Politikai hírek

  • 1999. november 11.

Belpol

Cser nyert
Frajna Imre nem tart igényt Cser Ágnesnek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) korábbi főigazgatójának a munkájára - jelentette ki a tb-alapokat felügyelő politikai államtitkár azután, hogy Cser Ágnes jogerősen is megnyerte a visszahelyezése érdekében indított munkaügyi pert a Fővárosi Bíróságon. Frajna, mint elmondta, kezdeményezni fogja Cser Ágnes felmentését, mivel a főigazgató kinevezése és felmentése az alapokat felügyelő államtitkár javaslatára a kormány feladata. Cser Ágnes felmentése során a Miniszterelnöki Hivatal formai hibát követett el - vélekedett Frajna -, így az előzményekből tanulva óvakodni fog attól, hogy az általa kezdeményezendő felmentést indokolja. Cser Ágnes számára elmaradt munkabérként mintegy 10 millió forintot kell majd utólag kifizetni.

Kiss Kálmán vádol és fellebbez Politikai megfontolást sejt a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélte mögött Kiss Kálmán vezérőrnagy, a Határőrség megbízott vezetője: a tábornokot egy vízum soron kívüli kiadása miatt százezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság; a döntés után a belügyminiszter november közepei hatállyal visszavonta Kiss Kálmán parancsnoki megbízatását. Kiss azt is sérelmezte, hogy hosszabb időn át lehallgatták a telefonját; ez utóbbi miatt eljárást kezdeményez a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata ellen. A tábornok védője, Orosz Balázs felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Fővárosi Bíróság katonai tanácsához, és beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz is, mert szerinte elvész a jogorvoslat lehetősége, ha az elsőfokú felmentő ítélet után elmarasztaló határozat születik.

Osztrák vétó Szlovákiának? Ausztria a helsinki EU-csúcson meg fogja akadályozni, hogy Szlovákia bekerüljön az első körben felvételre jelölt országok csoportjába, amiért halogatja a bohunicei és mohi erőmű bezárását - jelentette ki Barbara Prammer, az osztrák kormány nukleárisenergia-ügyekben illetékes minisztere. Ausztria számára továbbra is a legszigorúbb német biztonsági előírások a mérvadók, és ezután sem tartja elfogadhatónak a veszélyes bohunicei erőmű 2006-ra, a mohi erőmű 2008-ra ígért bezárását - idézték hírügynökségek az osztrák minisztert. Az EU egyébként illetékesség hiányában nem szabhat mindenkire érvényes normát az erőművek biztonságát illetően; jelenleg még az elnök Finnország reaktorai sem tesznek eleget minden biztonsági kikötésnek.

Közszolgálati szakszervezetek: sztrájkbizottság Országos sztrájkbizottság megalakulását jelentette be a Pedagógusok Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Agrároktatók és Kutatók Szakszervezete, a Tudományos Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete, mert indoklásuk szerint a kormány felrúgta az érdekegyeztetés törvényes kereteit. Megállapodásuk szerint mielőbb tárgyalásokat kívánnak kezdeni a kormánnyal. Legfontosabb követelésük, hogy a reálkeresetek jövőre - létszámleépítés nélkül - legalább három százalékkal emelkedjenek. A béremelésekre megoldást jelenthetne az - vélekednek -, ha a bértábla tételei mellett minden közalkalmazotti és köztisztviselői ágazatra szakmai szorzókat vezetnének be.

Csecsenföld: menekültkatasztrófa Mivel az orosz katonák nem engedik át a menekülteket Csecsenföldről a viszonylagos biztonságot jelentő Ingusföldre, hírügynökségi jelentések szerint tömegesen halnak meg a csecsen menekültek a határon. Bár Putyin orosz kormányfő lapnyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a csecsenföldi válság miatt nem romlik Moszkva és az európai országok illetve az Egyesült államok kapcsolata, Clinton elnök bírálta a beavatkozást. Aszlan Maszhadov csecsen elnök felszólította Bill Clinton amerikai elnököt és az ENSz-t, hogy közvetítsen a csecsenföldi válságban. Az orosz miniszterelnök közölte: Oroszország az eddigi gyakorlattól eltérően engedélyezi az EBESZ küldöttségének, hogy látogatást tegyen Csecsenföldön.

