Politikai hírek

publikálva
2000/41. (10. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az EU-külügyminiszterek luxemburgi találkozóján feloldották a Jugoszláviával szemben 1998 óta érvényben lévő szankciókat. A döntést azután hozták meg, hogy bizonyosságot szereztek arról, hogy a Milosevicet támogató párttagok lemondtak parlamenti képviselőségükről.

Az EU-külügyminiszterek luxemburgi találkozóján feloldották a Jugoszláviával szemben 1998 óta érvényben lévő szankciókat. A döntést azután hozták meg, hogy bizonyosságot szereztek arról, hogy a Milosevicet támogató párttagok lemondtak parlamenti képviselőségükről.

n A romák ötöde középosztálybeli Nem működik olyan roma oktatási program az önkormányzati általános iskolákban, amely a valódi felzárkóztatást szolgálná. Ezzel szemben a roma iskolások ötöde elkülönített osztályokban tanul, amelyek jelentős része után az iskolák emelt normatívát kapnak. A Magyar Hírlap elemzése szerint a rendszerváltozáskor az általános iskolás roma gyerekeknek 20 százaléka járt elkülönített, alacsonyabb színvonalú osztályba, ahogyan most is. A hatvanas években létrehozott roma iskolák egy része pedig ma is ilyen formában működik tovább. 1999-ben a 14 éves roma fiataloknak 19 százaléka került be érettségit adó középiskolába. Kemény István szociológus elemzéséből kiderül az is: 1971-ben minden negyedik 20-29 éves roma fiatal végezte el az általános iskolát, 1993-ban már 77 százalékuk. A roma családok egyötöde él a középosztályhoz közelítő jómódban. ´k a gyermekeiket iskoláztatni is tudják. A romák négyötöde azonban rossz anyagi és lakáskörülmények között él, gyermekeik pedig gyakorta vannak kitéve iskolai szegregációnak.

n Növekvő lakásépítési kedv Egyre többen igénylik az államilag támogatott kedvezményes kamatozású lakáshitelt: az év első kilenc hónapjában az igénylők kétharmada bizonyult hitelképesnek. A Magyar Rádiónak nyilatkozva Gyurics Dániel, a Földhitel és Jelzálogbank vezérigazgatója elmondta azt is: a bankok idei lakáshitel-kihelyezése eléri vagy meghaladja a negyvenmilliárd forintot a tavalyi összesen 12 milliárd forintos kihelyezéssel szemben. Jelentősen nőtt az egy hitelfevő által felvett hitelnagyság: ez a Jelzálog és Hitelbank esetében átlagosan 2,8 millió forint, kereskedelmi bankok esetében valamivel alacsonyabb összeg. Az arányok is megváltoztak: ma már inkább a kiemelten támogatott öt- százalékos kamatozású hitelt veszik fel, melyet új lakás építésére lehet fordítani; a hitelt kérők 60 százaléka kér erre pénzt. A vezérigazgató szerint az új lakások építésének gátja a telekhiány, illetve a meglévő telkek irreálisan magas ára.

n Grespiknek mennie kell? Befejeződtek a Fővárosi Közigazgatási Hivatalban a helyszíni vizsgálatok; teljes lezárásuk október közepére várható. Lapértesülések szerint nem kizárt, hogy a vizsgálat eredményeként felmentik Grespik László hivatalvezetőt. A Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál folyó vizsgálat kezdetétől mindenki tagadja, hogy az Grespik László hivatalvezető ellen indult volna. Döntései kapcsán a Meixner iskolával kapcsolatos vitatott határozatokat a belügyi mellett az oktatási tárca is megvizsgálta. A hivatalvezető működése kapcsán súlyos szakmai hibának tekintendő, hogy állampolgársági ügyekben a vallási hovatartozásról kívánt érdeklődni - mondta egy névtelenséget kérő szakértő.

n Kormányzati bérígéretek A tervezett negyvenezer forintos minimálbér-emelés nem biztosítja a megélhetéshez szükséges létminimumot - vélekedik az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, amely a minimálbér 45 600 forintra való emelését és 14-16 százalékos keresetnövekedést biztosító bérajánlásokat tartana szükségesnek. A kormány korábbi bejelentése szerint a minimálbér jövőre negyvenezer, majd 2002-ben ötvenezer forint lesz. Az Oktatási Minisztérium szerint a közoktatási bérek 2001-2002. évi emeléséről szóló javaslatát a minisztérium egyeztette a reprezentatív szakszervezetekkel; ezek szerint a közalkalmazotti illetménytábla valamennyi fizetési osztályában és fokozatában január 1-jétől egységesen 8,75 százalékkal emelkednek az illetményminimumok, és ugyanilyen arányban nő - 15 900 forintra - az illetménypótlék alapja is. A 2001-ben a közgyűjteményekben és közművelődési intézményekben dolgozók erős reálbérérték-növekedéssel számolhatnak - állította Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter. A területen foglalkoztatott 18 ezer dolgozó között a bérrendezés révén az 1999-es 12,8 milliárd forinttal szemben jövőre 17 milliárd forint összkereset oszlik meg.

