Politikai hírek

  • 2000. július 6.

Belpol

EU: mérvadó francia nyilatkoztatok
Az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét július 1-jén átvevő Franciaország máris figyelmeztetett: a tagjelöltek ne számítsanak felvételi dátumok megjelölésére idén. A francia kormány mellett működő egyik szaktanács véleménye szerint céljával ellenkező hatást váltana ki az EU keleti bővítésével kapcsolatos időpontok kitűzése, mert az csökkentené az érintett államokra nehezedő felkészülési nyomást. Némi zavart keltett, hogy Jacques Chirac francia elnök a Bundestagban tartott beszédében kétsebességes Európa kialakításáról beszélt, amelyhez egyrészt a Berlin és Párizs körül tömörülő, gyorsabban haladó élcsapat, másrészt a velük lépést tartani nem akaró - vagy nem tudó -, kisebb sebességgel integrálódó többiek tartoznának. Günter Verheugen bővítési EU-biztos erre reagálva felhívta a tagállamokat, hogy ne állítsanak új feltételeket, mert a játékszabályokat a játszma kezdete után már nem lehet megváltoztatni.

Ausztria: maradnak a szankciók Egyelőre maradnak az Ausztria elleni szankciók: a legkeményebb álláspontot képviselő Belgium és Franciaország ragaszkodott ahhoz, hogy a büntetőintézkedéseken egyelőre ne enyhítsenek. A tagállamok háromtagú testületet kérnek fel jelentéstételre - közölte a leköszönő portugál EU-elnökség; az osztrákokkal azonban a jelentés elkészülte után sem konzultálnak majd. Bár az osztrák kormány reményei szerint már az év végi, nizzai csúcstalálkozón határoznak a szankciók beszüntetéséről, EU-diplomaták szerint erre csak a jövő év első felében, a svéd soros elnökség alatt van esély.

Egészségügyiek tüntettek Az ország ötven városában egyszerre zajlottak az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által kezdeményezett demonstrációk, amelyekkel az EDDSZ arra kívánja ösztönözni a kormányt: még az idén további 40-50 milliárd forintot fordítson az ágazat helyzetének javítására. A tüntetés előtti napokban jelentette be a kormány, hogy egyszeri, 15 milliárd forintot juttat az egészségügynek, ám a szakszervezetiek szerint ez még a bérproblémákat sem oldja meg. Gógl Árpád egészségügyi miniszter a demonstráció napján nyilatkozatában kijelentette: nem megy el a tüntetésre, mert ő mindennap a létével tüntet az ágazat mellett.

Mexikó: ellenzéki győzelem A 71 éve hatalmon lévő Intézményes Forradalmi Párt (PRI) hatalmát megtörve, az ellenzéki Vicente Fox nyerte meg a mexikói elnökválasztást. A Szövetség a Változásokért nevű ellenzéki tömörülés színeiben induló, a Nemzeti Akciópárthoz (PAN) tartozó Fox a szavazatok 49,6 százalékát, ellenfele, a kormánypárti Francisco Labastida a voksok 31,4 százalékát szerezte meg. Ernesto Zedillo leköszönő elnök a jelenlegi kormányzat támogatásáról biztosította az új elnököt. Bár a szavazókra nehezedő nyomás számos jelét észlelték, szakértők szerint mégis Mexikó legszabályosabb választása zajlott a hétvégén, amely a legszorosabb is volt az eddigiek között.

Halálra ítélt tinédzserek Afrika déli részének egyes országaiban a mostani tizenévesek fele belátható időn belül az AIDS áldozata lesz - tartalmazza az ENSZ júliusi dél-afrikai konferenciájára készített jelentés. 1999-ben 2,8 millióan haltak meg AIDS-ben, 34,3 millió a HIV-fertőzöttek száma; tavaly 5,4 millió ember kapta meg a vírust.

Kofi Annan Budapesten Elismerését fejezte ki Kofi Annan, az ENSZ főtitkára az elmúlt tíz év magyarországi politikai és gazdasági teljesítményéért budapesti látogatásán, amelynek külön jelentőséget adott, hogy hazánk éppen negyvenöt éve lett tagja a világszervezetnek. Orbán Viktorral találkozva a környezetvédelem, a közép- és délkelet-európai térség problémáit vitatták meg. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a magyar kormány minden olyan nemzetközi egyezményt támogatni fog, amely a környezet megóvását szolgálja, jogilag kötelező szabályokat tartalmaz, és rögzíti az államok felelősségét. A főtitkár Magyarország hídszerepének fontosságát hangsúlyozta a térségben. Annan tiszteletét tette Raoul Wallenberg emlékművénél; találkozott a parlament külügyi bizottságának elnökével és tagjaival, Mádl Ferenc megválasztott köztársasági elnökkel, illetve a magyarországi roma szervezetek képviselőivel is.

