Politikai hírek

  • 1999. február 4.

Belpol

Kínai támogatás Oroszországnak
Élesen bírálta Bill Clinton amerikai elnököt kínai látogatása idején Borisz Jelcin. "Bill Clinton, úgy látszik, elfelejtette, hogy Oroszország az atomfegyverek teljes arzenálját birtokolja" - mondta az orosz elnök. Jelcint támogató nyilatkozatot tett a kínai elnök, Csiang Cö-min, aki kijelentette, hogy "tökéletesen megérti és teljes mértékben támogatja" Oroszország akcióját a terrorizmus és a szélsőségek leküzdésére Csecsenföldön és a Kaukázus északi részén. Oroszország és Kína az utóbbi években egyre szorosabb kapcsolatot épít ki egymással - emlékeztetnek egyes megfigyelők, bár a politikai kapcsolatok élénkülését egyelőre nem követi a gazdasági kapcsolatok fellendülése. Az orosz és a kínai külügyminiszter aláírt három határmegállapodást; Jelcin több tárgyalást folytatott a kínai államfővel és a miniszterelnökkel.

Vasút: sztrájk 20-án? A korábban egymással is szemben álló három reprezentatív vasúti szakszervezet (a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete és a Mozdonyvezetők Szakszervezete) felülemelkedett korábbi ellentétein, és teljes egyetértésben döntött a sztrájk mellett - jelentették be a szervezetek képviselői. A három szervezet a mintegy 56 ezer vasutas 90 százalékát tömöríti. December 20-án hajnali 3-tól déli 12-ig lépnek sztrájkba a vasutasok, miután nem tudtak megállapodni a MÁV-val a béremelés mértékéről. A 14 százalékos bérköveteléssel szemben a MÁV csak 8,5 százalékos emelésre hajlandó. A szakszervezetek nem értenek egyet azzal sem, hogy a MÁV mintegy 1000 kilométer vasútvonalat kíván kivonni kezeléséből.

TV 2: letiltott Clodo-interjú A Nyilvánosság Klub szerint a büntetés-végrehajtás (bv) parancsnoka túlment a számára biztosított jogszabályi felhatalmazáson, amikor megtiltotta egy már engedélyezett interjú leadását: a TV 2 az utolsó pillanatban kénytelen volt levenni műsoráról az aznap délelőtt Dietmar Clodóval készült interjút. Bökönyi István vezérőrnagy, a bv parancsnoka a Magyar Hírlapnak adott interjújában állította: nem felsőbb utasításra vagy az interjúban szereplő személyek kérésére, vagy fedezésük érdekében tiltotta meg az interjú sugárzását. Clodo az interjúban elmondta: sokan félnek tőle, mert tudják, hogy ismert emberekről vannak kompromittáló felvételei. Azt nem árulta el, kik szerepelnek a felvételeken, de elmondta, hogy "ezek a kazetták tartják őt is és családját is életben". Bökönyi egyébként a vágatlan anyagot elküldte az ügyészségnek. A Nyilvánosság Klub az ügyben hozott állásfoglalásában azt is hozzátette: a bv-parancsnokénál súlyosabb a TV 2 felelőssége a beharangozott közérdekű tájékoztatás öncenzúrázásáért.

Románia: kormányválság Nem kíván lemondani a román kormányfő azután, hogy előzőleg lemondott a koalíció fő erejét adó Parasztpárt hét minisztere, akik lemondásra szólították fel Radu Vasilét. Néhány órával korábban a kormánytagok zömét adó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnöke, Ion Diaconescu lemondásra kívánta rábírni a kormányfőt; Radu Vasile azoban később rádiónyilatkozatában azt közölte: kormánya és ő személyesen is "politikai bányászjárásnak" van alávetve, de nem hajlandó lemondani, hiszen kormányától csak a parlament vonhatja meg a bizalmat. Lapzártakor a koalíciós pártok - köztük az RMDSZ - rendre szolidaritást vállaltak a PNTCD vezetésével, és a helyzet sürgős megoldását szorgalmazták. Ezzel egyidejűleg ellenzéki politikusok a PNTCD-n belüli rivalizálások miatt mesterségesen kirobbantott politikai válságról beszéltek.

