Politikai hírek

  • 2000. november 2.

Belpol

Távozik Nógrádi László

n Torgyán félelemből építkezik Tájékoztatást adott a saját, illetve családja vagyoni helyzetéről Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén. Valamennyi ellenzéki frakcióvezető kifogásolta a kétperces reagálás során, hogy Torgyán József a kormány nevében kapott szót. A miniszter a parlament ülésén elmondta: az 1998 márciusában lakása ellen elkövetett merénylet után döntöttek úgy, hogy elköltöznek a társasházból. Mostani házépítését (lásd képünket) családi összefogással, ötvenmillió forinttal kezdték el - állította. "A kisgazda pártelnök írásba adta, hogy valamennyi vagyonnyilatkozata mindenben megfelel a valóságnak - közölte Lányi Zsolt, az FKGP frakcióvezető-helyettese. Szavai szerint a történelmi tapasztalatok alapján "hozzá vannak szokva a támadásokhoz, hogy hol jobbról, hol balról akarják eltaposni őket, ám a kisgazdák kitartanak, és elveik mellett maradnak."Bár a történtekért törvényi felelősséget nem érzek, a magammal szemben állított erkölcsi mércének teszek eleget azzal, hogy lemondok a miniszteri posztról - fogalmazott Nógrádi László. Hozzátette: a baleset során maga és felesége is súlyosan megsérült. A fiatalember halála - mint hasonló korú gyermekek édesapját - különösen megrendítette - tette hozzá, miután Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Fónagy Jánost, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium vezetésére. Fónagy korábban a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára volt. A baleset halálos áldozatát hétfőn temették; Csizmadia Attila családja felkérte Szőgyényi József sztárügyvédet, hogy képviselje ügyüket a bíróságon. A kormány vagy a minisztérium nem nyilvánította együttérzését a családnak.

Barak az erőszak beszüntetését sürgette Az amerikai választások után Ehud Barak és Jasszer Arafat is Washingtonba látogat, hogy külön-külön tárgyaljon a békefolyamatról az amerikai elnökkel. Az izraeli miniszterelnök felszólította a palesztin vezetőt: állítsa le az erőszakos cselekedeteket a Közel-Keleten. Az Arafat vezette Fatah mozgalom azonban erre csak akkor hajlandó, ha az izraeli katonák és a telepesek elhagyják Ciszjordániát és a Gázai övezetet. A több mint öt héten keresztül tartó harcok 172 halálos áldozatot szedtek. Arafat egy vasárnapi interjúban kérte a nemzetközi békefenntartók jelenlétét a Gázai övezetben; a palesztin áldozatokat részben az amerikai hadsereg számlájára írta, mert, mint mondta, a palesztinokat amerikai fegyverekkel ölték meg. Barak szerint a kéksisakosok jelenléte csak rontana az amúgy is feszült helyzeten.

Új kormány Jugoszláviában A jugoszláv parlament megválasztotta az új szövetségi kormányt; elfogadták a Zoran Zizic miniszterelnök által beterjesztett kormányprogramot. Az új kabinetet a Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a montenegrói Szocialista Néppárt és a Szerb Néppárt képviselői alakítják. Jugoszlávia és a két tagköztársaság, Szerbia és Montenegró kormányának munkáját Vojislav Kostunica elnök koordinálja. Zizic az új kormány belpolitikai céljai közül a két köztársaság, Szerbia és Montenegró viszonyának harmonizálását, a gazdasági és társadalmi reformok folytatását, valamint a magánosítás felgyorsítását emelte ki. A külpolitikai célok közül a miniszterelnök a nemzetközi közösségbe való jugoszláv visszatérést tartotta a legfontosabbnak. Montenegróban közben bejelentették: november 13-ától a német márka lesz az egyetlen törvényes fizetőeszköz. Ezzel a lépéssel megszűnik a kisebbik tagállamban a jugoszláv dinár-német márka párhuzamos pénzrendszer. A dinár mint fizetőeszköz megszüntetése Montenegrónak azzal a döntésével függ össze, hogy saját központi bankot állít fel.