Elian González Kubában Hét hónappal azután, hogy kimentették a viharos tengerből, Elian González hazatért Kubába. Az amerikai-kubai viszonyt is jelentősen megterhelő ügyben végül az amerikai legfelsőbb bíróság határozott. Az Elian-ügy 1999. november 25-én kezdődött: Kubából menekülve a kisfiú édesanyja és élettársa a vízbe fulladt. Elian apjának miami családjához került, akik megtagadták a hatéves kisfiú visszaadását a Kubában maradt apának, aki április elején az Egyesült Államokba utazott gyermekéért. Kubában hazatérése, az Egyesült Államokban Miamiban maradása melletti tüntetéseket szerveztek. Április közepén a bevándorlási hivatal emberei erőszakkal vittél el a kisfiút miami gondviselőitől, akik sikertelenül próbálták Eliant politikai menekültté nyilváníttatni.

Morze

Stabilizálódott a szlovák köztársasági elnök, Rudolf Schuster állapota, akit korábban válságos állapotban kezeltek először Pozsonyban, majd - a család döntésére - előbb egy innsbrucki specialista érkezett a szlovák fővárosba. Később, Thomas Klestil osztrák kormányfő felajánlását elfogadva, a pozsonyinál sokkal korszerűbb eszközökkel felszerelt innsbrucki egyetemi kórházba szállították; jelenleg is ott kezelik. Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő és Jozef Migas házelnök átvették az elnöki jogok gyakorlását. (Lásd még: 22. oldal.)

A miniszterelnök utasítására befagyasztotta azokat a többmilliós kifizetéseket a környezetvédelmi tárca új vezetője, amelyeket Pepó Pál leköszönő környezetvédelmi miniszter a vele távozó bizalmas munkatársainak adott, illetve magának kért. Mindannyian csak a törvény szerint járó végkielégítésüket kaphatják meg. Ligetvári Ferenc a zöldszervezetekkel találkozva szoros együttműködést és több pénzt ígért a hazai zöldeknek. (A Ligetvári Ferenccel készített interjúnk a 6-7. oldalon olvasható.)

Húszezer gyermek éhezik hazánkban - állítják felméréseikre hivatkozva a Gyermekétkeztetési Alapítvány szakértői; 150 ezer óvodás és általános iskolás pedig alultápláltnak minősíthető. Az alapítvány szerint, ha a költségvetés 40 milliárd forintot áldozna egy közalapítvány létrehozására, megoldódna a 14 év alatti gyerekek ingyenes napközis étkeztetése.

Idén kizárólag kormánypárti, illetve független vezetésű önkormányzatok - 38 - kapnak címzett állami támogatást: elutasították például a főváros valamennyi igényét. A Belügyminisztérium politikai államtitkára lapnyilatkozatában kijelentette: az új címzett támogatásokról szóló törvényt 92 százalékos többséggel fogadta el a parlament, és kizárólag szakmai szempontok játszottak szerepet a döntésnél.

Megerősítette a csonka kuratóriumokat a Legfelsőbb Bíróság (LB): jogerős döntése értelmében a Magyar Televízió után a Duna TV és a Magyar Rádió csak kormánypárti jelöltekből álló kuratóriuma is teljes joggal végezheti a munkáját. Az ellenzéki pártok fellebbezését a kurátorok bejegyzése ellen, a fellebbezési jogosultság hiányára hivatkozva, az LB hivatalból elutasította.

Vizsgálni kezdte a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal annak az olajbizottsági jegyzőkönyvnek a hitelességét, amelyben Nógrádi Zsolt vállalkozó a bizottság előtt tett vallomásában az olajmaffiával hozott összefüggésbe több politikust, közéleti személyiséget. A hatóság várhatóan kihallgatja Nógrádi Zsoltot, akinek a vallomása alapján kezdhetik el a további vizsgálódást.

Figyelmébe ajánljuk