Csecsenföld: "Oroszország a tét" Moszkva a jelek szerint vár a csecsen főváros, Groznij elfoglalásával: az orosz szövetségi erők egyelőre Groznij katonai repülőterét foglalták el; a fővárosban mintegy 50 ezer civil tartózkodik. "Ma az Észak-Kaukázusban lényegében Oroszország létének vagy nem létének a kérdése dől el. Elsősorban Csecsenföldön erősödött fel az önrendelkezés kikiáltásának gondolata" - vélekedett egy interjújában Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki kifejtette: korábban reális volt a veszély, hogy a szélsőséges iszlám szervezetek Moszkva elleni támadásai során Oroszország elveszíti Dagesztánt és a Kaukázust, és a dominóelv alapján a következő csapást Tatarisztánban, Baskíriában és a Volga mentén mérték volna Oroszországra. "A próbálkozások sikeresek lehettek volna. Ez az oka határozott tevékenységünknek Dagesztánban és Csecsenföldön" - tette hozzá Putyin a Magyar Hírlapban megjelent interjújában.

Eltemették Tudjmant Zágrábban eltemették Franjo Tudjman horvát államfőt, aki pénteken, hosszú betegség után, 78 éves korában hunyt el. A horvát ellenzék Tudjman halála ellenére sem kezdeményezi, hogy halasszák el a január 3-ra kiírt parlamenti választásokat - jelentette ki Ivica Racan, a szociáldemokraták elnöke, akinek pártja a szociálliberálisokkal (HSLS) alkotott választási koalícióban a legnagyobb győzelmi esélyekkel szerepelhet. A temetésre érkező magyar küldöttséget vezető Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott a Magyar Rádiónak, hogy hazánk továbbra is stratégiai partnernek tekinti Horvátországot. Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövet (a boszniai békemegállapodás egyik kidolgozója) szerint Tudjmannak vitathatatlan érdemei voltak az önálló Horvátország megteremtésében, de nem lehet elhallgatni hibáit sem.Morze

Legalább 9000 kilométer a hatósugara - azaz az Egyesült Államok és Európa bármely városát elérheti - a Kínában nemrég kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétának. Szakértők szerint a rakéta kisebb nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

Tizedére csökken a Pécsett szolgáló SFOR létszáma; a boszniai békefenntartók a közeljövőben befejezik munkájukat. A Boszniában állomásozó csapatok létszámát mintegy tízezer fővel fogják csökkenteni, miután a feladat további ellátásához kevesebb katona is elegendő.

Borisz Jelcin és Alekszandr Lukasenko elnök aláírták az orosz-fehérorosz uniós szerződést: a két volt szovjet köztársaság közötti szorosabb kapcsolat kiépítésére 2005-ig kerül sor. A szerződés rögzíti Moszkva és Minszk szorosabb gazdasági integrációját, a közös valuta, közös honvédelem és határőrizet megteremtését, az ehhez szükséges jogharmonizáció megvalósítását. A szerződés aláírása után megszólaló ukrán házelnök szerint Ukrajna csatlakozása az orosz-fehérorosz uniós szerződéshez "csupán idő kérdése".

"A miniszterelnök úr nagyon jónak minősíti Schmidt Mária munkáját" - szögezte le Fodor Gábor szabaddemokrata képviselőhöz írott levelében a képviselőnek a miniszterelnök helyett válaszoló Stumpf István kancelláriaminiszter. Fodor korábban Schmidt Mária Holokausztok a huszadik században című előadása kapcsán tudakolta Orbántól: elfogadhatónak tartja-e, hogy tanácsadója olyan véleményt fogalmaz meg, amely megsérti a magyar állampolgárok egy részének érzéseit.

Figyelmeztető sztrájkot hirdet december 15-re a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BDSZ). Schalkhammer Antal elnök szerint 25 ezer munkahely kerül végveszélybe, ha a kormány nem változtat az erőművek jövőjéről kialakított álláspontján, míg a Gazdasági Minisztériumban a szénbányászat leépítését tervezik.

Figyelmébe ajánljuk