Politikai hírek

  • 2000. október 19.

Belpol

Ausztrál parlamenti delegáció: az Esmeralda a felelős? Ausz
Ausztrál parlamenti delegáció: az Esmeralda a felelős? Ausz

n 56-os megemlékezések Gyönyörű álom és nagy lecke az 1956-os forradalom, mivel az utána következő, Haynaut is megszégyenítő megtorlás Szent István államának eltörlése volt - mondta ´ry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az 1956-os forradalom 44. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A legfőbb közjogi méltóságok megkoszorúzták Nagy Imre miniszterelnök szobrát, tiszteletüket tették az ´56-os mártírok emlékműve előtt. Együtt tisztelgett az ´56-os mártírok emlékműve előtt, majd Nagy Imre és Mansfeld Péter sírjánál a Rákoskeresztúri köztemetőben Mádl Ferenc államfő, Orbán Viktor kormányfő és Áder János házelnök. Göncz Árpád leköszönt köztársasági elnök és Demszky Gábor főpolgármester is részt vett a Nagy Imre egykori budapesti háza előtt tartott megemlékezésen. A volt államfő szerint Nagy Imre nevét egyre kevesebbet hallani, pedig tettei 1848 miniszterelnöke, Batthyány mellé emelték őt.

n Borókai cáfol, Gógl lebegtet Semmilyen személyi kérdés nincs napirenden a kormányban - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő a sajtóban keringő miniszteri távozásokról szóló pletykákra reagálva: sajtóhírek szerint a költségvetési vita lezárása után távozik Gógl Árpád egészségügyi miniszter és Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is. Borókai szerint Mikola Istvánt negyedszer vagy ötödször említik föl egészségügyiminiszter-jelöltként, így nyilván "a szakma elfogadja őt". Gógl Árpád annyit mondott: 7-8 év telt el azóta, hogy a Fidesz elindította egészségprogramját, amely a miniszter nevéhez kötődik. Ennek értékelése most különösen aktuális, hiszen a kétéves költségvetés kijelölte 2002-ig a pályát. Ezt az értékelést kell elvégezni, és ebből az értékelésből kell levonni a konzekvenciát - mondta az egészségügyi miniszter, aki tárcája számára vállalhatónak nevezte a költségvetést.

n Balla: Székely "a szokásos" összeget kérte Székely Zoltán megzsarolt azzal, ha nem adom át a cégem által megnyert munka felét az általa kijelölt cégnek, a Csőszer Rt.-nek, akkor megtámadja a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a pályázatot - mondta Balla Dániel, a Pest Megyei Víz- és Csatornaépítő Kft. ügyvezető igazgatója a rádiónak nyilatkozva. Balla szerint Székely azt mondta, ezt a 30 millió forintos összeget a pártkasszának szánja, illetve említett egy "Fradi-kasszát" is. Balla elmondta: rendőrségi vallomásában szerepelt, hogy Székely állította: a "szokásos" összegű pénzt kell begyűjtenie, ami Balla szerint azt jelenti, hogy a nettó beruházási összeg öt-tíz százalékát szokásos letenni erre a célra. Székely Zoltánon kívül egy másik kormánypárti politikus is hivatalos volt arra a találkozóra, amelyen az egy hete kizárt kisgazda honatyát a 20 millió forint átvételekor tetten érték - állította a TV 2, amely szerint Székely képviselőtársa tíz perccel a megbeszélt időpont előtt egy telefonhívás miatt nem ment el a megbeszélésre. (Lásd a 3. oldalt.)

n Észak-Korea: amerikai feltételek Észak-Koreának abba kell hagynia rakétafejlesztési programját, és le kell állítania a Szíriába és Irakba irányuló rakétaexportját, ha komolyan gondolja a félsziget egyesítését - összegezhető Madeleine Albright amerikai külügyminiszter álláspontja kétnapos phenjani látogatása után. Phenjan 1994-ben nemzetközi nyomásra, elsősorban a szó szerint életfontosságú segélyszállítmányok felfüggesztésével való fenyegetésre befagyasztotta atomfegyverprogramját, de az ázsiai piacokon jól értékesíthető hadászati rakétáinak próbafelbocsátását csak most, a tárgyalások idejére szünetelteti. Kim Dzsong Il jelezte: lemond a rakétaprogramról, ha külföldi segítséget kap távközlési műholdjainak pályára bocsátásához. A 23 milliós lakosságból 8 millióan, többségében gyerekek, évek óta éheznek; Albright másfél millió tonna élelmiszersegélyt ígért. Kim egy év leforgása alatt találkozott valamennyi nagyhatalom és Dél-Korea elnökeivel, de az egyesülés kérdésében a közvetítő szerepét játszó Putyin szkeptikus.