Lissák-ügy: első fokon szabadságvesztés Két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Lissák Marcell elsőrendű vádlottat, az ORTT elnöknőjének férjét több mint tízmilliós csalás és sikkasztás miatt a II-III. kerületi bíróság. Az ügyész a büntetések súlyosbításáért, míg a védelem mindhárom vádlott tekintetében felmentésért fellebbezett, Így a hétfőn kihirdetett elsőfokú ítélet nem jogerős. Ugyancsak bűnösnek mondta ki a bíróság Lissák Bertalan másodrendű és Körmendy-Ékes Eszter harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett sikkasztás miatt, ám a kiszabott 8-8 hónapos szabadságvesztés büntetést egy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták a terhükre rótt vádakat. Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöknője úgy fogalmazott: a "megmagyarázhatatlanul súlyos ítélet feltehetően nem születhetett volna meg, ha én nem töltök be magas közjogi tisztséget"; leszögezte ugyanakkor: ORTT-elnökként folytatott tevékenységét a történtek semmilyen módon nem befolyásolják.

Biodízelprogram: korrupciógyanú A szocialisták a közpénzek elszivárgásának veszélyét látják abban, ahogyan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a biodízelprogram megvalósítását megszervezte: az idei évre vonatkozó költségvetés hárommilliárd forintot tartalmaz a biodízel- program támogatására, ám ez a pénz a szocialisták szerint egy zárt láncú körben vándorol. Keller László, a parlament költségvetési bizottságának MSZP-s alelnöke szerint az államilag támogatott biodízelprogramba három cég csak úgy léphetett be, hogy a számukra kötelezően előírt Dóra-Q Kft.-n keresztül értékesítik a terméket. A biodízelgyártó kapacitás kiépítéséhez ugyanakkor olyan licencet kell használniuk, melynek tulajdonosi köre megegyezik a Dóra-Q Kft.-jével, ily módon a közpénzek mindenképpen a Dóra-Q Kft. köréhez vándorolnak, mely a biodízellicenc tulajdonosi körével azonos.

A hatóságok kellő időben ismerték fel az olajbűnözést, és - a törvényi szabályozás hiányából fakadó kezdeti tétovázás után - megfelelően reagáltak a kialakult helyzetre - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a parlament olajügyeket vizsgáló bizottsága előtt, valódi sikertörténetnek minősítve a bűnüldözők 1992-93-as munkáját.

Szabó János honvédelmi miniszter bejelentette: a minisztériumban kiegészítő vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderítsék: január 1-jétől hány népszerűsítő cikk jelent meg a HM-ről a Kis Újságban. Az ügyre a tárcánál három hét után leköszönő Szokolay Zoltán szóvivő hívta fel a közvélemény figyelmét, akinek - elmondása szerint - azért kellett távoznia a tárcától, mert nehezményezte, hogy a HM havonta 800 ezer forintot költ az Arculat Kft.-n keresztül a Kis Újság támogatására.

A fővárosi Fidesz-MDF- MKDSZ-frakció szerint a Polgári törvénykönyv alapján semmisnek tekinthető a 4-es metró beruházási szerződése. A képviselőcsoport szerint a szerződés több ponton is ellentétes az önkormányzat hatályos beruházási előírásaival.

Orbán Viktor miniszterelnök minden bizonnyal Járai Zsigmond pénzügyminisztert jelöli a Magyar Nemzeti Bank következő elnökének - értesült a Népszabadság kormányzati körökből. Surányi György jelenlegi jegybankelnöknek március elsejével jár le hatéves megbízatása. Az MNB elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

A Temelíni atomerőmű elleni tüntetők két határátkelő kivételével a hét végén ismét elbarikádozták a cseh-osztrák határszakaszt. A környezetvédők azt követelik, hogy Prága mindaddig zárassa be a nukleáris központot, ameddig annak biztonságosságáról újabb tesztek során meg nem győződnek.

A Vivendi érdeklődik az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációja iránt, de nem akar kisebbségi tulajdont vásárolni és részvényvásárlás útján sem tulajdonos lenni, ám megvenné az AH-t, ha az állam a Postabankhoz hasonlóan akarná eladni a műsorszolgáltató céget. A Vivendi vezérigazgatója bejelentette: a VTH három részvénytársaságba tömöríti vállalkozásait.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.