Politikai hírek

  • 2000. március 23.

Belpol

Két év Ekrem Kemálnak
Két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság Ekrem Kemál Györgyöt és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét: a vád szerint Ekrem 1997-ben fegyveres felkelést akart szervezni az alkotmányos rend megdöntésére (lásd Magyar Narancs, 1997. március 27.). Az ítélet nem jogerős. A bíróság Ekrem Kemál György levelei, sajtónyilatkozatai és a lakásán titkosszolgálati eszközökkel rögzített beszélgetések alapján bizonyítottnak látta, hogy a vádlott 1997-ben fegyveres felkelést akart szervezni az akkori kormány ellen, ám az ítélet megállapítja azt is: csak szervezkedés kísérletéről volt szó, ezért szabott ki a bíróság enyhébb büntetést. Ekrem az ítélet kihirdetése után bejelentette: visszavonul a politikai életből. A rendszerváltozás óta nem volt példa hasonló bírósági eljárásra.

Tiszai szennyezés: kárigény Lapértesülések szerint az Igazságügyi Minisztérium döntése értelmében egy ausztrál ügyvéd bejelenti a magyar állam kárigényét a felszámolás alá kerülő Esmeralda ausztrál vállalat ellen, a tiszai szennyezés ügyében. A nagybányai székhelyű Aurul ausztrál résztulajdonosa, az Esmeralda felszámolást kezdeményezett maga ellen; ennek elrendelése előtt a magyar állam az ausztrál bíróságon jelezni kívánja anyagi igényét, amelynek megjelölésére egyelőre nem került sor. Elsőként a halállományban okozott kár összegét kell kiszámítani, illetve szakértő közreműködésével bizonyítani kell azt, hogy a ciánszennyezés és a halpusztulás közt okozati összefüggés van. A Szarvasi Haltenyésztési Kutatóintézet halradaros vizsgálatai szerint a január végén a Szamosból a Tiszába jutott cianidszennyezés a folyók halállományának közel 30 százalékát, megközelítőleg 1241 tonna halat pusztított el.

Áder Györgyi lemondásáról - nem hivatalosan A legfőbb ügyész azért mondott le, mert a médiakuratóriumokkal kapcsolatban kialakított állásfoglalása nincs összhangban az Alkotmánybíróság (AB) e tárgyban meghozott határozatával - lapértesülések szerint ezt a tájékoztatást adta szűk körben Áder János házelnök Györgyi lemondásáról az Európai Unió és a NATO képviselőinek tartott zártkörű tanácskozásán. Sem Áder, sem Györgyi nem kommentálta az értesülést. Áder viszont megismételte: az AB határozata alapján a csonka rádiókuratórium megválasztásakor sem tehetett mást, mint hogy ellenzéki megállapodás hiányában csak a kormánypártok által közösen jelölt személyeket tegye fel szavazásra.

Haderőreform: kész az új koncepció A kormány nemzetbiztonsági kabinetje Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével jóváhagyta a haderőreform tervezetét: eszerint leépítik a honvédség oktatási, szociális, egészségügyi és jóléti intézményrendszerének nagy részét, csökkentik a hadsereg és a minisztérium létszámát; a tárcának ki kell dolgoznia a három hónapos sorkatonai szolgálat feltételrendszerét, de ezt csak 2002 után vezetnék be. A tervezet legvitatottabb pontja a megszűnő hadsereg-parancsnoki poszt jogköreinek megosztása volt: a minisztérium Wachsler Tamás államtitkár által kidolgozott tervezete szerint ezeket a jogköröket a miniszter kapta volna meg, a közigazgatási államtitkári poszt megerősítését azonban sikerrel vétózták meg a katonák. A Wachsler által előkészített és elvetett koncepció a civil ellenőrzésre helyezte a hangsúlyt. Szabó János a honvédelmi miniszter szerint kisebb, központosítottabb, finanszírozhatóbb hadsereg jön így létre.