n Pelikán: első fokon felmentve Első fokon felmentette Pelikán Lászlót, az APEH egykori bűnügyi főigazgatóját és nyolc vádlott-társát a vámorgazdaság bűntette, illetve némelyikük esetében a vétség alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügy elsőrendű vádlottját azonban egy évre felfüggesztett, nyolc hónapos börtönbüntetésre, valamint 1 138 103 forint "elkobzás alá eső érték" megfizetésére ítélte a testület. A bíróság megállapította, hogy az országba illegálisan behozott arany ékszereket az elsőrendű vádlott szabálytalanul, mindenféle ellenőrzés nélkül vitte be a rendőrségi épületekbe. A további kilenc vádlott - köztük Pelikán László - vásárolt ugyan az ékszerekből, ám a bíróság megállapítása szerint nem kellett tudniuk azok eredetéről. A büntetőtanács elfogadta a vádlottak padján ülő "vásárlók" érvelését, miszerint ők abban a hitben éltek, hogy a szigorú beléptetési rendszerű épületekbe csak legálisan beszerzett áru kerülhet.

n Menekültügy: civil bírálat Aggasztónak tartja a Magyar Helsinki Bizottság (MHB), hogy a magyar menekültpolitikát idegenrendészeti szemlélet uralja, így a menedékkérő mindenekelőtt "biztonsági kockázatnak" számít - jelentette ki a Magyar Helsinki Bizottság elnöke. Kőszeg Ferenc, aki részt vett az ENSZ Menekültügyi Hivatala végrehajtó bizottságának ülésén, beszámolt arról, hogy az ENSZ-testület tagjai egyetértettek abban: ha nincs lehetőség a menekültek hazatelepítésére, akkor a befogadó országnak az integrációt kell elősegítenie. A Magyarországra érkezőknek kevés az esélyük arra, hogy menekültstátust kaphassanak. 1998. március 1-je óta 21 ezer 300 menedékkérő érkezett Magyarországra, de csak töredékükről, mintegy négyezer főről lehet tudni, hogy mi lett a sorsuk. A Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója, Végh Zsuzsanna azt mondta: a kormányzat egyedül nem képes megoldani a menekültproblémát, ezért szükség van a nem kormányzati szervek, mint például az MHB segítségére.

n Gyilkolt az ETA: az andalúziai legfőbb ügyészt három fegyveres a saját lakása előtt lőtte agyon Granadában. Nem sokkal a merénylet után bomba robbant ugyanabban az utcában, ahol a merénylet történt. Az ügyésszel egyetlen golyó végzett, amit hátulról lőttek ki.

n Továbbra is reklámozhatják termékeiket a dohánygyárak az Európai Unióban. Erről Luxemburgban döntött az unió bírósága. Németország előzőleg azt javasolta, hogy 2001 júliusától tiltsák meg a dohányipari termékek reklámozását a tagállamokban, valamint 2006 októberétől a nagy sportesemények, mint amilyen a Forma-1 is, szponzorálását.

n A szélsőjobboldali flamand párt (Vlaams Blok) megszerezte a szavazatok 33 százalékát az antwerpeni helyhatósági választásokon. Ez öt százalékkal több, mint amit a korábbi, 1996-os választásokon értek el. A párt ezzel 21 képviselői mandátumot szerzett meg a lehetséges 55-ből.

n A cseh nukleáris biztonsági hivatal engedélyezte, hogy a CEZ áramszolgáltató beindítsa a temelini atomerőmű egyik reaktorát. Az osztrák határtól 50 kilométerre fekvő üzem ellen Ausztriában több tüntetést tartottak, mert szerintük a szovjet minta alapján, nyugati biztonsági rendszerrel ellátott erőmű nem biztonságos. Bécs arra figyelmeztetett, hogy ha Prága elindítja a reaktort, azzal veszélyezteti Csehország európai uniós csatlakozását.

publikálva
2000/41. (10. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra