Politikai hírek

  • 2000. február 17.

Belpol

Kövér utódja Demeter
Demeter Ervin jelenlegi politikai államtitkár veszi át május elsején a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszteri posztot Kövér Lászlótól (képünkön), akit a közelmúltban a Fidesz elnökévé választottak; az ő helyére Simicskó István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a parlament honvédelmi bizottságának alelnöke kerül. Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz hét végi szegedi frakcióülésén kérte fel Demeter Ervint. Orbán Viktor korábban közölte: különleges tárcáról van szó, amelynek élén a "szinte észrevétlen váltás" indokolt. Csapody Miklós, az MDF alelnöke szerint Demeter Ervint "kivásárolták" az MDF-ből, és ezzel a pozícióval fizették ki őt. Emlékezetes: Demeter (Manninger Jenő közlekedési államtitkárral együtt) néhány hete távozott a demokrata fórumból, bírálva az MDF "különutas" politikáját.

Orbán a rendőrségi korrupcióról Tavaly a Belügyminisztérium nem lépte túl a költségvetés által megszabott keretet, jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a tárca múlt évi munkáját értékelő tanácskozáson. Pintér elmondta: a bűncselekmények száma is kedvezően alakult, hasonlóan jól működtek a közigazgatási hivatalok és a katasztrófavédelem is. A tanácskozáson részt vevő Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a rendőri korrupciót tűzzel-vassal irtani kell. Kijelentette: idén a minisztérium munkája is könnyebbé válik, mivel idén 120 ezer új munkahelyet teremt a kormány, és a munkanélküliség és a törvénytisztelet között szoros összefüggés van. A hivatásos állomány bére idén 19 százalékkal nő, és mivel az idei költségvetés nagyon alacsonyan határozza meg a rendőrségi túlórák mértékét, a költségvetés (meg nem nevezett) helyeiről átcsoportosítanak a tavalyival egyező összeget, másfél milliárd forintot.

Schüssel kormányprogramot hirdetett Vázolta kormányprogramját az új osztrák kancellár. Wolfgang Schüssel ismét felszólította Ausztria bírálóit, hogy gondolják át előítéletekből született nézeteiket. A kancellár a program első konkrét pontjaként az Európa, valamint az Európát alkotó alapértékek melletti elkötelezettséget nevezte meg. A többi között kijelentette: Ausztria el akarja mélyíteni a NATO-hoz fűződő kapcsolatait, hogy nyitva tartsa a későbbi belépés lehetőségét.

A bevándorlási politikát illetően a kancellár hangsúlyozta: az új bevándorlásokkal szemben a már Ausztriában élők beilleszkedése és a családösszevonás élvez prioritást. Az osztrák kormánykoalíció miatt továbbra is nagy a tiltakozás.

Tiszaújváros: fogda guberálásért Az ombudsman kezdeményezte egy tiszaújvárosi alkotmányos visszásságot eredményező rendelet módosítását, miután kiderült: a város környékén emberek tucatjai kerültek több hétre fogdába, százaknak pedig pénzbüntetést kellett fizetniük, mert kukákban guberáltak. A település vezetése ugyanis szabálysértésnek minősítette "a közterületi gyűjtőedényekből a szemét elvitelét". Farkas Zoltán, a város szabaddemokrata polgármestere a rendelkezést azzal indokolta, hogy a guberálók szétszórták a szemetet. Az érintettek többsége roma. A legtöbb érintett a város környéki falvak lakója; az egyik falu, Köröm polgármestere és a helyi cigány önkormányzat elnöke a tiszaújvárosi rendelet miatt az ombudsmanhoz fordult.