Pepót sikkasztással vádolják Sikkasztással vádolják ismeretlenek Pepó Pált. A Magyar Hírlap értesülései szerint a környezetvédelmi miniszter ellen névtelen bejelentést tettek, amelyben állítják: előző munkahelyén, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Tangazdaságában évente több száz tonna gabonát adott el saját hasznára az agrártudományi egyetemen folytatott fajtanemesítési program keretében a mintatáblák learatott terméséből, és ezzel 126 millió forint kárt okozott. A feljelentők bizonyítékokat is mellékeltek levelükhöz: az agrártudományi egyetem könyvelésében évekre visszamenőleg megtalálható a le nem könyvelt több száz tonna mintakísérleti termés hiánya. A Környezetvédelmi Minisztérium pert kezdeményezett a Magyar Hírlap újságírója és a lap ellen.

Majtényi a titkokról Az állam- és szolgálati titokról szóló törvény tervezett módosítása kapcsán elfogadhatatlannak tartja Majtényi László, hogy újradefiniálják az államtitok fogalmát, mert ezzel elmosnák a határt az állam- és a szolgálati titok között. Míg az előterjesztés szerint minden adat, amelynek nyilvánosságra kerülése az államszervezet működését zavarná, államtitokká nyilvánítható, ezek jó része ma legfeljebb szolgálati titok lehet. Az adatvédelmi biztos álláspontja az, hogy a közérdekű információk nyilvánossága olyan alkotmányos alapjog, amelyet csak különösen méltányolható esetben korlátozhatnak; csupán az a körülmény, hogy az állami szervek tevékenységét zavarja bizonyos adatok napvilágra kerülése, az államtitokká nyilvánításhoz nem elegendő - jelentette ki. Morze

A menekültügyi törvény módosításra szorul: a jelenlegi gyakorlattal ellentétben másként kell elbírálni azoknak a Magyarországra illegálisan érkező személyeknek a menedékjog iránti kérelmét, akik hazánkban akarnak letelepedni, és másként azokét, akiket kitoloncolnak - jelentette ki Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke a debreceni befogadóállomáson, ahol kihelyezett ülését tartotta a testület.

A magyar NATO-tagság nem irányul egyetlen állam, így Oroszország ellen sem; hazánk a két ország kapcsolatainak széles körű fejlesztésében érdekelt - közölte a külügyi szóvivő irodája azután, hogy az orosz külügyi szóvivő kifogásolta Orbán Viktor atomfegyverekkel kapcsolatos kanadai nyilatkozatát.

Elemzést közölt a magyar média helyzetéről a Financial Times című brit gazdaságpolitikai napilap: a cikk megemlíti a Magyar Hírlap megvásárlására tett tavalyi kísérlet és a Magyar Televízió kuratóriumának egyoldalú, kormánypárti összetétele mellett azt is, hogy a kormány kiegyensúlyozó törekvései ellenére a Népszabadságot 791 ezren, a Napi Magyarországot 67 ezren olvassák.

A Népszava kivált a VICO-csoportból: mivel a VICO megvásárlásáról tárgyaló holland VNU nem tart igényt a veszteséges újságra, a napilapot leválasztották a sajtóbirodalomról. A lap alapítói és kiadói jogát a főszerkesztő H. Bíró László által vezetett NSZ 1999 nevű részvénytársaság vette át.

Lapinformációk szerint távozik posztjáról Járai Zsigmond pénzügyminiszter december végén. Lehetséges utódjaként emlegetik Urbán Lászlót, a Postabank második emberét, aki tagja a miniszterelnök tizenkét tagú gazdaságpolitikai tanácsadó testületének is.

Diplomáciai képviseletet nyit Magyarország 2000-ben Palesztinában - jelentette be Jasszer Arafat palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után Orbán Viktor miniszterelnök. Arafat és Göncz Árpád köztársasági elnök megbeszélésén szóba került, hogy szakértői vegyes bizottságot állítanának fel, amely feltérképezné a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit.

Három csőbomba robbant Izrael Netanja nevű városában: a merénylet nem követelt halálos áldozatot. A jelek szerint nem valamelyik terrorszervezet áll a robbantás mögött; az izraeli miniszterelnök a robbanás után arról beszélt, hogy bizonyos iráni erők állnak a háttérben.

Figyelmébe ajánljuk