n Áradás Észak-Olaszországban Az olasz kormány rendkívüli állapotot vezetett be az ország több részén, ahol történelmi városokat és ipari létesítményeket egyaránt fenyeget az Alpokból lezúduló áradás. A természeti katasztrófának eddig legalább félszáz halálos áldozata van. A napok óta tartó súlyos esőzések miatt a patakok, folyók - köztük Olaszország legnagyobb folyója, a Pó - kiléptek medrükből, és több helyen földcsuszamlást idéztek elő. A Pó áradása miatt több mint 40 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Az olasz kulturális minisztérium műemlékvédelmi csoportjának szakembere közölte: a folyók elárasztottak több templomot, melyekben Itália kulturális örökségének nagy részét őrizték. Az áradás azonban nem okozott olyan mértékű rombolást a műkincsekben, mint amekkorát az 1966-os firenzei árvíz - tette hozzá a szakértő. Az olasz kabinet eddig mintegy 75 millió dollárt költött a katasztrófa enyhítésére. Ausztrália ismert arról, hogy szigorúak a környezetvédelmi jogszabályok, és az ausztráloktól azt várják el, a világban mindenütt eleget tegyenek az adott ország ilyen irányú rendelkezéseinek - hangsúlyozta Szolnokon John Forrest, az ausztrál parlament küldöttségének vezetője, amikor a csoport tagjai tájékozódtak a ciánszennyeződés következményeiről. Forrest a bejárást követően azt mondta: tudomása szerint a cianidszennyeződésben szerepet játszó, Romániában működő ausztrál cég, az Esmerelda ellen jogi eljárás van folyamatban. Mivel a ciánszennyeződést okozó vegyesvállalat nem Ausztráliában működik, Ausztráliának nincs beleszólása más államok jogrendjébe. Minden vállalatnak saját felelőssége, hogy működése során megfeleljen azon ország jogszabályainak, ahol tevékenységet folytat - közölte.

MORZE

n Szabadlábra helyezték a cseh hatóságok azokat a magyar állampolgárokat, akiket szeptember végén vettek előzetes letartóztatásba Prágában a globalizációellenes tüntetésen. A hét magyar közül egy személy ellen a büntetőeljárást megszüntették, ami a többiek ellen - szabadlábra helyezésük mellett - tovább folytatódik. Csehországot mindannyian elhagyhatják.

n Nagy-Britannia miniszterelnöke bejelentette: egyelőre nem támogatja a csatlakozást az eurózónához. Tony Blair azt mondta, hogy a közös európai valuta nem felelt meg a brit pénzügyminiszter által kialakított, öt pontból álló gazdasági tesztnek. A brit kormányfő azután nyilatkozott erről, hogy az euró árfolyama ismét rekord mélységbe zuhant.

n A román kormányőrség néhány óra alatt kiszorította a bukaresti parlament épületéből azokat a tüntetőket, akik egy teljes napon át zajos tiltakozással zavarták a törvényhozás munkáját. A nyáron csődbe ment Nemzeti Befektetési Alap kárvallottjainak kifizetését állami garanciák mellett bankhitelekből fedezné a román kormány; ők azonban nem fogadják el, hogy a kifizetéseknek legyen felső határa: emiatt kezdtek tüntetni, amikor a miniszterelnök a kabinet tevékenységéről számolt be a két ház együttes ülésén.

n A búvárok folytatják a munkát a Barrents-tenger mélyén az elsüllyedt Kurszk tengeralattjáróban rekedt matrózok holttestének felszínre hozataláért. A nemzetközi csoport eltávolította a csöveket és kábeleket, amelyek mindeddig akadályozták a bejutást a hajótest belsejébe. A tervek szerint egy bejárati nyílást fúrnak a hajótest oldalába, és az orosz búvárok ezen keresztül hatolnak be a tengeralattjáró hátsó részébe.

n Mugur Is-rescu román miniszterelnök leadta azt a 730 ezer aláírást, amelyek alapján indulhat a november 26-i elnökválasztáson. A demokratikus erőknek nevezett tömörülés reménykedik: Is-rescu visszahozhatja még azt a népszerűséget, amit a jelenlegi elnök, Constantinescu elveszített. A közvélemény-kutatók többsége az ellenzéki posztkommunista Szociális Demokrácia Romániai Pártját (PDSR) tartja biztos befutónak a parlamenti választásokon, és elnökjelöltjét, Ion Iliescut látja legesélyesebbnek az elnökválasztáson - a volt államfőnek 42 százalék körüli a támogatottsága.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.