokay azért döntött a lemondás mellett, mert úgy vélte: nincs megfelelő politikai támogatása az RMDSZ-en belül. Emlékeztetett: néhány hónapja Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke egy magyarországi lapban "gazembereknek" nevezte a román kormány tagjait. Eckstein korábban ügyvédként, jogtanácsosként dolgozott, kinevezése előtt kolozsvári szenátorként működött; az RMDSZ liberális platformjának alapítója és elnöke.

Kosovo: elfogyott a türelem A szerbek és a kosovói albánok béketárgyaláson, a nagyhatalmak felügyelete alatt rendezhetik el vitás kérdéseiket, miután az összekötő csoport (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország, Olaszország és Franciaország) képviselői február 6-ára Franciaországba rendelték a konfliktusban érintett feleket. Mivel Kosovóban a racaki mészárlás után is folytatódik az erőszak, a NATO-tagállamok felhatalmazták Javier Solana főtitkárt, hogy rendeljen el légi csapásokat Szerbia ellen, ha a kosovói szemben álló felek nem tudnak megegyezni a béketárgyalásokon. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter kijelentette: a Clinton-kormányzat konzultál a törvényhozással arról, hogy az amerikai csapatok milyen szerepet tölthetnek be a kosovói béke megteremtésében.

Parlament: új munkarend Életbe lépett a parlament új munkarendje: a koalíciós frakciók igen, az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatot; a MIÉP fenntartásait hangoztatta. A kormányszóvivő szerint a változás véglegessé vált. A jövőben egy hétig plenáris ülések lesznek, egy héten keresztül bizottsági munka folyik, a harmadik héten a választókerületükben dolgoznak a képviselők. A háromhetenkénti ülésezés miatt a jövőben összefogottabban kell előkészíteni a törvényeket -mondta Borókai Gábor.

Bős: szlovák-magyar tárgyalások A hágai Nemzetközi Bíróság számára is összegezte a magyar és a szlovák küldöttség Bősről folytatott budapesti tárgyalásának eredményeit. A közös jegyzőkönyvben rögzítették: a szlovák fél információival kiegészítve, közösen mérik fel a meglévő bősi és dunacsúnyi létesítmények gazdasági, műszaki adatait, és együttesen készítenek környezeti és gazdasági hatásvizsgálatot a közös üzemeltetési rendről. A magyar kormány a bős-nagymarosi gáttal kapcsolatos hágai ítéletet tekinti kiindulópontnak. Bartus Gábor, a dunai kormánybiztosi titkárság főtanácsadója szerint kismértékben közeledtek az álláspontok, bár a szlovákok szerint az államközi szerződés eredeti céljait csak egy magyarországi duzzasztóművel lehet elérni.

Morze

A magyar állam nevében eljárás megindítását kezdeményezte a Pénzügyminisztérium a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztályánál Princz Gábor, a Postabank volt elnök-vezérigazgatója ellen, amiért "igen nagy veszteségek keletkeztek" a bankban.

Such György közgazdászt (a Magyar Narancs egykori szerkesztőjét) nevezték ki a hónap elejétől az MTV gazdasági és kereskedelmi alelnökévé. A kommunikációs és informatikai igazgatóságot Laczik Zoltán vezeti.

A Központi Környezetvédelmi Alap (KKA) 1994-1998 közötti működése során feltételezhetően elkövetett jogsértések kivizsgálására parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Molnár Róbert kisgazdapárti képviselő. Az indítványt az összes kormánypárt támogatta; Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta egy korábbi interjújában: kiáll a tényfeltáró bizottság elé. Az eseti vizsgálóbizottságnak az lesz az elsődleges feladata, hogy megállapítsa a KKA-kifizetések jogosságát.

Külön pénzalapot hoz létre a magyar kormány a délszláv háborúban szétrombolt horvátországi magyar települések újjáépítésének támogatására - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Az alapból az év végéig két templomot fognak rendbe hozni, és ebből finanszíroznak egy többfunkciójú épületet is, amelyben iskola, óvoda és művelődési ház működhet.

Bár a bíróság megtiltotta Hitler Mein Kampfjának magyarországi nyilvános közlését, az ORFK bűnügyi főigazgatósága 1999. január 20-i határozata szerint a Mein Kampf kiadásával és terjesztésével kapcsolatban nem állapítható meg bűncselekmény. A zsidó hitközségek szövetsége panaszt emelt emiatt.

publikálva
1999/5. (02. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra