Politikai hírek

  • 2000. augusztus 24.

Belpol

Bős: lassú szlovák válasz
Bős: lassú szlovák válasz2000 őszére várható annak a szlovák kormányhatározatnak a kihirdetése, amely a bősi kérdést rendezné Magyarország és Szlovkia között - értesítette Dominik Kocinger megbízott pozsonyi delegációvezető levélben Székely László dunai kormánybiztost. A magyar javaslatnak, amelyre hazánk 1999 óta reagálást vár, többek között része, hogy Magyarország kész lenne lemondani a bősi erőműben termelt villamos energia rá eső részéről, ha Szlovákia ennek fejében több vizet juttat a Szigetközbe; hazánk jelezte azt is: nem épít alsó vízlépcsőt, hanem hagyományos folyószabályozási eszközökkel garantálná a Duna hajózhatóságát. Székely szerint ha Pozsony nem válaszol érdemben, lehetséges, hogy a magyar fél önállóan, vagy Szlovákiával közösen ismét Hágához fordul.

Tanévkezdés: egy héttel előbb Értessék meg a szülőkkel: gyermekeik napi terhelése csökken a hosszabb tanévvel - kérte a tanárokat az oktatási miniszter az V. Országos Szaktanácsadói Konferencián. Pokorni Zoltán az új tanév legfontosabb feladatának nevezte a felkészülést a kerettantervek jövő szeptemberi bevezetésére. Eszerint a helyi pedagógiai programokat a kerettantervekhez kell igazítani. Újdonság, hogy szabadidő-szervezőket kell alkalmazniuk a több mint 300, és főállású könyvtárost a több mint 200 fő gyermekszámmal működő iskoláknak. A jövőben osztályozni csak a hatodik évfolyamtól kell majd. A Magyar Szülők Országos Egyesülete aláírásgyűjtő akciót szervez: azt kívánják elérni, hogy a diákigazolvány ingyenes legyen. (Lásd cikkünket a 11-13. oldalon.)

Jugoszlávia: ellenzéki előkészületek Önállóan indul a szeptemberi jugoszláv parlamenti választásokon a Vuk Draskovic vezette Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO); az alsó- és felsőházi listát Draskovic vezeti. A választásokon a hat vajdasági magyar párt közül három vesz részt, kettő közülük saját jelölteket állított, a harmadik a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) néven egyesült 15 ellenzéki párt közös listáján indít jelölteket. Nyugati titkosszolgálatok információi szerint lehetséges, hogy Milosevic elnök utasítására gyilkolták meg idén a JAT jugoszláv légitársaság igazgatóját, Zivorad Petrovicot és a védelmi minisztert, Pavle Bulatovicot, akik vélhetően túl sokat tudtak a titói Jugoszlávia kifosztásából származó pénzek sorsáról.

Erősödő szegényellenesség A gazdasági fellendüléssel és a források növekedésével egyidejűleg erősödik a szegényellenesség, reálértékét tekintve csökken a jóléti kiadásokra fordított összeg - áll abban a jelentésben, amelyet civil szakértők készítettek a magyarországi szegénységről. A társadalom legszegényebb és legmódosabb rétegei között a jövedelmi különbségek az elmúlt 10-15 évben nyolc-tízszeresre nőttek, a foglalkoztatottak aránya továbbra is alacsony. Az utóbbi öt évben az emberi jogok és egyes hátrányos helyzetű csoportok jogai inkább erősödtek, a szegények jogai és a munkajogok inkább gyengültek; a nőket az egyenlőséget szavatoló jogszabályok ellenére gyakran hátrányosan megkülönböztetik a munkahelyen. A diszkrimináció leginkább a cigányságot veszélyezteti: a munkahelyeken éppúgy, mint az iskolákban - derül ki többek közt a beszámolóból.