Londoni túszdráma: békés vég Békés véget ért az öt napig tartó túszdráma a londoni Stansted repülőtéren. Az afgán gépeltérítők megadták magukat, és szabadon engedték a Boeing-727-es fedélzetén tartózkodó mintegy másfél száz embert. Feltételezések szerint a géprablók összejátszottak az utasok egy részével, hogy így próbáljanak elmenekülni a polgárháborús Afganisztánból. Ezt megerősíteni látszik, hogy 74-en azonnal politikai menedékjogot kértek a brit hatóságoktól; ezt azonban a britek elutasították. Omár Molla, az afganisztáni tálibok első számú vezetője köszönetet mondott a brit kormánynak, hogy "vérontás nélkül és az utasok életének megmentésével sikerült véget vetni a túszdrámának". Omár arra kérte a briteket, hogy büntessék meg a géprablókat. Ugyanakkor követelte, hogy juttassák vissza a Boeing-727-es repülőgépet, a kiszabadult utasokat és a személyzetet.

Átvilágítás: kiterjesztve? Az átvilágítási törvény jelentős kiszélesítéséről kötött megállapodást a kormánykoalíciót alkotó három párt képviselője, értesült a Magyar Hírlap. A lapnak nyilatkozva Csúcs László (FKGP) közölte: saját korábbi javaslatát terjesztette a Fidesz és az MDF képviselője elé. E szerint az átvilágítandók körét a bírákra, ügyészekre és a média irányítóira szeretnék kiterjeszteni. A listán szerepelnének országos állami és kereskedelmi rádió- és tévéadók vezető munkatársai, az országos és helyi írott sajtó irányítói, valamint az internetes hírszolgáltatók. A kérdésben még tavasszal döntenie kell a parlamentnek, mivel az átvilágítóbírák mandátuma júniusban lejár. Az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a feles parlamenti többséget igénylő javaslatot.Morze

Átlépte a 10 ezres határt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe: 10 162,44 ponton zárt. A részvénypiac forgalma mérsékelt, 14,22 milliárd forint volt.

Elhatárolta magát a Magyar Rádió elnökének írt levélben a Vasárnapi újság nagy vihart kavart riportjától annak szerzője. Erdélyi István szerint Lakatos Pál felelős szerkesztő megcsonkította riportját, így az adás Pető Iván maffiakapcsolatait sugalmazta. Az összeállítást az elfogulatlanság hiánya, egyoldalúsága miatt a napokban az Országos Rádió és Televízió Testület százezer forintos bírsággal sújtotta.

Hat hónapos időtartamra feloldotta az Európai Unió a Jugoszlávia ellen korábban életbe léptetett légiforgalmi tilalmat. A könnyítést ellensúlyozandó az EU tovább szigorítja a szerb elitet sújtó utazási korlátozásokat és a pénzügyi szankciókat. A döntés értelmében mind az unió tagországainak légitársaságai, mind pedig a jugoszláv légitársaság szabadon indíthat járatokat Belgrád és a nyugat-európai fővárosok között.

Pert indít Juszt László az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Televízió (MTV) ellen. Az indok államigazgatási eljárás keretében okozott kár az ORFK, illetve a Kriminális című tévémagazin megszüntetése az MTV ellen.

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték három rendbeli rablás bűntettéért Simon Attilát, aki tavaly májusban elrabolta a miniszterelnök feleségének használatában lévő szolgálati dzsipet; előzőleg kirabolt egy zálogfiókot és egy ajándék-nagykereskedést. Az ítélet nem jogerős.

Pokolgép robbant New Yorkban, a Wall Streeten, a brit Barclays bankház tulajdonában lévő épület előtt. Egy járókelő kisebb sérülést szenvedett. A rendőrség a merénylet lehetséges okáról egyelőre nem tud semmit.

A halálra ítélt Öcalan szabadon engedését követelték Strasbourgban kurd tüntetők egy évvel a kurd vezető letartóztatása után. Az EU és az Európa Tanács több ízben kérte Ankarától, hogy ne végezzék ki Öcalant. A strasbourgi európai emberi jogi bíróság állásfoglalásáig a török kormány elhalasztotta az ítélet végrehajtását.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.