Mahir: terjeszkedés A Mahir szándékai szerint a Magyar Nemzet és a Szabad Föld után a nyereséges Világgazdasággal is szeretné gyarapítani formálódó sajtóbirodalmát. A Népszabadság értesülései szerint a többségi tulajdonrész megszerzése komoly nehézségekbe ütközik: Forró Tamás, a Zöld Újság Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az ügyletet jelenleg törvényesen nem lehet megvalósítani. A Világgazdaságnak kormánykörökben megerősítették, hogy május végéig végrehajtják a két kormánypárti napilap, a Napi Magyarország és a Magyar Nemzet összevonását a Mahir kiadói vezérletével. A Magyar Nemzet vesztesége a lap szerint évi mintegy félmilliárd forint; a kettőből eggyé olvasztott kormánypárti napilapba koncentrálódó állami hirdetések azonban nem fogják fedezni a költségeket. A deficit ellensúlyozására a Mahir kiadásába kerülhet a per alatt lévő, nyereséges, vidékieknek szóló Szabad Föld.

Szegvári bocsánatot kért A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közigazgatás- és területpolitikai államtitkársága nyilatkozatában elhatárolta magát Szegvári Péternek, a kancellária helyettes államtitkárának attól a javaslatától, hogy túlzott szaporodásuk miatt a romákat ingyenes fogamzásgátlóval kellene ellátni. Szegvári szerint az államtitkárság előterjesztéséből csak kiragadott, ezért megtévesztő szövegrészletek láttak napvilágot, ám elismerte, hogy a megfogalmazás is félreérthető volt, ezért bocsánatot kér azoktól, akiket akaratlanul is megsértett. A helyettes államtitkár lemondott a cigányügyi tárcaközi bizottságban betöltött pozíciójáról. Balázs Péternek, Szegvári munkatársának, a javaslat másik kidolgozójának köztisztviselői jogviszonya pedig a MeH megfogalmazása szerint összeférhetetlenség miatt megszűnt. Időközben az Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága a rasszizmus elleni világnapon közzétett dokumentumában hazánkat főként a romák életkörülményei miatt bírálja.Morze

Hol voltál a holokauszt idején? - ilyen feliratot és horogkeresztet festettek szélsőségesek a jeruzsálemi repülőtér betonjára egy nappal II. János Pál pápa szentföldi zarándoklatának megkezdése előtt. A pápa repülőtéri beszédében kérte az arabokat és az izraelieket, hogy folytassák a béke keresését.

Legalább 600 halálos áldozata van egy ugandai tömeges öngyilkosságnak: az Isteni tízparancsolat visszaállítása elnevezésű apokaliptikus szekta tagjai több órán keresztül tartó rituális szertartáson vettek részt, amelyen vallási énekeket daloltak, majd felgyújtották magukat. A helyi sajtó szerint a szektavezető és képviselői Európába menekültek.

Az apokalipszis négy lovasa című négyrészes dokumentumfilmjében a BBC Magyarországot, mint a bűnözés melegágyát mutatja be a volt kommunista országok közül: a filmben szó esik a békési olajbotrányról és az Aranykéz utcai robbantásról is. A BBC szerint, ha hazánk tagja lesz az Európai Uniónak, az itt jelentkező problémák hamarosan az unióban is jelentkeznek. A Miniszterelnöki Hivatal tiltakozott a televíziónál a film megállapításai miatt.

A Jugoszláviával szomszédos államok érdeke, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve hozzájáruljanak Délkelet-Európa stabilitásához, hangzott el a Jugoszláviával szomszédos országok kormányfőinek budapesti találkozóján. A kétnapos megbeszélésen a kormányfők sajnálattal állapították meg, hogy Szerbiában az utóbbi két hónapban romlott a helyzet: az ország déli részében rosszabbodtak az állapotok, az ellenzék pedig képtelen összefogni.

Kivonult az MSZP és az SZDSZ a megfigyelési vizsgálóbizottság üléséről, mert szerintük Kosztolányi Dénes elnök bohózattá változtatta a testület munkáját. Kosztolányi viszont kádárista közhelyeknek nevezte a bizottsági jelentéshez benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat, melyek szerint nem sikerült bizonyítani Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését, miszerint az előző kormány idején titkos és törvénytelen adatgyűjtés folyt a Fidesz vezető politikusai és családtagjai ellen.

Figyelmébe ajánljuk