Marad a New York-i egyezmény A Belügyminisztériumban (BM) már 1994-ben elkészültek azok a jogszabálytervezetek, amelyek elfogadására akkor volna szükség, ha Magyarország felmondaná az emberkereskedés és mások prostitúciója kihasználásának tilalmáról szóló, 1950-ben aláírt New York-i egyezményt - értesült a Népszabadság. A prostitúcióval kapcsolatos törvényi szabályozás módosítása, illetve a New York-i egyezmény felmondása azonban a Belügyminisztériumban nincs napirenden - jelentette ki a lap kérdésére a BM főosztályvezető-helyettese, Borai Ákos. Az ENSZ-egyezmény tiltja a prostituáltak egészségügyi nyilvántartásba vételét is, az ezzel kapcsolatos hazai szabályozás azonban ezt az előírást jelenleg sérti. Borai szerint a türelmi zónák létrehozására lehet találni olyan megoldást, amely nem ütközik sem a hazai törvényekbe, sem a New York-i egyezmény előírásaiba.

Gógl visszakozik Több megyében felfüggesztették a kórházi ágyak csökkentéséről szóló egyeztető fórumok munkáját: a kórházszövetség elnöke szerint Vas, Zala és Somogy megyében a kórházi osztályok nagyságát szabályozó miniszteri rendelet megjelenéséig nem folytatják az ágyszámcsökkentésről az alkut, de a fővárosban és a Pest megyében zajló egyeztetéseken is az elhatározott 2700 ágyból csupán háromszázat ajánlottak fel az intézményvezetők. Lapértesülések szerint a kormányzaton belül érezhetően gyengült Gógl Árpád egészségügyi miniszter helyzete. Gógl legutóbbi, a feszültségeket enyhítő javaslata szerint nem zárkózik el a leépítendő ágyak megtartásától, abban az esetben, ha az intézményvezetők maguk csoportosítják át a felesleges kapacitásokat oda - például ápolási, rehabilitációs területre -, ahol hiány tapasztalható. Közölte: a megváltoztatott funkciójú ágyak további finanszírozását kezdeményezi az OEP-nél. <

Morze

Emberi embriókból kivett sejtekkel végezhetnek kutatásokat a tudósok az Egyesült Államokban is. Néhány nappal korábban a brit kormány adott hasonló felhatalmazást. A Vatikán nyilatkozatában mindkét döntést elítélte.

Kényszerprivatizációt vezet be a szegedi önkormányzat, vélekedik a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei szervezete: álláspontjuk szerint törvénytelen az az önkormányzati határozat, amely szerint a háziorvosoknak vagy meg kell vásárolniuk a rendelőnek helyet adó ingatlant, továbbá a berendezéseket, vagy kötelező bérelniük őket.

A vámtörvény módosítását kezdeményezi kormány, hogy ismét egy liter égetett szeszt és két liter bort lehessen vámmentesen behozni az országba. A jogszabály közelmúltbeli megváltoztatása túl szigorú lett - jelentette ki a kormányszóvivő. A módosító javaslat nem vonatkozik a dohányáruk behozatalának korlátozására.

A sportcélokra fordított állami pénzek elosztásáról a jövőben három új köztestület: a sportági szakszövetségeket tömörítő Nemzeti Sportszövetség, a diák- és szabadidősportot koordináló Nemzeti Szabadidő Sportszövetség, valamint a fogyatékosok testmozgásáért a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége dönt - tartalmazza az új sporttörvény tervezete.

A Budapesti Katonai Ügyészség december 28-ig meghosszabbította a nyomozást az 1956. október 25-i Parlament előtti sortűz ügyében. A büntetőeljárásnak eddig E. J. kormányőr őrnagy az egyetlen gyanúsítottja, akit emberiség elleni bűntettel gyanúsítanak. A Kossuth téri sortűz ügyében a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal 1993 októberében rendelt el nyomozást, amit 1995 szeptemberében megszüntettek, majd újabb bizonyítékok felmerülése után 1999 februárja óta folytatnak tovább.

Posztumusz kitüntetést adományozott az elsüllyedt Kurszk atomtengeralattjáró legénységének Vlagyimir Putyin orosz elnök: a Kurszk kapitánya az "Oroszország hőse" kitüntetést, a legénység többi tagja a "Bátorságért" érdemrendet kapta.

Kigyulladt és egy napig égett az osztankinói TV-torony: a tűzvésznek legalább négy áldozata van. Putyin orosz államfő a Kremlben tartott válságtanácskozáson kijelentette: az osztankinói tv-torony tüze jelzi, "milyen állapotban vannak a létfontosságú területek és objektumok, milyen állapotban van az ország".

Figyelmébe ajánljuk